Ligula
Skoči na vsebino

Jezikovna šola ali učenje z brezplačno aplikacijo?

Zakaj se pa ti želiš naučiti novega jezika? Da na potovanju v Rimu naročiš hrano kot domačin (in si prislužiš en gratis limoncello po obroku)? Ali pa zato, ker se pogumno odpravljaš novim priložnostim naproti — študijskim, poslovnim ali osebnim — onkraj meja domovine?

Ne glede na tvoj razlog si želim, da čimprej prebudiš govorca v sebi in v novem jeziku komuniciraš sproščeno, spretno in samozavestno. Da si lažje začrtaš pot, ki te bo pripeljala do tvojega cilja, ti predstavljam dve metodi učenja jezika: učenje z aplikacijo in učenje po govorni metodi v jezikovni šoli.

Lingula, ta jezična šola | Jezikovna šola
Se je jezika bolje učiti z aplikacijo ali v jezikovni šoli?

Učenje z brezplačno aplikacijo

Glavni adut učenja z aplikacijo je, da je ta enostavna in priročna za uporabo. V nekaj minutah si jo lahko naložiš na telefon in se novih besed, fraz in slovnice učiš, kadarkoli ti ustreza — med čakanjem na avtobus ali med poležavanjem na kavču po slastnem kosilu. Pa še brezplačno je.

Spoznavanje jezika prek aplikacije je lahkotno in zabavno, predvsem pa neobvezujoče. Če kak dan nisi razpoložen/-a za trening, te namreč ne bo nihče priganjal k vadbi. Tako lahko napreduješ v svojem tempu in učenje 100 % prilagodiš svojemu življenjskemu slogu.

Učenje v jezikovni šoli

Prav plusi učenja z aplikacijo so minusi učenja v jezikovni šoli — in obratno.

1. Tečaj jezika je kot fitnes

Zahteva doslednost in vztrajnost, pomemben je dober trener (beri učitelj/-ica), ki te zna ravno prav spodbuditi. Je obljuba sebi, h kateri se zavežeš, in le, če to obljubo spoštuješ, lahko dosežeš cilj, ki si si ga zastavil/-a. V fitnesu je ta cilj ponavadi povezan s telesno, v jezikovni šoli pa z jezično zmogljivostjo.

2. Govorjenje ti v jezikovni šoli ne uide

Tudi če med prijatelji veljaš za bolj tiho osebo in se ti ob misli, da (v tujem jeziku) na glas govoriš pred drugimi, želodec kar skrči. Še posebej v jezikovni šoli, ki uči po govorni metodi in na vsakem srečanju kot tečajnik govoriš kar 80 % časa, mišice jezika treniraš z vseh strani. Ni čudno, da postaneš dober govorec v tujem jeziku.

3. Tempo učenja določa jezikovna šola

Tempo učenja določa jezikovna šola, in ta je v Linguli kar intenziven, kar pomeni dodatno motivacijo zaradi občutka odgovornosti, da ne izpuščaš svojih treningov. Vsekakor pa tečaj v jezikovni šoli pušča nekoliko manj manevrskega prostora glede časa, ki ga namenjaš učenju kot aplikacija. Na tečaju si enkrat ali dvakrat na teden, za hitrejši napredek dobiš tudi domačo nalogo.

4. Ne pozabi na šolnino

Za nameček pa kakovostna jezikovna šola, ki uči po govorni metodi, lahko tudi kar nekaj stane. A če imaš odličnega učitelja, ki te zna motivirati in te spodbuja, potem se investicija zagotovo hitro povrne.

Se je jezika torej bolje učiti z aplikacijo ali v jezikovni šoli?

Oboje je v redu odločitev, če te podpira na tvoji poti do samozavestne komunikacije v izbranem jeziku.

Je pa res, da v aplikaciji nimaš toliko možnosti razvijati svojih govornih sposobnosti. Minus je tudi, da v aplikaciji ne spoznaš simpatičnih sošolk in sošolcev, s katerimi se skupaj smejete, bodrite drug drugega in se veselite vsake male zmage. Medtem ko učenje z aplikacijo za želeni rezultat zahteva veliko več samodiscipline, je v jezikovni šoli tu skupina, ki te »potegne«, če ti denimo kdaj motivacije malo zmanjka.

Zakaj ne bi izkoristil/-a vseh oblik učenja?

Priporočam ti, da izkoristiš prednosti obojega: tečaj po govorni metodi,  za dodatno učenje doma in na poti pa še pomoč aplikacije.

Ne pozabi: obstaja tudi profesionalni e-tečaj

Pa da ne pozabim. Obstaja še plačljiv e-tečaj, v katerem se po nakupu licence učiš brez omejitev 6 ali 12 mesecev. V e-tečaju je na voljo mnogo več vsebin kot v brezplačni aplikaciji, in če si vzameš nekaj ur na teden za delo v programu, lahko res konkretno napreduješ.

Preveri Lingulino ponudbo jezikov in prebudi govorca v sebi ZDAJ.

MENU