Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Nemščina: zakaj se prvošolčki razveselijo Schultüten

Prvi šolski dan je tudi za nemške prvošolčke prav poseben in razburljiv dogodek, simbolizira pa ga Schultüte, ki je eden od najbolj prepoznavnih elementov prvega dne v šoli.

Schultüte ali škrnicelj je koničasta vrečka, pogosto okrašena in napolnjena s sladkarijami (die Leckereien), z majhnimi igračkami (die Spielsachen) in s šolskimi potrebščinami (die Schulsachen).

Lingula, ta jezična šola | Tečaj nemščine - prvi šolski dan
Schultüte - darilo za prvošolčke. Foto: wikimedia by Andreas Bohnenstengel

Ideja: naredite škrnicelj kar sami

Schultüte je lahko pravi umetniški izdelek! Starši, babice in dedki se trudijo ustvariti unikatne škrniclje, pogosto z izvirnimi okraski, risbami in otroškimi liki. Vrečko lahko kupijo v trgovini, vendar je osebna nota je tista, ki šteje ✂️🖌️.

Škrnicelj lahko naredite tudi sami. Potrebujete samo šeleshamer, ki ga zavijete v stožec in okrasite, vanj pa vstavite na primer lep zvezek (das Heft),  peresnico (die Federtasche), svinčnik (der Bleistift), barvice (der Farbstift), radirko (der Radiergummi), šilček (der Anspitzer) in sladkarije ali drugo drobno pozornost, ki bo razveselila vašega prvošolčka.

Tradicija in pomen

Tradicija Schultüten izhaja iz 19. stoletja in je bila prvotno mišljena kot sladka pozornost za otroke, ki so prvič stopili v šolo. Danes simbolizira sladek začetek novega obdobja v šoli in olajša prehod iz vrtca ali domačega okolja v šolsko okolje. 📚🍭

Pomoč starejših »botrov«

V številnih nemških šolah šolarje ob vstopu v prvi razred sprejmejo starejši šolarji in jim izrazijo dobrodošlico (willkommen heißen) na novi šoli. Prvošolčkom pogosto dodelijo tudi t. i. botra (der Pate) iz višjega razreda, ki šolarja spremlja v prvih dnevih. Z različnimi nasveti mu tako poskuša olajšati prehod v novo življenjsko obdobje.

Lingula, ta jezična šola | Tečaj nemščine - tutor

Kdaj se v Nemčiji začne šolsko leto?

Začetek šolskega leta v Nemčiji se lahko nekoliko razlikuje glede na zvezno deželo. Tako v posameznih deželah začnejo s šolo že v začetku ali na sredini avgusta, druge pa v začetku ali celo na sredini septembra.

Tečaj nemščine po govorni metodi

Nemščina v jezikovni šoli Lingula je odlična priložnost, da se pobliže spoznate z zanimivostmi o nemško govorečih deželah. Z učenjem nemščine po govorni metodi boste zagotovo postali samozavesten in suveren govorec nemščine. Vabljeni, da se nam pridružite.

39/332