Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Angleščina in zanimiva dejstva o britanskem BBC

The BBC ali The British Broadcasting Corporation je javna radio-televizija Velike Britanije. V dolgem času njegovega obstoja je poleg obilice novic nastalo tudi mnogo anekdot o BBC. Tečaj angleščine je odlična priložnost za spoznavanje britanske kulture.

učenje angleščine
V dolgem času njegovega obstoja je poleg obilice novic nastalo tudi mnogo anekdot o BBC.

Če ni dobrih novic, ni novic

BBC seveda prinaša novice, včasih pa jih tudi ne prinaša. 13. aprila 1930 ob 20.45 so iz BBC-jevega studia v živo sporočili naslednje: »Good evening, today is Good Friday. There is no news.« Nato se je program nadaljeval s 15-minutnim posnetkom klavirske glasbe. V tem času je imela hiša BBC monopol (monopoly) nad novicami, zato so o vsem lahko poročali prvi. Včasih pa so se odločili, da nekatere novice niso stvar dobrega okusa (distasteful) in ne bodo pripomogle k izboljšanju morale britanskega ljudstva, zato so takšne novice preprosto izpustili. Nekateri menijo, da je bila to zgolj poteza, s katero je BBC pokazal svojo moč. Drugi pa to pripisujejo nameri vlade, ki je želela prikriti škandal (scandal), ki se je zgodil dan prej, saj časopisi na veliki petek ali Good Friday niso izhajali.

Generalka kraljičine smrti – vsakoletna obveznost

Že od leta 1960 ima britanska vlada pripravljen načrt, ki se imenuje Operation London Bridge. V tem načrtu so zapisana navodila za ravnanje britanske vlade, ko bo umrla kraljica Elizabeta II. Neljubi dogodek naj bi britanski premier oznanil z besedami »London Bridge is down.« Včasih je bil BBC prva poročevalska agencija, ki je dobila informacijo o smrti monarha, tokrat pa jo bodo sočasno dobile vse poročevalske hiše. Vsi programi BBC bodo takrat preusmerjeni na BBC Channel One, ki bo sporočil smrt britanske kraljice. Vsi izdajatelji informativnega programa (broadcasters) morajo biti ves čas pripravljeni na možnost tega dogodka. Zato imajo BBC-jevi studii vedno na zalogi črne kravate (ties), da si jih lahko nadenejo v zadnjem trenutku.

Poleg tega ima BBC že izdelane podrobne načrte o tem, kako bodo prenašali kraljičin pogreb (funeral). Od lokacij kamer in njihovih kablov do tega, katere veje dreves je treba požagati, da bo slika povsem vidna. Vsako leto ima BBC tudi generalko (rehearsal), na kateri vadijo, kako bodo poročali o kraljičini smrti in smrti drugih članov kraljeve družine. Za generalko smrti princa Filipa, kraljičinega moža, so nekoč celo napisali scenarij (scenario), v katerem je umrl na lovu, ker ga je ustrelil sin.

Umor, ki je na BBC prinesel popularno glasbo

učenje angleščine
Na začetku svojega obstoja je
BBC zavzel zelo moralistično držo.

Na začetku svojega obstoja je BBC zavzel zelo moralistično držo, zato je bila glasba, kot je rock'n'roll, neprimerna za predvajanje. Britanska javnost je tako le redko dobila priložnost (opportunity) za poslušanje priljubljenih glasbenih skupin, kot je The Beatles.

Vse pa se je spremenilo leta 1967, ko je odjeknila kontroverzna novica o umoru (murder) menedžerja ene od piratskih radijskih postaj. Ta je povzročil, da so takšne postaje prepovedali z zakonom in tako je popularna glasba našla svojo pot na BBC. Zaradi prepovedi predvajanje tovrstne glasbe se je namreč pojavilo mnogo piratskih (pirate) radijskih postaj, ki niso imele dovoljevanja za oddajanje. Te radijske postaje so pogosto delovale z ladij, ki so bile zasidrane v mednarodnih (international) vodah, a vseeno le toliko oddaljene od britanske obale, da so dosegle ušesa britanskih poslušalcev. BBC je potem osebje nekdanjih piratskih postaj zaposlil na BBC Radio One, saj je bilo poslušalcev, željnih nove glasbe, kar okrog 15 milijonov.

Prepoved pesmi – preveč ploskanja

učenje angleščine
Stavba BBC-ja.

»Deep in the Heart of Texas« je naslov pesmi, ki sta jo napisala June Hershey in Don Swander, zapel pa jo je Perry Como. Como je pesem posnel (recorded) le dva dni po tem, ko so Japonci napadli (attack) oporišče Pearl Harbor, in je takoj postala velika uspešnica (hit) v ZDA in Združenem kraljestvu, kjer se je na vrhu lestvice obdržala kar pet tednov v letu 1942. Priljubljena je bila predvsem zaradi svoje poskočne melodije in ploskajočih (clapping) zvočnih učinkov, poslušalci so zato ob njej radi zaploskali tudi sami. BBC je ugotovil, da to lahko postane velika težava, saj so jo poslušali tudi delavci v tovarnah bomb. Ti bi lahko med ploskanjem ponesreči spustili (drop) bombo na tla, zato so predvajanje pesmi med delovnikom prepovedali.

Tečaj angleščine z Lingulo

Želite BBC poslušati ali gledati tudi vi? Tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula omogoča, da se boste poleg angleščine naučili še veliko zanimivosti o angleški kulturi.

 

80/333