Ligula
Skoči na vsebino
  Vsi članki

Angleške besede po italijansko

Učenje italijanščine je priložnost za pogovor o številnih zanimivih temah, med katerimi so tudi jezikovne posebnosti. V italijanskem jeziku pogosto slišimo tudi angleške besede, kot so computerhotelweekend. Zanimivo pa je, da imajo nekatere angleške besede v italijanščini popolnoma drugačen pomen.

Lingula, ta jezična šola | Učenje italijanščine - besede

Mister – gospod ali športni trener?

Angleška beseda Mister ali skrajšano Mr je formalni naziv za gospoda, kar v italijanščini pomeni signore. Besedo mister pa Italijani uporabljajo za naslavljanje športnega trenerja. Tudi zapisana je z malo in ne veliko začetnico, kot je to v angleščini.

Baby parking – parkirišče za dojenčke?

Zanimiva angleška skovanka je baby parking, ki v italijanščini pomeni varstvo otrok. Baby parking-e običajno najdemo v trgovskem središču ali na plaži, kjer lahko starši pustijo otroka pod nadzorom animatorjev in vzgojiteljev.

Toast ali panini?

Če vam v Italiji kdo ponudi toast, je to tako kot v slovenščini popečen sendvič in ne le popečena rezina kruha, kar beseda toast pomeni v angleščini. Zanimivo je, da v angleščini popečenemu sendviču rečejo panini, kar pa je v italijanščini le množinska oblika samostalnika sendvič.

Seksy shop

Ste že kdaj zasledili napis sexy shop? Ne, ne govorimo o privlačni ali seksi trgovini, v Italiji ta izraz označuje trgovino z erotičnimi izdelki. Tovrstne trgovine v angleščini poznamo pod imenom sex shop.

Basket je košarka

Podobno kot pri nas, tudi v Italiji pogovorno košarki rečejo basket,  kar pa v angleščini pomeni zgolj košaro. Ta izraz bi zagotovo zmedel marsikaterega angleškega govorca, saj košarki v angleščini rečemo basketball.

Facciamo footing?

Zanimiva izpeljanka footing izhaja iz angleške besede foot, ki pomeni stopalo. Z izrazom Facciamo footing torej v italijanščini označujemo lahkoten tek ali jogging.

Učenje italijanščine prek pogovora

Učenje italijanščine na tečaju je odlična priložnost, da se seznanite še z drugimi posebnostmi italijanskega jezika, ki bodo vaše znanje še poglobile in pripomogle k samozavestnemu sporazumevanju v italijanščini.

21/332