Ligula
Skoči na vsebino

Parmigiana di melanzane, odlična poletna jed

Tečaj italijanščine je idealna priložnost, da spoznate tudi različne italijanske kulinarične posebnosti. Ena najpogostejših poletnih (estivo) jedi je parmigiana di melanzane, jajčevci s parmezanom, ki je izredno priljubljena po vsej Italiji.

učenje italijanščine
Priprava jedi je zelo preprosta. Foto: https://blog.giallozafferano.it/lebistro/

Kup desk?

Jed izvira s Sicilije in se v sicilijanskem dialektu imenuje parmiciana ali patrociane. Izraz parmigiana ni povezan s parmezanom (il parmigiano). V sicilijanskem dialektu parmiciana namreč pomeni kup desk, naloženih druga na drugo, tako kot so sestavine te jedi. Obstaja vrsta različic recepta (la ricetta), parmigiana di melanzane pa je lahko postrežena kot predjed ali glavna jed.

Malo sestavin, veliko okusa (pochi ingredienti, tanto sapore)

Za to zelo preprosto in tradicionalno, a izredno okusno jed, ki je simbol mediteranske kuhinje (la cucina mediterranea) in jo pogosto imenujejo kraljica jedi (la regina delle pietanze), potrebujete le malo sestavin. Obstaja tudi različica, kjer se namesto jajčevcev uporabijo bučke (la zucchina).

Sestavine za cca. 6 oseb:

  • olivno olje (l'olio d'oliva)
  • sol (il sale)
  • 1 kg jajčevcev (la melanzana)
  • 5–6 paradižnikov (il pomodoro) ali 800 g paradižnikove mezge (la passata di pomodoro)
  • bazilika (il basilico)
  • 1 čebula (la cipolla)
  • 2 stroka česna (l'aglio)
  • 100 g naribanega parmezana (il parmigiano grattugiato)
  • 200 g mocarele (la mozzarella)

Priprava:

Priprava je zelo preprosta. Jajčevce najprej narežemo (tagliare) na tanke rezine in posolimo, saj sol potegne vlago iz njih in jed tako ne bo razmočena, jajčevci pa izgubijo svojo grenkobo. Pustimo jih približno eno uro, da spustijo vodo.

Medtem pripravimo (preparare) paradižnikovo omako. Segrejemo olivno olje, dodamo česen in čebulo ter pražimo približno pet minut, da čebula postekleni, pri tem pa pazimo, da se česen ne zažge. Dodamo (aggiungere) paradižnikovo mezgo ali paradižnik, ki smo ga predhodno narezali na kocke, in baziliko ter začinimo po okusu. Kuhamo 20 minut na zmernem ognju, med kuhanjem pa omako mešamo, dokler se ne zgosti.

Z rezin jajčevca pod hladno tekočo vodo izperemo vso sol in jih posušimo (asciugare) s papirnatimi brisačkami. Nato jih prepražimo do zlatorumene barve, približno dve minuti na vsaki strani. Lahko jih tudi ocvremo, a jih prej povaljamo v moki. Odcedimo jih na papirnatih brisačah.

Pečico segrejemo na 180 ⁰C. Na dno pekača razmažemo plast paradižnikove omake, ki jo pokrijemo s plastjo jajčevcev. Jajčevce prelijemo (versare) z delom paradižnikove omake, čeznjo potresemo parmezan in obložimo z mocarelo. Postopek ponavljamo (ripetere), dokler sestavin ne zmanjka, na vrhu pa naj ostane plast parmezana. Jed pečemo v pečici (al forno) približno 30 minut do zlatorjave barve, nato pa naj stoji na sobni temperaturi še 15 minut.

Jed z dolgoletno tradicijo

Prvič je bil približek jedi omenjen že v 14. stoletju, prav to jed pa je neapeljski kuhar opisal v svoji kuharski knjigi (il ricettario) leta 1786. Obstaja veliko teorij o njenem izvoru, po nekaterih naj bi izhajala iz Parme, torej s severa Italije, a veliko bolj verjetno je, da so jo najprej začeli pripravljati na Siciliji, kjer so se jajčevci tudi prvič pojavili.

 

Tečaj italijanščine v jezikovni šoli Lingula odpira tudi okno v kulinarični svet Italije.


Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

Pokličite nas na 080 23 52 ali pa nam pišite na info@lingula.si. Z veseljem vam bomo svetovali.

MENU