Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Panzanella – priljubljena toskanska poletna solata

Učenje italijanščine je odlična priložnost, da poleg jezika spoznate tudi pestro italijansko kuhinjo. Ena izmed priljubljenih toskanskih solat je panzanella, ki nas osveži v poletnih dneh, sestavine pa lahko najdete na domačem vrtu in porabite star kruh. 

Panzanella je stara tradicionalna jed, ki je nastala je kot način izrabe starega kruha, ki bi ga sicer zavrgli. S tem, da so ga namočili v vodo, dodali zelenjavo in začimbe, so ustvarili osvežujočo in okusno jed.

učenje italijanščineEna izmed priljubljenih toskanskih solat.

 

Od kod izhaja ime?

Ime naj bi nastalo z združitvijo dveh italijanskih besed: »pan« (kruh) in »zanella« (globok krožnik, v katerem solato postrežejo).

Jed naj bi opevali že v 16. stoletju

Umetnik in pesnik iz 16. stoletja Agnolo Bronzino je  v knjigi hvalil čebulo z oljem in kisom, postreženo na popečenem kruhu, na naslednji strani pa govoril o solati s čebulo in kumarami, kar pogosto razlagajo kot opis panzanelle.

Pripravite si svojo različico

Čeprav je danes glavna sestavina te solate paradižnik, pa je panzanella do 20. stoletja temeljila na čebuli in ne na paradižniku.

Sodobna panzanella je navadno narejena iz starega kruha, namočenega v vodi, čebule, paradižnika, olivnega olja, kisa, soli in popra, pogosto pa dodajo tudi kumare in baziliko. Včasih se uporabljajo tudi druge sestavine, recimo zelena solata, olive, mocarela, belo vino, kapre, zelena, korenje, rdeče vino, tunina, peteršilj, meta, a firenški tradicionalisti takih dodatkov ne sprejemajo.

Del kulturne dediščine

Panzanella je postala pomemben del kulturne dediščine Toskane in se pogosto postreže na lokalnih praznovanjih, festivalih in dogodkih. Tudi v drugih delih Italije in sveta jo pogosto uvrščajo na meni italijanskih restavracij.

Recept za panzanello

Sestavine

 • 8 velikih paradižnikov
 • 1 rdeča čebula
 • 1 limona ali kis
 • 4 žlice olivnega olja
 • nekaj rezin starega kruha
 • ščepec soli
 • ščepec mletega črnega popra
 • šopek sveže bazilike

Priprava vam bo vzela le nekaj minut:

 • Najprej na kocke narežemo kruh in ga popečemo na olivnem olju. Ko je kruh zlatorumene barve, ga damo v skledo.
 • Paradižnike operemo in odstranimo peclje ter narežemo na krhlje ali kocke, nato pa jih dodamo kruhovim kockam.
 • Čebulo olupimo in narežemo na kolobarje ter damo v skledo.
 • Vse skupaj prelijemo z olivnim oljem in limonovim sokom ali kisom ter posolimo in popopramo, dobro premešamo in pustimo stati približno deset minut, da se vsi okusi dobro povežejo. Potresemo z nasekljano baziliko in panzanella je pripravljena.

učenje italijanščineZa panzanello lahko uporabite kar sestavine z domačega vrta.

Učenje italijanščine z Lingulo

Učenje italijanščine v jezikovni šoli Lingula je dobra priložnost, da spoznate italijanske kulinarične dobrote, znanje italijanščine pa vam bo zagotovo prišlo prav pri prebiranju receptov.

141/334