Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Ferragosto - praznik in počitnice Italijanov

Tečaj italijanščine je odlična priložnost, da spoznate tudi del italijanske kulture in navad Italijanov, med drugim tudi njihove praznike in način preživljanja počitnic. Skoraj vsi poznamo izraz ferragosto - čas v avgustu, ko si počitnice privošči večina Italijanov. Pa veste, od kod izhaja in kaj še označuje poleg počitnic?

Lingula ta jezična šola francoščina - Ferragosto
Praznik ferragosto je še danes znan kot čas, ko si večina Italijanov privošči počitnice. Osebni arhiv Eva Beltram.

Začelo se je v starem Rimu

Ferragosto je star italijanski državni praznik, ki ga praznujejo (festeggiare) 15. avgusta in izhaja iz rimskih časov in latinskega izraza Feriae Augusti, Avgustov počitek. Praznik je ime dobil po prvem rimskem cesarju Oktavijanu Avgustu, ki je praznik (la festa) uvedel kot dan počitka za vse svobodne Rimljane in njihove sužnje (lo schiavo). Praznik je namreč sledil obdobju težkega dela in žetve žita.

Cerkev je zatem ta dan prevzela za praznik Marijinega vnebovzetja (l'Assunzione) ali veliki šmaren, ki je zelo pomemben cerkveni praznik (la festa religiosa). Zanj so značilne številne procesije (la processione) po vaseh in mestih.

Lingula ta jezicna sola rimski cesar
Gaj Avgust Oktavijan.

Ferragosto pomeni tudi avgustovske počitnice 

Ferragosto poleg praznika označuje tudi obdobje, ko naši zahodni sosedi množično hodijo na dopust. V srednji in južni Italiji mesta avgusta zaradi pregretosti postanejo nevzdržna, polna vročine  in soparice, ki se umirita šele v prvih dneh septembra.

Lingula ta jezična šola francoščina - Ferragosto
Na dopust v gore.

Vsi na morje ali v gore!

Od leta 1920 dalje so Italijani na ta dan začeli tudi potovati in počitnikovati ter si privoščili kratek oddih na obali (la spiaggia) ali v gorah (la montagna). 

Za 15. avgust in obdobje okrog tega dne je značilno zaprtje trgovin, gostinskih obratov, tovarn in včasih se zazdi, da življenje za hip zastane. Prebivalci gredo na izlete, potovanja ali obiščejo sorodnike (i parenti).

Med ferragostom Italijani radi preživljajo čas ob morju in ob obisku plaž. Prav tako so zelo priljubljeni pikniki v parkih ali na podeželju, kjer ljudje uživajo v hrani in družbi svojih bližnjih.

Izrazi, ki jih slišimo med ferragostom

  • "Chi si ferma è perduto": Izraz "kdor se ustavi, je izgubljen" govori o tem, da je pomembno, da izkoristimo priložnost za počitek in uživanje v prostem času.
  • "Andare in ferie":  Ko ljudje v Italiji rečejo, da gredo "in ferie", to pomeni, da gredo na dopust.
  • "Il traffico delle ferie": Izraz dobesedno pomeni "promet med dopusti" in se nanaša na obdobje, ko se veliko ljudi odpravi na dopust, kar lahko povzroči gnečo na cestah in v turističnih krajih.

Festivali, kulturni dogodki ...

Po vsej Italiji se med ferragostom odvijajo številni festivali, kulturni dogodki, koncerti in (la sagra). To je čas, ko se mestna središča napolnijo s turisti in domačini, ki uživajo v družbi, hrani in zabavi.

Tečaj italijanščine po govorni metodi

Tečaj italijanščine v jezikovni šoli Lingula vam bo pomagal pri sporazumevanju na počitnicah v Italiji ali pri samostojnemu raziskovanju italijanske kulture in navad.

39/333