Ligula
Skoči na vsebino

Nemci in prvi šolski dan nemških prvošolcev

Kako Nemci začnejo novo šolsko leto?

Kot vse lepe stvari se tudi poletne počitnice (die Sommerferien) slej kot prej končajo in otroci spet sedejo za šolske klopi (die Schulbank). V Nemčiji se šolski dan (der Shultag) večinoma začne okoli osme ure, ko v učilnicah (das Klassenzimmer) zazvonijo šolski zvonci. Tečaj nemščine je odlična priložnost, da spoznate navade in kulturne značilnosti nemško govorečih območij.

tečaj nemščine

Kaj ne sme manjkati v šolski torbi (der Schulranzen)?

tečaj nemščineVsak šolar si pred začetkom šolskega leta napolni šolsko torbo z različnimi šolskimi potrebščinami. V vsaki šolski torbi morajo biti učbeniki (das Lehrbuch), delovni zvezki (das Arbeitsbuch) in zvezki (das Heft). Pa tudi peresnica (die Federtasche) s svinčniki (der Bleistift), barvicami (der Farbstift), radirko (der Radiergummi), šilčkom (der Anspitzer) in drugimi dodatnimi pripomočki. Za udobno hojo po šolskih hodnikih ne smejo manjkati copati (der Pantoffel). Pri športni vzgoji pa se šolarji preoblečejo v športno opremo (die Sportausrüstung).

 

 

Škrniclji za prvošolce

tečaj nemščineMed nemškimi šolarji se je razširil običaj, ki veleva, da vsak otrok na prvi šolski dan v dar dobi škrnicelj (die Papiertüte), poln dobrot. Gre za simbol začetka novega obdobja.

Večinoma je napolnjen s sladkarijami (die Leckereien), igračami (das Spielzeug) in drobnarijami, ki otroku olajšajo začetek novega leta.

 

 

Pomoč starejših »botrov«

tečaj nemščineV številnih nemških šolah šolarje ob vstopu v prvi razred sprejmejo starejši šolarji in jim izrazijo dobrodošlico (willkommen heißen) na novi šoli. Prvošolčkom pogosto dodelijo tudi t. i. botra (der Pate) iz višjega razreda, ki šolarja spremlja v prvih dnevih. Z različnimi nasveti mu tako poskuša olajšati prehod v novo življenjsko obdobje.

 

 

 

 

Tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula je odlična priložnost, da se pobliže spoznate z zanimivostmi o nemško govorečih območjih. Med učenjem nemščine boste odkrili, v čem smo si Slovenci sorodni z Nemci ter kakšne so razlike med nami. Z učenjem nemščine po govorni metodi boste zagotovo postali samozavesten in suveren govorec nemščine.


Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.

MENU