Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Panzanella – priljubljena toskanska poletna solata

Ko pomislite na Italijo, si verjetno predstavljate sonce, sproščen utrip toskanskih vasic in – seveda – božansko hrano. Učenje italijanščine je odlična priložnost, da poleg jezika spoznate tudi srce italijanske kulture – njeno kulinariko. In panzanella je kot nalašč za to!

Kaj je panzanella?

Panzanella ni le solata – je poletje na krožniku. Je stara toskanska jed, ki je nastala iz preprostosti in domiselnosti: kako porabiti star kruh. Odgovor: dodamo mu svežo zelenjavo, kanček olivnega olja in ščepec italijanske čarobnosti.

Ta osvežilna solata je kot ustvarjena za vroče dni, saj združuje vse, kar imamo poleti radi – paradižnike z domačega vrta, aromatično baziliko in hrustljavo popečen kruh.

učenje italijanščineEna izmed priljubljenih toskanskih solat.

 

Od kod izhaja ime?

Ime naj bi izhajalo iz italijanskih besed pane (kruh) in zanella (globok krožnik, v katerem solato postrežejo). In res – ko zadiši po popečenem kruhu in olivnem olju, si jo je težko predstavljati postreženo drugače kot v veliki skledi s starinskim šarmom.

Jed naj bi opevali že v 16. stoletju

Umetnik in pesnik iz 16. stoletja Agnolo Bronzino je  v knjigi hvalil čebulo z oljem in kisom, postreženo na popečenem kruhu, na naslednji strani pa govoril o solati s čebulo in kumarami, kar pogosto razlagajo kot opis panzanelle.

Pripravite si svojo različico

Čeprav je danes glavna sestavina te solate paradižnik, pa je panzanella do 20. stoletja temeljila na čebuli in ne na paradižniku.

Sodobna panzanella je navadno narejena iz starega kruha, namočenega v vodi, čebule, paradižnika, olivnega olja, kisa, soli in popra, pogosto pa dodajo tudi kumare in baziliko. Včasih se uporabljajo tudi druge sestavine, recimo zelena solata, olive, mocarela, belo vino, kapre, zelena, korenje, rdeče vino, tunina, peteršilj, meta, a firenški tradicionalisti takih dodatkov ne sprejemajo.

Del kulturne dediščine

Panzanella je postala pomemben del kulturne dediščine Toskane in se pogosto postreže na lokalnih praznovanjih, festivalih in dogodkih. Ni čudno, da si je utrla pot tudi na menije italijanskih restavracij po svetu.

Poskusite jo doma: recept za panzanello

🕒Priprava: 10 minut
🍽 Za 4 osebe

Sestavine:

  • 8 velikih paradižnikov
  • 1 rdeča čebula
  • 1 limona ali kis
  • 4 žlice olivnega olja
  • nekaj rezin starega kruha
  • ščepec soli in mletega črnega popra
  • šopek sveže bazilike

Postopek:

  1. Na kocke narežemo kruh in ga popečemo na olivnem olju. Ko je kruh zlatorumene barve, ga damo v skledo.
  2. Paradižnike operemo in odstranimo peclje ter narežemo na krhlje ali kocke, nato pa jih dodamo kruhovim kockam.
  3. Čebulo olupimo in narežemo na kolobarje ter damo v skledo.
  4. Vse skupaj prelijemo z olivnim oljem in limonovim sokom ali kisom ter posolimo in popopramo, dobro premešamo in pustimo stati približno deset minut, da se vsi okusi dobro povežejo. Potresemo z nasekljano baziliko in panzanella je pripravljena.

učenje italijanščineZa panzanello lahko uporabite kar sestavine z domačega vrta.

Učenje italijanščine z Lingulo

Učenje italijanščine v jezikovni šoli Lingula je dobra priložnost, da prek pogovora spoznate italijanske kulinarične dobrote, znanje italijanščine pa vam bo zagotovo prišlo prav pri prebiranju receptov.

Izbirate lahko med začetnimi in nadaljevalnimi poletnimi in jesenskimi tečaji.

159/350