Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Zastava ZDA, eden najbolj znanih ameriških simbolov

Zastava Združenih držav Amerike je svojo znano obliko dobila šele po 27 različicah in je danes eden najprepoznavnejših ameriških simbolov. Njen nastanek spremlja tudi mnogo zanimivosti. Tečaj angleščine je odlična priložnost, da se spoznate z ameriško kulturo.

učenje angleščine
Ameriška zastava je danes eden najprepoznavnejših ameriških simbolov.

Zadnjo različico zastave je ustvaril srednješolec

učenje angleščine
Različica zastave s 13 črtami in zvezdami.

Ameriški kongres (congress) je različico, imenovano Stars and Stripes, kot uradno ameriško zastavo sprejel 14. junija 1777. Prva verzija je štela 13 zvezd za 13 prvih ameriških kolonij. Nekaj časa so Američani vztrajali z dodajanjem zvezdic in črt za vsako novo zvezno državo, ki se je pridružila. Zvezna zastava je med letoma 1795 in 1818 imela 15 črt in 15 zvezd. Ker pa so pričakovali vključitev še mnogih zveznih držav, so se odločili, da vsaki novi državi podarijo (gift) le zvezdo, saj bi preveč zgoščene črte kazile podobo zastave.

Današnja podoba je nastala leta 1959. Različico s 50 zvezdami in 13 črtami je tedanji predsednik Dwigh D. Eisenhower izbral med kar 1.500 predlogi (recommendations), oblikoval pa jo je zgolj 17-letni srednješolec iz Ohia, Robert G. Heft.

Rdeča, bela in modra – državne barve s posebnimi pomeni

Barve zastave niso nikoli naključne, kar drži tudi za ameriško. Rdeča je simbol trdnosti (hardiness) in hrabrosti (valor), bela pomeni čistost (purity) in nedolžnost (innocence), modra pa pozornost (vigilance), vztrajnost (perseverance) in pravico (justice).

Pravila uporabe

 • učenje angleščine
  Ko je obešena na steno, mora biti modro
  polje v zgornjem levem kotu.

  Če se je ne da več uporabljati ali popraviti, jo mora lastnik zavreči na spoštljiv način, na primer tako, da jo zažge (burn) ali zakoplje (bury).

 • Zastava se lahko opere, če se umaže ali pa se ponesreči dotakne tal, sicer pa se je z njo prepovedano (forbidden) dotikati tal.
 • Ko je obešena na steno ali okno, pravila določajo, da mora biti modro polje v zgornjem levem kotu.
 • Zastava ponavadi visi od sončnega vzhoda do zahoda, izjemoma je lahko izobešena 24 ur, vendar mora biti v nočnem času primerno osvetljena.
 • Izobesiti se ne sme le v izredno slabih vremenskih razmerah.

Šest ameriških zastav na Luni

Julija 1969 je svet spremljal prvi polet na Luno ameriške misije (mission) Apollo 11. Ob tej priložnosti je Neil Armstrong, prvi človek na Luni, v tla (ground) zapičil ameriško zastavo. Tej misiji jih je sledilo še pet, vsaka od njih pa je prinesla novo zastavo. Na Luni je torej kar šest ameriških zastav, prva pa je imela to nesrečo, da se je prevrnila. Američani so jo izbrali kot svoj znak na Luni, ker je eden najpomembnejših državnih simbolov.

O zastavi tudi v himni

O zastavi med drugim govori tudi ameriška himna (anthem) The Star-Spangled Banner. Napisal jo je pesnik, ki je med vojno leta 1812 opazoval plapolajočo zastavo v Fort McHenryju in jo ovekovečil v pesmi. Takrat je imela zastava 15 zvezd in črt, njeni ostanki pa so na ogled v muzeju (museum) Smithsonian. Muzej je dobil le ostanke zastave zaradi tako imenovane tradicije souveniring, ko so zastavo razrezali in prodajali (sell) po koščkih kot spominke (souvenirs). Dva izmed takšnih koščkov so leta 2011 na dražbi prodali za kar 65.000 dolarjev.

Old Glory – za tri vrstice biserov

Nastanek ameriške zastave je sicer leta 1777 spodbudila kupčija (bargain) s tremi vrsticami biserov wampum, malih kroglic, narejenih iz školjk (shells), ki so jih nekateri ameriški domorodci nosili okrog vratu kot ogrlico (necklaces). Vlada je bila neodločna in ni sprejela končne različice, a ko je v dar prejela bisere, je že v dveh tednih določila končno podobo zastave s 13 zvezdami in črtami.

Ameriške zastave se drži vzdevek Old Glory. To je bila najprej zastava pomorščaka Williama Driverja, ki mu jo je podarila mati pred odhodom iz rodnega mesta. Obesil jo je na svoj jambor (mast), in ko je plapolala v zraku, jo je poimenoval Old Glory. Vzdevek je hitro postal sinonim za vse ameriške zastave.

S tečajem angleščine do večje samozavesti 

Tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula vam omogoča, da postanete samozavesten govorec angleščine in se ob tem seznanite tudi z ameriško kulturo.

 

89/333