Ligula
Skoči na vsebino

Tečaj angleščine in velika noč v Veliki Britaniji

Tečaj angleščine je priložnost, da odkrijete nekatere zanimivosti angleško govorečih narodov. Velika noč je tudi za Britance največji krščanski praznik, povezujejo pa jo tudi s čokolado.

tečaj angleščine
Beseda easter je izvorno označevala slavljenje novega življenja.

Kako je velika noč (»Easter«) dobila svoje ime?

Beseda easter je izvorno označevala slavljenje novega življenja. Izhaja iz poganskega izročila (pagan tradition) in označuje začetek rasti in novega življenja, ki sledi mrzlim zimskim mesecem. Angleško so ime praznika povzeli po anglosaški boginji (goddess) jutranje zore in pomladi Eostre. Praznik velike noči torej poleg vstajenja (resurrection) Jezusa Kristusa slavi tudi življenje in ponovno rojstvo, zato je z njim povezanih veliko simbolov, ki predstavljajo plodnost (fertility), na primer jajca, piščančki in zajci.

Kdaj se praznuje?

Velika noč se praznuje na prvo nedeljo po prvi spomladanski polni luni (full moon). Britanski šolarji in študentje imajo takrat dva tedna počitnic, ki jih preživljajo v krogu družine in prijateljev.

Čokoladna jajca in drugi običaji

Britanske trgovine svoje izložbe okrasijo s piščančki (chicks), zajci in rožami, saj si želijo prodati čokoladna jajca (chocolate eggs) v kar največjem številu. Vsako leto za veliko noč Britanci tako prodajo 90 milijonov čokoladnih jajc, ki jih zapakirajo v kartonske škatle (cardboard boxes).

tecaj anglescine cokoladni zajcek

Križeve pogače

Za veliko noč jejo tudi vroče križeve pogače (cross buns), ki jih okrasijo z rozinami (raisin) in križem na vrhu pogače. Če jih namažejo z maslom, pa so še bolj slastne.

Zobozdravniki svarijo

Britanski zobozdravniki svarijo, da je čokoladna jajca zaradi bolezni zob treba uživati zmerno. Tako na Otoku najdemo tudi nekatere manj sladke običaje. Kokošja jajca pobarvajo, okrasijo in jih podarijo ali pa jih skrijejo in za otroke pripravijo lov na jajca (egg hunt).

Tečaj angleščine z Lingulo

Tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula vam bo razkril še več prazničnih kulinaričnih specialitet, zanimivosti in običajev. Tako boste obogatili svoje besedišče na spontan način in se bolj sproščeno ter samozavestno izražali v angleščini.

MENU