Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Nemške pošasti, 1. del

Katerih pošasti se bojijo Nemci?

Tečaj nemščine je odlična priložnost ne le za spoznavanje posebnosti nemškega jezika, temveč tudi za pogovor o zanimivih in edinstvenih vidikih nemške kulture, kot so na primer bajke in pripovedke o pošastih, ki so se jih ali se jih še vedno bojijo Nemci.

Bodi tiho, drugače pride divja Berta!

Na Švabskem, Frankovskem in v Turingiji  otroke straši divja Berta (die wilde Berta). Ko otroci ne ubogajo svojih staršev, jim ti rečejo: »Bodi tiho, drugače pride divja Berta!« (»Schweig, oder die wilde Berta kommt!«) Pojavila naj bi se kot ogromna divja gospa zmršenih las, ki je deklam, ki na zadnji dan v letu niso pridno predle, umazala lanene niti.

Iz vraževerja ljudje na silvestrovo jedo cmoke (die Klöße) in slanike (der Hering), saj naj bi jim v nasprotnem primeru Berta prerezala trebuh, zaužito odstranila in v luknjo dala zrezano slamo. Trebuh naj bi nato namesto z iglo zašila s plužnimi škarjami, namesto niti pa naj bi uporabila verigo.

Ržena teta in koruzni demoni

Ržena teta (die Roggenmuhme) je ženska različica nadnaravnih bitij, ki naj bi se skrivala med koruznimi polji in drugimi nasadi. Z nadpomenko koruzni oziroma poljski demoni (die Korndämonen) pa so poimenovali vse zastrašujoče nadnaravne figure, ki prežijo na otroke, ki bi s tekanjem po poljih lahko uničili pridelek. Roggenmuhme se kot ženska oblika teh skrivnostnih koruznih duhov sprehaja med njivami, se prehranjuje s koruzo in trga nezrelo klasje (die Ähren). V svoji jezi lahko kaznuje kmete in jim posuši njivo ter s tem uniči pridelek. Med žetvijo (die Ernte) naj bi se skrila med snope (die Garbe), drugače pa naj bi prebivala v podzemnem svetu.

O njenem videzu so se v ustnem izročilu ohranile številne različice. Nekateri jo poznajo kot povsem črno, drugi kot povsem belo pošast. Vselej naj bi bila ogromna, imela naj bi dolge jeklene roke z gorečimi prsti ali celo kremplji (die Krallen). Poleg vsega pa naj bi bila zmožna tudi spremeniti svojo podobo in se pojaviti kot kača, želva, žaba, volk, črna mačka ali kakšna žival z rogovi.

Severnofrizijski poltergeist

Gonger je pošast, ki straši na severnofrizijskih otokih Sylt in Amrum v nemški zvezni deželi Schleswig-Holstein. Njeno ime izhaja iz nemške besede der Wiedergänger, ki opisuje nekoga, ki »spet lahko hodi«, s tem izrazom pa označujejo vse prikazni, ki so tako ali drugače povezane s smrtjo in vstajenjem od mrtvih. Gonger je neke vrste poltergeist; paranormalni pojav, ki ga spremljajo glasno ropotanje ter nepojasnjeno premikanje in lebdenje predmetov. Kot duhovi po navadi nastopajo po nedolžnem umorjeni, ki ne najdejo miru v svojem grobu, strašijo pa lahko tudi bogokletniki (der Gotteslästerer), samomorilci (der Selbstmörder) in osebe, ki so se same zaklele. Tudi vsak mornar (der Seeman), ki je svoje življenje izgubil na morju, se lahko med žive ponovno vrne kot gonger.

Tečaj nemščine po govorni metodi

Če želite izboljšati svoje znanje nemškega jezika, je tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula odlična izbira. V prijetnem okolju boste ob podpori izkušenih profesoric zagotovo postali boljši govorec.

 

 

91/334