Ligula
Skoči na vsebino

Vespa – najbolj priljubljena italijanska osa

Tečaj italijanščine je odlična priložnost za spoznavanje italijanskega načina življenja in tradicije. Del tega so zagotovo tudi tipična italijanska motorna kolesa in skuterji, med katerimi kraljuje vespa.

tečaj italijanščine
Vespa kraljuje med skuterji.

Ko kupiš vespo, ne kupiš samo motorja

Vespa je brez dvoma najbolj znan italijanski skuter, ki je že 75 let simbol svobode (la libertà), mladosti (la gioventù), veselja (la gioia) in domišljije (l'immaginazione). Kupiti vespo pomeni kupiti del te zapuščine, način življenja. Od začetka proizvodnje pa do danes je bilo izdelanih kar 34 različnih modelov vespe.

Simbol optimizma v povojnem obdobju

tečaj italijanščineZačetki vespe segajo v leto 1946, v povojno obdobje (il dopoguerra), ko je aeronavtični inženir ta projekt izpeljal za Enrica Piaggia. Vojna je zahtevala svoj davek in tovarna (la fabbrica) Piaggio na severu Italije je bila uničena in porušena. Med vojno so tam izdelovali vojaška letala (l'aereo). Ljudje so po vojni potrebovali preprosto in predvsem poceni (economico) prevozno sredstvo, primerno za vse starosti in sloje. Inženir je motor in sedež na motorju zasnoval tako, da je posnemal udobno sedenje na domačem naslonjaču (la poltrona).

Pomoč Hollywooda

tečaj italijanščineStilska revolucija, ki jo je povzročila vespa, je ta skuter izstrelila med zvezde. V tistih letih se lahko vespa za videz nekaterih serij zahvali številnim modnim stilistom, modnim hišam in revijam, med njimi so denimo Givenchy, Dolce & Gabbana, Vogue, Emporio Armani. Vespi je do svetovnega uspeha (il successo) pomagal tudi Hollywood. Leta 1953 se namreč pojavi v legendarnem filmu Rimske počitnice (Vacanze romane). V njem se Audrey Hepburn vozi z vespo, družbo pa ji dela Gregory Peck.

 

 

Za Italijo … Anglija

V prvem letu so prodali le 2.500 vesp, po štirih letih je prodaja skočila na 60 tisoč vozil. Po letu 1953, ko je na filmska platna prišel film Rimske počitnice, pa so v enem letu prodali 100 tisoč vesp. Največ vesp se še vedno proda v Italiji, naslednji največji trg pa je Anglija. Vespe obstajajo v vseh možnih barvah (i colori) in kombinacijah. Ena izmed največ vrednih pa je tista s podpisom Salvadorja Dalija, ki je zdaj tudi razstavljena v muzeju v Pontederi.

Od kod njeno ime?

tečaj italijanščineEnrica Piaggia ni prevzela samo oblika vespe, temveč tudi njeno oglašanje. Ko so jo prižgali in prvič slišali njen zvok, je Enrico izjavil: »Podoben je osi!« (Sembra una vespa!) Zvok (il suono), ki ga oddaja, namreč spominja na brenčanje (il ronzio) ose. Od takrat ta znameniti skuter ves svet pozna kot vespo.

 

Tečaj italijanščine vam odpira okno v italijansko kulturo. Znanje italijanščine vam bo olajšalo raziskovanje mnogih zanimivosti, ki jih ponuja ta čudovita država.


Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali pa nam pišite na info@lingula.si.

MENU