Ligula
Skoči na vsebino
  Vsi članki

Kako se po nemško prebuja pomlad?

Tako kot po dežju vselej posije sonce, tudi po dolgi mrzli zimi naposled napoči čas za pomlad (der Frühling). Koledarska pomlad traja od pomladanskega enakonočja (die Tagundnachtgleiche bzw. das Äquinoktium) 21. marca do poletnega solsticija (die Sommersonnenwende) 21. junija. V tem času se po zimskem spancu narava postopno prebuja. Tečaj nemščine je prava priložnost, da spoznate, kako se po nemško prebuja pomlad.

tečaj nemščine
Pomladanski žafrani (der Safran).

Prve pomladanske cvetlice v nemščini

Najzgodnejše in najbolj trdožive cvetlice (die Blumen), ki prve pokukajo iz puste, ponekod še s snegom pokrite prsti, imenujemo znanilci pomladi (die Boten des Frühlings). Med prve znanilce pomladi tako prištevamo zvončke (das Schneeglöckchen), trobentice (die Gartenprimel), kronice (die Frühlings-Knotenblume), telohe (die Nieswurz) in pomladanske žafrane (der Safran).

tečaj nemščine
Prvi zvončki.
tečaj nemščine
Sprehod v parku.

Kaj Nemci počnejo spomladi?

Spomladi se lahko z družino ali prijatelji brez skrbi, da bi vas zeblo, odpravite na dolg sprehod v park (langer Spaziergang im Park). Pospravite in pripravite lahko svoj vrt in balkon (den Garten und Balkon aufpeppen) ter nato zasadite zeliščni vrt (Kräutergarten pflanzen). Na dovolj tople dni lahko pripravite prvi piknik na travniku (das Picknick auf der Wiese). Na travniku lahko otroci nabirajo rože (Blumen auf einer Wiese pflücken), odrasli pa uživajo na pomladnem soncu (die Frühlingssonne genießen).

Pomladni frazemi

S pomladnim časom so povezane tudi nekatere stalne besedne zveze, ki jih nikakor ne smemo razumeti dobesedno.

  • Frühlingsgefühle haben

    Kadar Nemci rečejo, da so se v njih prebudili »pomladni občutki«, s tem ponavadi želijo povedati, da se je v njih vzbudilo novo občutenje oziroma neka nova naklonjenost do okolice, neke stvari ali posameznika.

    Primer: Frühlingsgefühle versetzen uns in Feierlaune und wecken unsere kreative Ader.

  • Einen zweiten Frühling erleben

    Kadar Nemci rečejo, da nekaj »doživi svojo drugo pomlad«, s tem želijo povedati, da je neka stvar dobila ponovno uporabo. Kadar frazem uporabljajo v povezavi s starejšo osebo, pa želijo povedati, da se je ponovno zaljubila.

    Primer: Lass deinen alten Computer einen zweiten Frühling erleben.

Tečaj nemščine po govorni metodi

Tečaj nemščine v  Linguli je priložnost, da razširite besedišče in izboljšate znanje slovnice in ob ustreni priložnosti uporabite tudi kak pomladni frazem. Če se želite naučiti nemškega jezika ter si s tem olajšati tudi obisk nemško govorečih dežel, je tečaj nemškega jezika prava izbira za vas.

24/332