Jezikovna šola - katera je prava?

Katera jezikovna šola je prava? Ko izbirate, poiščite odgovor na naslednjih 9 vprašanj:

1. Kako velike so skupine?

Naj vas ne zadovolji odgovor o povprečnem številu tečajnikov. Vedeti morate, kakšno je največje število tečajnikov v skupini. Nikoli ne veste: morda boste prav vi v tisti skupini, ki bo polna. 

Bi se radi skrili?

Razmislite, kaj je za vas pomembno in zakaj greste na tečaj. Bi se radi v skupini nekoliko skrili ali bi radi kar najbolj izkoristili možnost govorjenja v tujem jeziku? Podatek o številu tečajnikov je pomemben tudi takrat, ko primerjate šolnino med posameznimi šolami.

2. Kdo vas bo učil?

So učitelji študenti ali profesorji jezikov? So usposobljeni za poučevanje odraslih? Diploma sicer še ni zagotovilo, da vas zna učitelj motivirati in da pripravi komunikativno zasnovan pouk.

Kako šola zagotavlja kakovost učiteljev? Naj vam to opišejo. Še najboljši nasvet: obiščite jezikovno šolo, spoznajte učitelje osebno.

3. Kakšen je program tečaja?

Si lahko ogledate programe ali pa vam v jezikovni šoli do začetka tečaja ne morejo pokazati nič, ker bo vse pripravljeno zadnji hip? Delate po sprotnih kopijah ali pa je osnova učbenik?

4. Kako vas bodo učili? Kakšna je metoda poučevanja?

Naj vas ne zadovolji odgovor, da je na tečaju veliko konverzacije. Kako jo dosežejo, na kakšen način? Vam znajo opisati svoj način poučevanja, ga lahko preizkusite? Vedo, kako se učimo odrasli in kako otroci?

 

NASVET: Obiščite več šol in se odločite na podlagi argumentov.

5. Koliko znaša šolnina?

Seveda je izbira jezikovne šole odvisna tudi od denarja, ki ste ga pripravljeni odšteti za tečaj. Pogosto je cena tečaja odvisna od velikosti skupine, števila ur, usposobljenosti in izkušenosti učiteljev ter od drugih storitev, ki jih nudi jezikovna šola (izposoja knjig, dostop do dodatnih vaj …). Investicija v nekoliko višjo šolnino se vam bo povrnila vsakič, ko boste odšli s tečaja in ugotovili, da vas je učitelj »namučil«, a ste kljub vsemu uživali in imeli veliko možnosti za govorjenje.

6. Ali jezikovna šola omogoča brezplačen preizkus tečaja?

Nekatere jezikovne šole ponujajo brezplačne predstavitvene ure. Izkoristite to možnost in preizkusite metode poučevanja, spoznajte učitelje, pogovorite se z njimi, preverite svoje znanje, oglejte si gradivo in učne prostore.

7. Se tečajnik lahko sam odloči, kako zahtevno skupino bo obiskoval?  

Se lahko udeleženec sam oceni in odloči, katero skupino bo obiskoval? Lepo, stranka je res kralj in morda se vam zdi to dobra ideja, toda na tečaju morajo imeti udeleženci z čim bolj podobno znanje. Če znate preveč, se boste dolgočasili, če pa znate premalo, boste nemotivirani in frustrirani. Zaupajte strokovnjakom, da ocenijo vaše znanje in vam svetujejo skupino. 

8. Kakšne so učilnice?

Oglejte si prostore, preverite enostavnost dostopa in možnost parkiranja … Se v bodočih učilnicah dobro počutite, je okolje prijetno?

9. Dobi tečajnik garancijo?

Vam šola jamči, da se boste res kaj naučili? Dobite garancijo za uspešen zaključek?

 

Brezplačne predstavitvene ure - prepričajte se sami!

V jezikovni šoli Lingula pripravljamo brezplačne predstavitvene tečaje,ki potekajo vsak september, junij in februar.

Imate vprašanja o učenju tujih jezikov, vas zanima več?

Pokličite nas na 080 23 52 ali pa nam pišite na info@lingula.si. Z veseljem vam bomo svetovali.

Deli naprej: Facebook Google Plus

Povezani članki