Ligula
Skoči na vsebino

Francoščina na RTV SLO: Božične navade

Francoščina je lep jezik. Učiteljica francoščine Urška je v oddaji Dobro jutro na RTV Slovenija povedala nekaj zanimivosti o praznovanju božiča in novega leta v Franciji. Oglejte si video tukaj.

Lingula, ta jezična šola | Francoščina- božične navade

Kako v Franciji praznujejo božič?

Francozi se za božič zberejo doma, v krogu družine okrasijo jelko (arbre de Noël), mnogi pa obiščejo tudi polnočnico (messe de minuit). Privoščijo si bogato pojedino, ki se imenuje revellion. V predprazničnem času pa so francoska mesta še posebej atraktivna zaradi stojnic in božičnih tržnic (marché de Noel), ki pričarajo še bolj praznično vzdušje.

Kaj pa se za praznike dobrega je?

Francozi ves čas radi dobro jedo. Na božičnem meniju pa se največkrat znajdejo: jetrna pašteta (foie gras), dimljen losos, meso, ribe, raki, jastogi, ostrige. Posladkajo se z la bûche de Noel, rolado, polnjeno z lešnikovo kremo. Zraven pijejo seveda dobro vino, po čemer je Francija tudi poznana – champagne.

Kakšna pa je tradicija okraševanja?

Francozi okrasijo božično drevo (arbre de Noël), na vrata obesijo venec (guirlande de Noël), najpomembnejša pa je postavitev jaslic (crèche de Noël). Popularne so žive jaslice.

Kdo obdari otroke?

Na vzhodu Francije (Alsace-Lorraine) je Miklavž (St Nicholas) zelo razširjen in je ta tradicija tam zelo živa. V ostalih delih Francije darila nosi Božiček (Le Père Noel). Namesto nogavice na kamin francoski otroci postavijo pred vhodna vrata čevelj, ki ga Le Père Noel napolni s sladkarijami, sadjem, oreščki in majhnimi darili.

Kako pa voščimo vesele praznike?

Za božične praznike si voščijo Joyeux Noël, za novo leto pa Meileurs voeux! (Najlepše želje), Bonne année (Srečno novo leto).

Lingula, ta jezična šola | Francoščina- božične navade

Francoščina vam bo omogočila, da se boste med obiskom Francije sproščeno pogovarjali v tem melodičnem jeziku. Če ste se med branjem navdušili za tečaj francoščine, vam bomo v Linguli pri tem z veseljem pomagali.

MENU