Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Učenje kitajščine in kitajski pomladni prazniki

Zanimivo, da so na drugi strani sveta stvari zelo podobne slovenskim praznikom v marcu (mednarodni dan žena, spomin na 40 mučenikov in gregorjevo), le navade so malo drugačne. Učenje kitajščine je prava priložnost, da spoznate kitajske praznične zanimivosti.

učenje kitajščine
Przanovanje kitajskih praznikov

»Zmaj dviguje glavo«

Letos (2016) je 13. marca kitajski praznik Longtaitou 龙抬头, ki ga imenujejo tudi Eryueer 二月二 oziroma drugi dan drugega meseca (po kitajskem tradicionalnem koledarju). V prevodu Longtaitou pomeni »zmaj dviguje glavo«. Nanaša se na to, da zmaj v kitajski kulturi prinaša dež, z njim pa tudi toplejše vreme in začetek kmečkih opravil na poljih. To je tudi praznik, ob katerem prosijo za dobro letino in preganjajo mrčes, ki se počasi prebuja s toplejšim vremenom.

Praznujejo na različne načine. Nekatere navade iz starih časov, na primer uživanje posebnih palačink in rezancev, so tudi sodobni Kitajci z veseljem obdržali, medtem ko razne vraže opuščajo.

Stare vraže

Včasih so bili denimo prepričani, da če ženska na ta dan šiva, lahko z iglo prebode zmajevo oko, kar seveda prinaša nesrečo. Prav tako verjetno le še kje na podeželju zasledimo običaj, da po hiši in okoli nje posujejo pepel. S tem privabijo zmaja z dežjem.

Na praznik Longtaitou se v templju Taihao začne semenj, ki traja do tretjega dne tretjega meseca kitajskega tradicionalnega koledarja, ko praznujejo neke vrste dan žena, imenovan Fùnǚ Jié 婦女節 ali Shàngsì Jié上巳节. Ta dan, ki je bil leta 2016 12. aprila, gredo Kitajci radi v naravo. Tam imajo manjši piknik, ali pa nabirajo pomladno cvetje, če je le mogoče orhideje.

Tečaj kitajščine po govorni metodi

Če ste se med branjem navdušili za učenje kitajščine, vam bomo v jezikovni šoli Lingula pri tem z veseljem pomagali. Na voljo so tečaji v skupini in individualni tečaji, lahko pa izbirate med obliko v živo ali na daljavo.

 

298/334