Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Francoščina na RTV SLO: Božične navade

Francoščina s svojo melodično intonacijo in eleganco velja za jezik ljubezni in umetnosti. Učiteljica francoščine Urška v oddaji RTV Slovenija Dobro jutro razkriva, kako poteka praznovanje božiča in novega leta v Franciji. V nadaljevanju razkrivamo zanimive drobce o tem, kako te praznike obeležujejo v deželi visoke mode, izvrstne kulinarike in bogate kulture. Oglejte si video tukaj.

Kako v Franciji praznujejo božič?

Francozi se za božič zberejo doma, v krogu družine okrasijo jelko (arbre de Noël), mnogi pa obiščejo tudi polnočnico (messe de minuit). Privoščijo si bogato pojedino, ki se imenuje revellion. V predprazničnem času pa so francoska mesta še posebej atraktivna zaradi stojnic in božičnih tržnic (marché de Noel), ki pričarajo še bolj praznično vzdušje.

Kaj pa se za praznike dobrega je?

Francozi ves čas radi dobro jedo. Na božičnem meniju pa se največkrat znajdejo gosja pašteta (foie gras), dimljen losos, meso, ribe, raki, jastogi, ostrige. Posladkajo se z la bûche de Noel, rolado, polnjeno z lešnikovo kremo. Zraven pijejo seveda dobro vino in znani francoski champagne.

Kakšna pa je tradicija okraševanja?

Francozi okrasijo božično drevo (arbre de Noël), na vrata obesijo venec (guirlande de Noël), najpomembnejša pa je postavitev jaslic (crèche de Noël). Popularne so žive jaslice.

St Nicholas ali Le Père Noel?

Na vzhodu Francije (Alsace-Lorraine) je Miklavž (St Nicholas) zelo razširjen in je ta tradicija tam zelo živa. V ostalih delih Francije darila nosi Božiček (Le Père Noel). Namesto nogavice na kamin francoski otroci postavijo pred vhodna vrata čevelj, ki ga Le Père Noel napolni s sladkarijami, sadjem, oreščki in majhnimi darili.

Kako pa voščimo vesele praznike?

Za božične praznike si voščijo Joyeux Noël, za novo leto pa Meileurs voeux! (Najlepše želje) ali Bonne année (Srečno novo leto).

Lingula, ta jezična šola | Francoščina- božične navade

Tečaj francoščine po govorni metodi

Francoščina v Linguli vam bo omogočila, da se boste med obiskom Francije sproščeno pogovarjali v tem melodičnem jeziku. Tečaj francoščine  v Linguli je prava pot, da spregovorite v tem prelepem jeziku na najboljši možni način - po govorni metodi.

284/333