Ligula
Skoči na vsebino

Angleške besede po italijansko

Učenje italijanščine je priložnost za pogovor o številnih zanimivih temah, med katerimi so tudi jezikovne posebnosti. V italijanskem jeziku pogosto slišimo tudi angleške besede, kot so computerhotelweekend. Zanimivo pa je, da v italijanščini nekatere angleške besede uporabljajo v drugačnem pomenu kot v angleščini.

Lingula, ta jezična šola | Učenje italijanščine - besede

Mister – gospod ali športni trener?

Angleška beseda Mister ali skrajšano Mr je formalni naziv za gospoda, kar v italijanščino prevedemo kot signore. Ko pa Italijani uporabijo besedo mister, ne gre za naslavljanje gospoda, ampak za športnega trenerja.

Baby parking – parkirišče za dojenčke?

Zanimiva angleška skovanka je baby parking, ki v italijanščini navadno pomeni varstvo, po navadi v trgovskem središču ali na plaži, kjer starši lahko pustijo otroka pod nadzorom animatorjev in vzgojiteljev.

Toast ali panini?

Če vam kdo v Italiji ponudi toast, je to tako kot v slovenščini popečen sendvič in ne le popečena rezina kruha, kar beseda toast pomeni v angleščini. Zanimivo je, da v angleščini popečenemu sendviču rečejo panini, kar pa je v italijanščini le množinska oblika samostalnika sendvič.

Erotične trgovine imajo v Italiji posebno ime

Ste v Italiji že kdaj zasledili napis sexy shop? Ne, ne gre za privlačno ali seksi trgovino, temveč ta izraz označuje trgovino z erotičnimi izdelki, ki ji v angleščini rečemo sex shop.

Košara je košarka

Podobno kot pri nas tudi v Italiji pogovorno košarki rečejo basket, to pa v angleščini pomeni zgolj košaro. Tak izraz bi zagotovo zmedel marsikaterega angleškega govorca, saj košarki v angleščini rečemo basketball.

Facciamo footing?

Zanimiva izpeljanka Facciamo footing izhaja iz angleške besede foot, ki pomeni stopalo. Z izrazom footing torej v italijanščini označujemo lahkoten tek ali jogging. Učenje italijanščine na tečaju je odlična priložnost, da se seznanite še z drugimi posebnostmi italijanskega jezika, ki bodo vaše znanje še poglobile in pripomogle k samozavestnemu sporazumevanju v italijanščini.
MENU