Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Nenavadna imena londonskih postaj podzemne železnice

Prvi pogled na zemljevid londonske podzemne železnice ali the London Underground nas opozori na premišljen in zanimiv sistem linij. Te povezujejo mesto, imena postaj pa kar kličejo po tem, da odkrijemo njihov izvor.

Pogosto zvenijo kot imena iz pravljic ali otroških knjig, druga pa nas nasmejijo, a njihov izvor pogosto sega stoletja nazaj. Tečaj angleščine je odlična priložnost, da se pobliže spoznate z britansko kulturo.

učenje angleščine
Nektera imena postaj zvenijo kot imena iz pravljic ali otroških knjig.

Piccadilly Circus – žaljiva opazka

Imenu navkljub ta londonska podzemna postaja in priljubljena turistična točka nima nič skupnega s cirkusom. Circus je namreč tudi izraz za krožno križišče, na katerem se sreča več ulic. Ime Piccadilly pa izvira iz stoletja stare nesramne (rude) opazke (remark).  A piccadill je velik ovratnik z naborki, ki je bil priljubljen v 16. in 17. stoletju. Takšne je na primer nosila kraljica Elizabeta I. Krojač (tailor) z imenom Robert Baker si je z izdelavo modnih ovratnikov pridobil bogastvo, s katerim je financiral gradnjo svoje velike hiše. Ta je bila za nesramne jezike preveč razkošna (luxurious) za navadnega krojača, zato so jo začeli klicati Piccadilly Hall. To ime je ostalo vse do izgradnje krožišča leta 1819 in dalo ime tudi postaji podzemne, ki so jo odprli leta 1906.

Covent Garden – izgubljena črka

Ime te postaje bi bilo povsem običajno, če bi beseda Convent obdržala svoj drugi n, pa se je ta iz neznanega razloga izgubil v zgodovini po srednjem veku. Danes so na tem prostoru postaja londonske podzemne železnice, nakupovalni center, operna hiša in soseska West End. Do 13. stoletja pa je bil to z zidom ograjen sadovnjak (orchard) in vrt (garden), ki sta pripadala menihom (monks) westminstrske opatije. Najprej so ga imenovali the Garden of the Abbey and Convent, kasneje pa Convent Garden. Potem, ko ga je prevzel in nato naprej oddal kralj Henrik VIII., je območje postalo stanovanjska soseska. V 17. stoletju je dobila sloves rdeče soseske, ki se je precej oddaljila od svojih krščanskih korenin (roots). Dandanes je postaja del linije Piccadilly in priljubljena turistična točka.

Elephant & Castle – slon, ki je večji od gradu

Ime postaje v južnem Londonu najverjetneje prihaja od združenja (guild) obrtnikov, ki so se ukvarjali z izdelavo mečev in nožev. Leta 1622 so pridobili grb (crest), na katerem je bil upodobljen slon, ki nosi grad (castle). Slon naj bi se nanašal na slonovino (ivory), iz katere so izdelovali ročaje na mečih (swords). Grad pa naj bi služil kot merilo za velikost slona, saj te živali večina ljudi v srednjem veku ni nikoli videla z lastnimi očmi. Na tem območju se je bilo do 18. stoletja gostišče z imenom Elephant and Castle. To je najverjetneje dalo ime današnji podzemni postaji na linijah Bakerloo in Northern Lines.

Cockfosters – prostor kraljevih gozdarjev

Ime postaje morda ne zveni najbolj elegantno (elegant), a njegove korenine so presenetljivo gosposke. Zadnja postaja na severnem koncu linije Piccadilly je bila nekoč del parka Enfield Chase, kraljevega parka. Tu je na več kot 30 kvadratnih kilometrih živelo okoli 3000 srnjakov in jelenov. Za park je skrbelo veliko gozdarjev (foresters), glavni izmed njih je nosil naziv Cock forester. Prva omemba besede se je pojavila že leta 1524, okoli leta 1613 pa je na tem območju stala hiša, ki je na svojem pročelju (front) nosila oznako z imenom Cockfoster.

Knightsbridge – izgubljeni most odrinjenih

Danes je območje te postaje znano po dragih stanovanjih in trgovinah, ime postaje, ki se je prvič pojavilo leta 1046 kot Cnihtebricge, pa spominja na veliko bolj grobo (rough) preteklost. Beseda bridge se pojavlja zaradi prehoda čez reko West Bourne River, eno izgubljenih londonskih (lost) rek, katere struga je bila v 19. stoletju preusmerjena skozi odtočni kanal. Viteški del knight naj bi se nanašal na stražnike, ki so varovali prehod (crossing) čez reko, po nekaterih zapisih pa naj bi šlo za mladino, ki se je klatila okoli mostu. Stoletja za tem je bil danes eden najdražjih območij Londona dovolj skrit prostor, kamor so umaknili gobavce (lepers) ali živali za zakol.

Tečaj angleščine z Lingulo

Da se boste na svojem obisku Londona brezskrbno zapletli v pogovor z domačini, vam omogoča tečaj angleščine v Linguli, kjer se boste poleg kulturnih značilnosti naučili tudi uporabne slovnice in osvojili brezhibno izgovarjavo.

100/333