Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Materinski dan v nemško govorečih državah

Tečaj nemščine pogosto izkoristimo za pogovor o praznikih in običajih v nemško govorečih državah. Eden od teh je tudi Muttertag.

materinski dan nemscina

Muttertag

Materinski dan je v Evropo prišel iz ZDA in se v Nemčiji, Avstriji in Švici praznuje drugo nedeljo v maju. Praznik (Feiertag) je posvečen materam in materinstvu (Mutterschaft). Iz ZDA se je najprej razširil v Anglijo in nato leta 1917 v Švico, kjer v francoskem delu Švice niso bili preveč navdušeni nad njim, zato pa toliko bolj v nemškem. V prvi polovici dvajsetih let 20. stoletja pa so ga začeli praznovati še v Nemčiji in Avstriji.

Za razširitev praznika zaslužni cvetličarji

V Nemčiji so za njegovo uveljavitev zaslužni cvetličarji (Floristen), ki so na dan mater opozarjali s plakati »Slavite mater« v izložbah, manjšimi oglaševalskimi akcijami (Werbekampagnen), poezijo (Muttertagspoesie) in dnevom cvetličnih želja (Blumenwünsche). V času nacizma pa je praznik dobil tudi političen prizvok, saj so matere z veliko otroki (kinderreiche Mütter) slavili kot junakinje (Heldinnen) naroda, ki naj bi poskrbele za »arijski naraščaj«.

Blumen und Geschenke

Razen klasičnega cvetja (Blumen) se materam poklanjajo tudi manjša darila (Geschenke), pesmi (Gedichte), izreki (Sprüche) in čokolada. Na ta dan naj bi jih družine razvajale (verwöhnen), saj je smisel tega dneva predvsem v tem, da materam pokažemo hvaležnost za njihovo skrb za družino in gospodinjstvo (Haushalt), kar se še vedno premalo ceni (würdigen).

Seveda imajo tudi očetje svoj praznik – očetovski dan (Vatertag), ki ga ponekod proslavljajo tudi kot dan moških (Herrentag), ker imajo tudi ženske svoj praznik (Frauentag).

Tečaj nemščine z Lingulo

Tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula zajema tudi pogovor o aktualnih praznikih, kot je denimo materinski dan. Če jih želite spoznati še več, se dogovorite za brezplačni umestitveni pogovor. Prijazni učitelji vam bodo svetovali, kateri tečaj nemščine je za vas najprimernejši

 

267/333