Ligula
Skoči na vsebino
  Vsi članki

Francoščina in sloviti Le Tour de France

Znate navijati za naše kolesarje tudi v francoščini? Zbrali smo nekaj praktičnih fraz za navijanje in najpomembnejša dejstva o Le Tour de France. Francoščina oz. učenje francoščine je tesno povezano tudi z Le Tour de France – kolesarskim spektaklom, ki nas popelje v svet kolesarstva in nas hkrati navdušuje nad francoskim jezikom.

Lingula ta jezična šola francoščina - Le Tour de France
Znate navijati za naše kolesarje tudi v francoščini?

Kako navijamo na dirki

  • Allez! Allez! - Dajmo! Dajmo!
  • Allez la France! / Slovénie! - Dajmo Francija / Slovenija!
  • Vive la France! / Slovénie - Živela Francija! / Slovenija!
  • Allez les Bleus! - Dajmo modri!
  • Allez, [ime kolesarja]! - Dajmo, [ime kolesarja]!
  • On est avec toi! - Smo s teboj!
  • Courage, les Slovènes! - Pogum, Slovenci!
  • Slovénie, allez! - Slovenija, dajmo!
  • Slovènes, vous êtes les meilleurs! - Slovenci, ste najboljši!
  • Slovénie, on est avec vous! - Slovenija, smo s tabo!

Prva se je zgodila daljnega 1903

Le Tour de France je znamenita kolesarska dirka (une célèbre course cycliste), ki je bila prvič organizirana leta 1903. Od takrat dalje je dirka potekala vsako leto v mesecu juliju (en juillet), razen med svetovnima vojnama.

Tri tedne norega tempa

Le Tour de France je tritedenska (23 jours) dirka, ki poteka julija. Sestavljena je iz 21 etap (21 étapes), ki se razprostirajo po vsej Franciji, vključno z gorskimi vzponi, ravninskimi etapami in vožnjo na čas. 

Znamenite etape

Vsako leto je pot (le parcours) drugačna. Etape gredo skozi mesta (les villes), podeželje (la campagne), gore (la montagne), potekajo tudi ob morju (le bord de mer). Dirka se konča v Parizu, na Elizejskih poljanah (sur les Champs-Elysées), kjer je finalni sprint (le sprint final).

Dirka vključuje ikonične etape, kot je vzpon na goro Alpe d'Huez, ki velja za enega najzahtevnejših vzponov v kolesarstvu. Druga priljubljena etapa je vožnja po tlakovanih cestah na severu Francije, imenovana Pariz-Roubaix.

3500 kilometrov na kolesu

Na dirki sodelujejo ekipe z enim ali več kolesarjev (un ou plusieurs coureurs). Kolesarji prekolesarijo (les coureurs pédalent) 3500 kilometrov.

Kolesarska oblačila v francoščini

Kolesar med tekmo nosi čelado (un casque), majico (un maillot), kratke hlače (un short), športne čevlje – superge (des chaussures de sport), športna sončna očala (des lunettes de soleil).

Svetovna priljubljenost in gledanost

Le Tour de France privablja ogromno občinstvo in mednarodno pozornost. Na cestah ob dirki se zberejo množice navijačev, ki spodbujajo kolesarje, posebej ob vzponih in ciljnih sprintih in padcih.

Tekmo spremlja na milijone ljudi z vsega sveta – po televiziji (à la télévision) ali po ob cesti (sur le bord des routes).

Rumena majica

Vodilni kolesar (le vainqueur) v skupnem seštevku tekme nosi rumeno majico (le maillot jaune), ki je postala simbol Tour de France in sanje vsakega kolesarja. Najhitrejši kolesar (le coureur le plus rapide) nosi zeleno majico (le maillot vert), najhitrejši kolesar v gorah (le coureur le plus rapide en montagne) pa  nosi pikčasto majico (le maillot à pois). 

Kolesarski junaki

Tour de France je gostil številne legendarne kolesarje, med njimi Eddyja Merckxa, Miguela Induraina, Bernarda Hinaulta, Jacquesa Anqueta, Alberta Contadorja, Chrisa Froomea. Ti kolesarji so postali ikone kolesarstva s svojimi dosežki in zmagami na tej dirki.

Slovenci in Le Tour de France

Primož Roglič in Tadej Pogačar sta dosegla na Touru izjemne rezultate. Primož Roglič je leta 2020 nosil rumeno majico vodilnega na Tour de France in se boril za končno zmago, medtem ko je Tadej Pogačar v istem letu osvojil skupno zmago in postal najmlajši zmagovalec Le Tour de France v zadnjem desetletju.

Slovenci aktivno spremljamo Le Tour de France in navijamo za svoje favorite. Ob cestah lahko slišimo slovenske navijače, ki spodbujajo in vzklikajo imena naših kolesarjev.

Francoščina in Tour de France

Simbol francoske kolesarske kulture in pomemben del športne dediščine države je vedno zanimiva tema na tečaju v Linguli in popestri učenje francoščine.

11/120