Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje

Prevodi in prevajanje – pogoji

Lingula, ta jezična šola | Prevodi, prevajanje

Prevodi: kako jih obračunate

Prevod obračunamo po avtorskih straneh v prejetem dokumentu (če je izvirnik v elektronski obliki), zato boste že ob oddaji besedila vedeli, kakšna bo končna cena prevoda. Avtorska stran obsega 1.500 znakov brez presledkov.

Na željo naročnika prevod obračunamo tudi na število besed. Na eni avtorski strani je približno 250 besed (odvisno od jezika iz oziroma v katerega prevajamo). Najnižja obračunska enota je ena stran.

Od česa je odvisna cena prevoda?

Cena prevoda je odvisna od jezika, v katerega bomo prevajali, in od zahtevnosti vsebine.

Posebej zahtevno je tisto besedilo, ki je terminološko zelo specifično. Ob prejemu besedilo pregledamo in ocenimo njegovo zahtevnost ter predviden obseg. S prevajanjem začnemo po pisni potrditvi naročila.

Kakšni so plačilni pogoji?

  • Pravne osebe: Ob začetku sodelovanja je potrebno 100 % predplačilo. Pri nadaljnjem sodelovanju in rednem plačilu zadostuje pisno naročilo. Po opravljenem prevodu izstavimo račun z rokom plačila 8 dni. 
  • Proračunski uporabniki: Za potrditev naročila zadostuje naročilnica.
  • Fizične osebe: 100% predvidenega zneska naročnik poravna ob naročilu.

Kakšen je rok izvedbe?

Običajna dnevna storilnost prevajalca je pet avtorskih strani prevoda v slovenski jezik in štiri avtorske strani prevoda v tuji jezik. Dan prevzema in dan oddaje prevoda, konec tedna in prazniki v to normo niso všteti. Za kakovost prevodov, ki jih na izrecno željo stranke opravimo v neprimerno kratkem roku, ne jamčimo.

Kako obračunate kratka reklamna besedila? 

Za prevod in lekturo krajših reklamnih besedil obračunamo dvakratno ceno prevoda oz. lekture po zahtevni tarifi, prevod in lekturo sloganov pa kot eno stran prevoda oz. lekture po zahtevni tarifi.

Ali kdaj obračunate tudi dodatek za nujnost?

Dodatek za nujnost se lahko uveljavlja le izjemoma in v dogovoru z naročnikom prevoda. Dodatek za nujnost je 50 % cene prevoda, kadar je dnevni učinek prevajalca do 30 % večji od norme, in 100 % cene prevoda za zelo nujen prevod, ko je dnevni učinek prevajalca do 60 % večji od norme.