Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Monte Bianco – kultna italijanska sladica

Tečaj italijanščine vključuje tudi prijetno druženje ob zanimivih pogovorih o italijanski kulturi in spoznavanje bogate italijanske kulinarike. Italijanska pica in testenine so poznane po vsem svetu, italijanska kulinarična umetnost pa ne zaostaja niti pri sladicah. Kot znani sladkosnedi imajo vrsto odličnih sladic. Večina nas pozna italijanski gelato (sladoled), panakoto, tiramisù …

Bi pojedli tudi Monte Bianco (Mont Blanc)?

Monte Bianco (Mont Blanc) je kultna italijanska sladica iz prejšnjega stoletja. Dandanes jo v slaščičarnah (in pasticceria) težko najdemo, gre pa za preprosto, a odlično sladico na žlico (il dolce al cucchiaio) za hladnejše jesenske dni. Zanjo potrebujete tri glavne odlične sestavine: kostanj (le castagne), kakav in stepeno smetano (la panna montata).

Spomin na Belo damo

Navdih za sladico je bila gora Monte Bianco, saj po obliki spominja nanjo.

Monte Bianco pomeni Bela gora, je najvišja gora v  Evropski Uniji. Visoka je približno 4.810 m, zaradi snega se njena višina skozi leta spreminja. Goro imenujejo tudi Bela dama ali Belka.

Sladica Monte Bianco je nastala je v času Savojcev na meji med Italijo in Francijo ter se nato razširila po vsej Evropi. Najbolj priljubljena je bila med letoma 1910 in 1919.

Recept za sladico

Priprava je zelo preprosta:

Sestavine:Ingredienti

700 g kostanja

1/2 l polnomastnega mleka

20 g grenkega kakava v prahu

50 ml ruma

1 strok vanilje

120 g sladkorja

ščep fino mlete soli

marroni 700 g

latte intero 500 g

cacao amaro in polvere 20 gr

rum 50 ml

baccello di vaniglia

zucchero 120 g

sale fino 1 pizzico

Za okrasPer guarnire

500 g sladke smetane

naribana jedilna čokolada

30 g sladkorja v prahu

panna fresca liquida 500 g

cioccolato fondente a scaglie

zucchero a velo 30 g

Priprava:

  • Skuhajte in olupite kostanj (lahko uporabite tudi že kupljenega kuhanega). Najbolj primerni so maroni zaradi sladkega okusa. Pri lupljenju pazite, da odstranite vse kožice.
  • Nato očiščen kostanj stresite v ponev in ga prelijete z mlekom, tako da je popolnoma prekrit. Odstranite semena iz vaniljevega stroka. Vaniljev strok, sladkor in sol dodajte v posodo s kostanjem.
  • Ko zavre, naj počasi vre še približno 20 minut. Potem odstranite vaniljev strok, odcedite in spasirajte kostanj v pire (la purea).
  • Pire stresite v skledo in mu dodajte grenak kakav ter rum. Dobro premešajte, da dobite na pol suho testo. Pokrijte s prozorno folijo za živila in vsaj za pol ure postavite v hladilnik.
  • Vmes stepite sladko smetano. Nato iz kostanjevega pireja oblikujte goro v skodelici ali na krožničku ter jo s smetano (uporabite vrečko za smetano) okrasite, tako da je videti kot zasnežen vrh (la cima imbiancata).
 • Na koncu lahko potresete še z naribano temno čokolado.

Tečaj italijanščine z Lingulo

Tečaj italijanščine je idealna priložnost za pogovor v tem melodičnem jeziku, ki ga mnogi Slovenci odlično obvladamo.

99/333