Ligula
Skoči na vsebino
  Vsi članki

Slastni Maultaschen ali švabski žlikrofi

Tečaj nemščine je odlična priložnost, da poleg jezikovnih posebnosti pobliže spoznate tudi tradicionalno kulinariko nemško govorečih območij.  Ker je Nemčija precej velika dežela, se kulinarične specialitete med posameznimi zveznimi deželami seveda razlikujejo.

Na Švabskem, v južni Nemčiji, so doma kuhani žepki, običajno polnjeni z mletim mestom in začimbami, ki jih poznajo pod imenom Maultaschen.

Legenda o zvitih menihih

Nastanek švabskih žlikrofov je povezan z legendo o zvitih menihih, ki so prebivali v samostanu Maulbronn. Ker na veliki četrtek (der Gründonnerstag) velja strogi post, ki prepoveduje uživanje mesa, menihi pa naj bi se tej prepovedi želeli izogniti, zato so meso na drobno sesekljali, ga pomešali z zelišči in skrili v žepek testa.

V vsaki nemški družini se je tradicionalni recept seveda ohranil na drugačen način, nekateri dodajo tudi šunko in slanino, drugi špinačo ali sir.

Kulinarična dediščina

Od leta 2009 so švabski polnjeni žepki v Evropski uniji priznani in zaščiteni kot tradicionalna regionalna kulinarična dediščina (kulinarisches Erbe) Švabske, ki danes obsega velik del zvezne dežele Baden-Württemberg.

Recept (das Rezept

Sestavine (die Zutaten)

Testo (der Teig)

  • 2 jajci (das Ei)
  • 200 g moke (das Mehl)
  • 30 g pšeničnega zdroba (der Hartweizengrieß)
  • sol (das Salz)

Nadev (die Füllung)

  • 2 stari žemljici (Brötchen vom Vortag)
  • 100 ml smetane za stepanje (die Schlagsahne)
  • 400 g čebule (die Zwiebel)
  • 1 jedilna žlica masla (die Butter)
  • 70 g peteršilja (die Petersilie)
  • sol in poper (Salz und Pfeffer)
  • sladkor (der Zucker)
  • 300 g mletega mešanega mesa (das Hackfleisch)
  • 2 jušni žlici drobtin (die Semmelbrösel)
  • 3 jajca (das Ei)
  • muškatni orešček (der Muskat)
  • 1 čajna žlička majarona (der Majoran)
  • 1 l goveje jušne osnove (der Rinderfond)
  • drobnjak (der Schnittlauch)

 

Priprava (die Zubereitung)

Za pripravo testa razžvrkljamo (verquirlen) jajca s tremi do štirimi žlicami vode. Dodamo moko, pšenični zdrob in ščepec soli ter zmešamo do gladke mase (zum glatten Teig verarbeiten). Testo prestavimo na pomokano površino (bemehlte Arbeitsfläche), kjer ga dobro minuto gnetemo. Testo nato pokrijemo in ga pustimo počivati (ruhen lassen) 30 minut.

Za pripravo nadeva narežemo žemljici na tanke rezine (in dünne Scheiben schneiden). Smetano segrejemo (erhitzen) in z njo prelijemo narezani žemljici. Čebulo sesekljamo na drobne kocke (fein würfeln). V ponvi stopimo maslo in na njem popražimo čebulo. Ko postekleni (glasig werden), ji dodamo na drobno sesekljan (fein gehackt) peteršilj in vse skupaj nekaj minut dušimo. Začinimo (würzen) še s soljo, poprom in ščepcem sladkorja ter pustimo, da se ohladi (abkühlen lassen).

Mleto mešano meso, narezane žemljice, jajca, drobtine in popraženo čebulo zmešamo v gladko maso. Začinimo z majaronom in muškatnim oreščkom ter dodamo sol in poper. Nadev pokrijemo in postavimo na hladno (abgedeckt kalt stellen).

Testo razdelimo na tri dele (in Portionen teilen). Na pomokani delovni površini razvaljamo en del na približno dva milimetra debeline. Po celotnem testu enakomerno razporedimo tretjino nadeva. Testo ohlapno zvijemo (locker aufrollen) z dolge strani in razrežemo na enake kose. Na enak način pripravimo še preostanek testa in nadeva.

Govejo jušno osnovo segrejemo. Žlikrofe stresemo v zadostno količino osoljene vode (das Salzwasser) in jih deset minut kuhamo pri zmanjšani temperaturi. Ko so skuhani, odlijemo vodo, jih posujemo z drobnjakom (mit Schnittlauch bestreuen) in postrežemo v jušni osnovi.

Pa dober tek! (Guten Appetit!)

Tečaj nemščine z Lingulo

Tečaj nemščine je odlična priložnost za spoznavanje nemškega jezika, kulturnih značilnosti in zanimivih tradicionalnih jedi, ki jih že vrsto let pripravljajo na nemško govorečih območjih.

Na jezikovnem tečaju v Linguli boste tako med drugim spoznali praktične kuharske izraze in tudi s pogovorom o najljubših jedeh izboljšali svoje znanje nemščine. Tečaj nemščine poteka po izvirni govorni metodi, zato na tečaju res veliko govorite.

100/332