Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Parmigiana di melanzane, odlična poletna jed

Tečaj italijanščine je idealna priložnost, da spoznate tudi različne italijanske kulinarične posebnosti. Ena najbolj priljubljenih in okusnih poletnih (estivo) jedi je parmigiana di melanzane, ki je klasika italijanske kuhinje.

Sestavljena je iz plasti pečenih jajčevcev, paradižnikove omake, mocarele in parmezana, ki se nato pečejo v pečici, dokler ne dobijo zlatorjave skorje.

Lingula ta jezična šola parmigiana di melanzane

 

Kup desk, naloženih druga na drugo?

Jed izvira s Sicilije in se v sicilijanskem dialektu imenuje parmiciana ali patrociane. Izraz parmigiana ni povezan s parmezanom (il parmigiano). V sicilijanskem dialektu parmiciana namreč pomeni kup desk, naloženih druga na drugo, tako kot so sestavine te jedi.

Obstaja vrsta različic recepta (la ricetta), parmigiana di melanzane pa je lahko postrežena kot predjed ali glavna jed.

Malo sestavin, veliko okusa (pochi ingredienti, tanto sapore)

Za to zelo preprosto in tradicionalno, a izredno okusno jed, ki je simbol mediteranske kuhinje (la cucina mediterranea) in jo pogosto imenujejo kraljica jedi (la regina delle pietanze), potrebujete le malo sestavin. Obstaja tudi različica, kjer se namesto jajčevcev uporabijo bučke (la zucchina).

Ste vedeli? Jed z dolgoletno tradicijo

Prvič je bil približek parmigiana di melanzane omenjen že v 14. stoletju, prav to jed pa je neapeljski kuhar opisal v svoji kuharski knjigi (il ricettario) leta 1786.

Obstaja veliko teorij o njenem izvoru, po nekaterih naj bi izhajala iz Parme, torej s severa Italije, a veliko bolj verjetno je, da so jo najprej začeli pripravljati na Siciliji, kjer so se jajčevci tudi prvič pojavili.

Recept (la ricetta)

Sestavine za cca. 6 oseb:

  • olivno olje (l'olio d'oliva)
  • sol (il sale)
  • 1 kg jajčevcev (la melanzana)
  • 5–6 paradižnikov (il pomodoro) ali 800 g paradižnikove mezge (la passata di pomodoro)
  • bazilika (il basilico)
  • 1 čebula (la cipolla)
  • 2 stroka česna (l'aglio)
  • 100 g naribanega parmezana (il parmigiano grattugiato)
  • 200 g mocarele (la mozzarella)

Priprava

Priprava je zelo preprosta. Jajčevce najprej narežemo (tagliare) na tanke rezine in posolimo, saj sol potegne vlago iz njih in jed tako ne bo razmočena, jajčevci pa izgubijo svojo grenkobo. Pustimo jih približno eno uro, da spustijo vodo.

Medtem pripravimo (preparare) paradižnikovo omako. Segrejemo olivno olje, dodamo česen in čebulo ter pražimo približno pet minut, da čebula postekleni, pri tem pa pazimo, da se česen ne zažge. Dodamo (aggiungere) paradižnikovo mezgo ali paradižnik, ki smo ga predhodno narezali na kocke, in baziliko ter začinimo po okusu. Kuhamo 20 minut na zmernem ognju, med kuhanjem pa omako mešamo, dokler se ne zgosti.

Z rezin jajčevca pod hladno tekočo vodo izperemo vso sol in jih posušimo (asciugare) s papirnatimi brisačkami. Nato jih prepražimo do zlatorumene barve, približno dve minuti na vsaki strani. Lahko jih tudi ocvremo, a jih prej povaljamo v moki. Odcedimo jih na papirnatih brisačah.

Pečico segrejemo na 180 ⁰C. Na dno pekača razmažemo plast paradižnikove omake, ki jo pokrijemo s plastjo jajčevcev. Jajčevce prelijemo (versare) z delom paradižnikove omake, čeznjo potresemo parmezan in obložimo z mocarelo.

Postopek ponavljamo (ripetere), dokler sestavin ne zmanjka, na vrhu pa naj ostane plast parmezana. Jed pečemo v pečici (al forno) približno 30 minut do zlatorjave barve, nato pa naj stoji na sobni temperaturi še 15 minut.

Buon appetito! Parmigiana di melanzane è deliziosa.

Uživajte v tej okusni jedi, medtem ko raziskujete čarobnost italijanskega jezika. Buon appetito! (dober tek!) Parmigiana di melanzane è deliziosa. (Parmigiana di melanzane je slastna.)

Preberite še recept v italijanščini

Če želite izvedeti več o pripravi Parmigiana di melanzane in se hkrati učiti italijanščine, poiščite še recept v italijanščini. Med branjem recepta si lahko zapomnite nove besede, izraze in kuharske izraze ter jih uporabite v svojem jezikovnem repertoarju.

Učenje italijanščine je povezano tudi s kulinariko

Tečaj italijanščine v jezikovni šoli Lingula je povezan tudi s pogovori o italijanski hrani in odpira okno v kulinarični svet Italije.

122/332