Nemščina na RTV SLO: Božične navade

Učiteljica nemščine Brigita je v oddaji Dobro jutro na RTV Slovenija povedala nekaj zanimivosti o praznovanju božiča in novega leta v nemško govorečih deželah. Oglejte si video tukaj.

Kako v Nemčiji praznujejo božič?

Božič je za Nemce najpomembnejši praznik, ko se zbere vsa družina. Predbožični čas se začne s 1. adventom, ko se na mizo postavi venček (Adventskranz) s štirimi svečkami. Otroci dobijo Adventskalender, na katerem vsak dan do božiča odprejo eno okence. Tradicija izhaja iz protestantskega okolja, kjer so družine na zid drugo za drugo obesile 24 slik; v katoliških družinah so vsak dan do svetega večera v jasli položili novo slamico.

Kaj pa se za praznike dobrega je?

V božičnem času v nemških gospodinjstvih zadiši po domačih božičnih piškotih (Plätzchen), medenjakih (Lebkuchen), pečenih jabolkih (Bratapfel) ter božičnem kolaču (Stollen). Za božično večerjo se tradicionalno pripravi božična gos (gebratene Gans). Nemci pa tudi radi obiščejo Weihnachtsmarkt, kjer jih pričakata vroč Glühwein ter Punch. Najbolj znan je Nürnberger Christkindlmarkt.

Kakšna pa je tradicija okraševanja?

Zanimivo je, da se je tradicija okraševanja drevesca (Tannenbaum) začela v 16. stoletju prav v Nemčiji. Revnejši prebivalci so drevesce včasih krasili z jabolkom ter sladkarijami. Plemiči pa so za to uporabili pozlačene sadeže, kasneje posrebrene steklene krogle. Še danes so popularne slamnate zvezdice. Ob Tannenbaumu se zapojejo božične pesmi. V tem času se povsod sliši Stille Nacht, O Tannenbaum ter Leise rieselt der Schnee.

Kdo obdari otroke?

Otroke se obdaruje 24. decembra oz. ponekod tudi 25. po božični maši, ko das Christkind prinese darila. 

Kako pa voščimo vesele praznike?

Vesel božič in srečno novo leto rečemo Frohe Weihnachten und einen guten Rutsch ins neue Jahr.

Učenje nemščine v Linguli je odlična priložnost, da poleg kulturnih zanimivosti spoznate tudi mnogo novih besed in postanete boljši govorec.


Imate vprašanja o učenju nemščine, vas zanima več?

Pokličite nas na 080 23 52 ali pa nam pišite na info@lingula.si. Z veseljem vam bomo svetovali.

Deli naprej: Facebook Google Plus

Povezani članki