Ligula
Skoči na vsebino
Lokacija strani: DomovČlanki in videoFerragosto, pomemben italijanski državni praznik

Ferragosto, pomemben italijanski državni praznik

Tečaj italijanščine je odlična priložnost, da spoznate tudi del italijanske kulture in njihovih navad, med drugim tudi njihove praznike in način preživljanja počitnic.

tečaj italijanščine
Praznik ferragosto je še danes znan kot čas, ko si lahko prav vsi Italijani privoščijo počitnice.

Vrnimo se v stari Rim

tečaj italijanščineFerragosto je italijanski državni praznik, ki ga praznujejo (festeggiare) 15. avgusta in izhaja iz rimskih časov. Njegovo ime izhaja iz latinskega izraza Feriae Augusti, Avgustov počitek. Mesec avgust je namreč dobil ime po prvem rimskem cesarju Oktavijanu Avgustu.

 

Oktavijan Avgust je ta praznik (la festa) uvedel in ga poimenoval po sebi. Takrat je zapovedal, da je to dan počitka za vse svobodne Rimljane in njihove sužnje (lo schiavo). Ta praznik je namreč sledil obdobju težkega dela in žetve žita.

Pomemben cerkveni praznik

Cerkev je zatem ta dan prevzela za praznik Marijinega vnebovzetja (l'Assunzione) ali veliki šmaren, ki je eden izmed največjih Marijinih praznikov in zelo pomemben cerkveni praznik (la festa religiosa). Zanj so značilne številne procesije (la processione) po vaseh in mestih.

Vsi na morje ali v gore!

tečaj italijanščineŠele od leta 1920 dalje so Italijani na ta dan začeli tudi potovati in počitnikovati. Pod okupacijskim režimom je vlada promovirala prostočasne dejavnosti tudi za nižje razrede, ki so si tako lahko privoščili kratek oddih na obali (la spiaggia) ali v gorah (la montagna).

 

Tako je ta praznik postal znan kot čas, ko si lahko prav vsi privoščijo počitnice – in tako je ostalo vse do danes.

Zaprimo trgovine in gremo na plažo!

tečaj italijanščineZa ta dan in obdobje okrog tega dne je značilno tudi zaprtje trgovin, gostinskih obratov, tovarn in včasih se zazdi, da življenje za hip zastane. Prebivalci gredo na izlete, potovanja ali obiščejo sorodnike (i parenti). Polno je festivalov in različnih dogodkov, ki se jih udeležijo tako domačini kot turisti.

 

 

 

 

Tečaj italijanščine v jezikovni šoli Lingula vam bo pomagal pri sporazumevanju na počitnicah v Italiji ali pri samostojnemu raziskovanju italijanske kulture in navad.


Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali pa nam pišite na info@lingula.si.

MENU