Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Nemščina na RTV SLO: Božične navade

Če potujete v nemško govoreče dežele med prazniki, bo znanje nemščine zagotovo obogatilo vašo izkušnjo. Učiteljica nemščine Brigita je v oddaji "Dobro jutro" na RTV Slovenija delila koristne informacije o tem, kako v Nemčiji praznujejo božič in novo leto. Oglejte si video tukaj.

Kako v Nemčiji praznujejo božič?

Božič je za Nemce najpomembnejši praznik, ko se zbere vsa družina. Predbožični čas se začne s 1. adventom, ko se na mizo postavi venček (Adventskranz) s štirimi svečkami. Otroci dobijo Adventskalender, na katerem vsak dan do božiča odprejo eno okence. Tradicija izhaja iz protestantskega okolja, kjer so družine na zid drugo za drugo obesile 24 slik; v katoliških družinah so vsak dan do svetega večera v jasli položili novo slamico.

Kaj pa se za praznike dobrega je?

V božičnem času v nemških gospodinjstvih zadiši po domačih božičnih piškotih (Plätzchen), medenjakih (Lebkuchen), pečenih jabolkih (Bratapfel) ter božičnem kolaču (Stollen). Za božično večerjo se tradicionalno pripravi božična gos (gebratene Gans). Nemci pa tudi radi obiščejo Weihnachtsmarkt, kjer jih pričakata vroč Glühwein ter Punch. Najbolj znan je Nürnberger Christkindlmarkt.

Kakšna pa je tradicija okraševanja?

Zanimivo je, da se je tradicija okraševanja drevesca (Tannenbaum) začela v 16. stoletju prav v Nemčiji. Revnejši prebivalci so drevesce včasih krasili z jabolkom ter sladkarijami. Plemiči pa so za to uporabili pozlačene sadeže, kasneje posrebrene steklene krogle. Še danes so popularne slamnate zvezdice. V tem času se pogosto sliši Stille Nacht, O Tannenbaum ter Leise rieselt der Schnee.

Kdo obdari otroke?

Otroke se obdaruje 24. decembra oz. ponekod tudi 25. po božični maši, ko das Christkind prinese darila.

Kako pa voščimo vesele praznike?

Vesel božič in srečno novo leto rečemo Frohe Weihnachten und einen guten Rutsch ins neue Jahr.

Lingula, ta jezična šola | Nemščina - božične navade

Tečaj nemščine po govorni metodi

Nemščina v Linguli je odlična priložnost, da poleg kulturnih zanimivosti spoznate tudi mnogo novih besed in postanete boljši govorec.

284/334