Kitajski pomladni prazniki

Zanimivo, da so na drugi strani sveta stvari zelo podobne slovenskim praznikom v marcu (mednarodni dan žena, spomin na 40 mučenikov in gregorjevo), le navade so malo drugačne.

 

Letos (2016) je 13. marca kitajski praznik Longtaitou 龙抬头, ki ga imenujejo tudi Eryueer 二月二 oziroma drugi dan drugega meseca (po kitajskem tradicionalnem koledarju). V prevodu Longtaitou pomeni »zmaj dviguje glavo«, kar se nanaša na to, da zmaj v kitajski kulturi prinaša dež, z njim pa tudi toplejše vreme in začetek kmečkih opravil na poljih. To je tudi praznik, ob katerem prosijo za dobro letino in preganjajo mrčes, ki se počasi prebuja s toplejšim vremenom.

Praznujejo na različne načine. Nekatere navade iz starih časov, na primer uživanje posebnih palačink in rezancev, so tudi sodobni Kitajci z veseljem obdržali, medtem ko razne vraže opuščajo.

Stare vraže

Včasih so bili denimo prepričani, da če ženska na ta dan šiva, lahko z iglo prebode zmajevo oko, kar seveda prinaša nesrečo. Prav tako verjetno le še kje na podeželju zasledimo običaj, da po hiši in okoli nje posujejo pepel, s čimer privabijo zmaja z dežjem.

Na praznik Longtaitou se v templju Taihao začne semenj, ki traja do tretjega dne tretjega meseca kitajskega tradicionalnega koledarja, ko praznujejo neke vrste dan žena, imenovan Fùnǚ Jié 婦女節 ali Shàngsì Jié上巳节. Ta dan, ki bo letos 12. aprila, gredo Kitajci radi v naravo, kjer imajo manjši piknik, ali pa nabirajo pomladno cvetje, če je le mogoče orhideje.

Deli naprej: Facebook Google Plus

Povezani članki