Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Divje zanimivosti ameriškega Divjega zahoda

Skorajda mitsko obdobje Divjega zahoda skriva obilico zanimivih zgodb, ki še danes burijo domišljijo o neizprosnem življenju starih časov. Tečaj angleščine je odlična priložnost, da se seznanite z ameriško kulturo.

tečaj angleščine

Divje kamele – skoraj afriška vojaška enota

Ena najzanimivejših idej ameriške zgodovine je bila zagotovo vojaška (military) enota, ustvarjena leta 1856 v Teksasu. Ker naj bi bila suha pokrajina južnega zahoda na las podobna afriški, je vojska z Bližnjega vzhoda (Middle East) v Ameriko pripeljala 66 kamel (camels). U.S. Camel Corps je bila enota, ki je razpadla tik pred izbruhom državljanske vojne. Nekatere kamele so prodali, drugim pa je uspelo zbežati v divjino. Zadnjo divjo (feral) kamelo naj bi v Teksasu opazili še leta 1941.

Posmrtna pustolovščina – zanimiva usoda nepridiprava

Leta 1911 je razbojnik Elmer McCurdy pomotoma oropal (rob) vlak, na katerem naj bi bilo več tisoč dolarjev, odnesti pa mu je uspelo le 46 dolarjev. A te je zelo drago plačal, saj je bil kmalu po ropu ustreljen (shot). Njegovega trupla ni želel nihče prevzeti, zato so ga balzamirali (embalm) z mešanico arzena in ga prodali potujočemu karnevalu, na katerem je postal stranska atrakcija.

Njegovo truplo je kar 60 let strašilo po muzejih voščenih lutk in hišah strahov (haunted houses). Leta 1976 je postal del scene pri snemanju televizijske oddaje. Med snemanjem (filming) se je rekvizitu odlomil prst in pokazalo se je človeško tkivo (tissue). Z analizo so ugotovili, da je bila lutka pravzaprav McCurdy. Pokopali so ga na slavnem pokopališču Boot Hill v Kansasu šele 66 let po njegovi smrti.

Dvakrat legendaren – en bandit, dva groba

Jesse James je bilo eno najbolj razvpitih (notorious) imen Divjega zahoda. Čeprav je po končani karieri roparja bank živel preprosto življenje na kmetiji, so ga stari sovražniki našli in umorili. Družina ga je najprej pokopala doma na kmetiji, da bi se izognili ropanju groba, nato pa so ga prestavili na pokopališče Kearney v Missouriju.

Vprašanje ostaja, zakaj ima zloglasni razbojnik grob tudi v mestu Granbury v Teksasu. Leta 1948 se je pojavil moški z imenom J. Frank Dalton in pri 101. letu starosti trdil, da je resnični Jesse James. Sodišče mu je celo dovolilo, da si je legalno prisvojil njegovo ime. Za to odločitev še danes ni najti razloga (reason). Analiza (analysis) je pokazala, da Jamesu nedvomno pripada grob v Kearneyu, a njegova legenda še naprej živi na dveh pokopališčih.

Delamar v Nevadi – mesto vdov

Na Divjem zahodu je bilo nekoč nedvomno milijon in pol načinov za smrt. Povsod so se klatili razbojniki, na prebivalce so prežale razne bolezni in nevarnost spopada s prvotnimi prebivalci ter kar nekaj vojn. Še nevarnejše pa so bile delovne razmere (conditions). Te so bile najbolj zahtevne v rudnikih v okolici Monkey Wrench Gulcha v Nevadi. Življenjske razmere tam so postale še hujše, ko so ob rudnikih (mines) postavili mlin (mill). Ta je nad prebivalce mesta Delamar poslal smrtonosne količine silicijevega prahu. Mesto si je prislužilo ime Widowmaker. Med le 1.500 prebivalci je bilo namreč več kot 400 vdov.

Tečaj angleščine po govorni metodi

Da boste ob svojem potovanju po ameriškem zahodu lahko raziskovali tovrstne zgodbe, obiščite tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula. Ne samo da boste postali odlični govorci angleščine, pohvalili se boste lahko tudi z dobrim jezikovnim in kulturnim poznavanjem.

 

38/333