Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Bralna kultura v Nemčiji – kaj berejo Nemci?

Tečaj nemščine je odlična priložnost, da poleg jezika spoznate tudi navade Nemcev, recimo kaj in kako berejo. Skozi branje (lesen) se jezika učimo po naravni poti in si poleg besednega zaklada širimo obzorja, krepimo domišljijo (die Einbildungskraft) in ustvarjalnost. Na podlagi zadnjih podatkov je v Nemčiji okoli 21 milijonov knjižnih moljev (die Leseratte), torej bralcev, ki dnevno ali vsaj tedensko posežejo po različnih literarnih delih.

učenje nemščine
V Nemčiji je okoli 21 milijonov knjižnih moljev.

Največji knjižni sejem

V Nemčiji letno izdajo okoli 94.000 različnih literarnih del, velik pomen ima tudi mednarodno založništvo (das Verlagswesen). Vsako leto organizirajo največji knjižni sejem na svetu – Frankfurtski knjižni sejem (die Frankfurter Buchmesse), ki je leta 1949 nastal na pobudo nemških založnikov in tiskarjev. Od leta 1976 dalje se organizatorji sejma vsako leto posvetijo drugi izbrani regiji oziroma posebnim tematskim sklopom.

Prva knjiga in revija na svetu

Prva tiskana knjiga, ki je luč sveta ugledala leta 1455, je bila Gutenbergova Biblija. Izšla je v 180 izvodih na papirju in pergamentu ter povzročila pravo revolucijo na področju tiska.

V Nemčiji pa je izšla tudi prva revija (die Zeitschrift) na svetu, in sicer Poučni mesečni razgovori (Erbauliche Monaths Unterredungen). Filozofska revija je izhajala med letoma 1663 in 1668 ter je močno vplivala na nadaljnji razvoj revij. Poleg tega je spodbujala tudi učenje nemščine, saj je Johann Rist, avtor, ki je bil podpisan pod večino prispevkov, pri bralcih poskušal vzbuditi zanimanje za jezik.

Narod pesnikov in mislecev

Nemci so znani kot dežela pesnikov in mislecev (das Land der Denker und Dichter), saj se ponašajo z izjemno bogato kulturno zgodovino. Z nemško govorečih območij izhajajo številna velika imena filozofije, književnosti, glasbe in drugih umetnosti – vse od Schillerja, Heineja, Rilkeja in Goetheja, Bacha, Mozarta, Beethovna in Wagnerja pa do Hegla, Nietzscheja in Kanta. Celo nekatera mesta so znana kot mesta mislecev in pesnikov, recimo Weimar, Jena ali Tübingen.

Tečaj nemščine z Lingulo

Če bi radi izboljšali svoje znanje nemščine, so jezikovni tečaji v Linguli prava izbira za vas. Tečaj nemščine prilagodimo vašemu znanju, najprimernejši tečaj boste izbrali skupaj z učiteljico na brezplačnem umestitvenem pogovoru.

97/333