Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Učenje angleščine za otroke s pomočjo pesmi

Otroške pesmi ali nursery rhymes so tradicionalne pesmi, ki jih poznajo tako v britanski kot v ameriški kulturi, kjer jim pravijo tudi Mother Goose Rhymes. Večina se jih je pojavila v 17. ali 18. stoletju, veliko pa jih je bilo zapisanih v dramskih igrah že v 16. stoletju. Učenje angleščine za otroke je tesno povezano s spoznavanjem številnih angleških pesmi.

Lingula I jezikovne počitnice

Uspavanke – zapisane po naključju

Najstarejše pesmi, ki so bile namenjene prav za prepevanje otrokom, so bile uspavanke (lullabies), najdemo jih lahko v vsaki kulturi. Njihov glavni namen je, da melodija (melody) pomaga otrokom, da lažje zaspijo. Angleška beseda za uspavanko naj bi izhajala iz besed in zvokov mam in pestunj, ki naj bi bili slišati kot »lu lu« ali »la la« in naj bi pomirili (calm) otroke, ter »by by« ali »bye bye«, kar je še en izraz za lahko noč.

Vse do modernih časov so bila besedila uspavank zapisana le po naključju, tako da jih redko najdemo v kakem od pisnih virov.

Najstarejša pesmica za igro s ploskanjem

Ena najstarejših in najbolj znanih angleških otroških pesmi »Pat-a-cake, pat-a-cake, baker's man« se je v svoji najzgodnejši obliki pojavila v igri The Campaigners pisca Thomasa D'Urfeyja.

Označevanje (marking) žemljic in peciva s prepoznavnim simbolom naj bi izhajalo iz časov, ko so gospodinjstva (households), ki niso imela svoje peči (oven), svoje krušne izdelke odnesla do najbližje pekarne, kjer so jih spekli v zameno za nekaj denarja. Da je vsaka družina nazaj dobila svoj kruh, so ga označili s svojim simbolom. Pesmica se ponavadi izvaja s ploskanjem, če pa jo prepevata starš in otrok, se zadnja črka b in baby v besedilu nadomestita z otrokovo začetnico (initial) in imenom.

  • Pat-a-cake, pat-a-cake, baker's man.
  • Bake me a cake as fast as you can
  • Roll it, pat it, mark it with a "B"
  • And put it in the oven for baby and me!

Mother Goose – najznamenitejša pripovedovalka

Mother Goose naj bi bila najbolj znana avtorica otroških pesmi. Nekateri pravijo, da naj bi resnična Mother Goose živela na območju Nove Anglije ali Francije pred 300 leti. Davnega leta 1781 je v Angliji izšla zbirka (colletion) z naslovom Mother Goose's Melody.

To ime naj bi v resnici pripadalo arhetipski (archetypal) ženski s podeželja, ki so ji prisodili vse znane pesmi, čeprav njihov uradni avtor ni znan. Nekateri celo menijo, da je njen lik utemeljen (based) na legendah o ženi francoskega kralja Roberta II., ki je bila znana tudi kot Goose-Foot Bertha in je znala pripovedovati najboljše pravljice za otroke. Nastopa tudi v eni od pesmic, katere prva kitica se glasi:

  • Old Mother Goose,
  • When she wanted to wander,
  • Would ride through the air
  • On a very fine gander.

Akademska disciplina – zanimale so že Walterja Scotta

V 19. stoletju je pisanje otroških pesmi postalo zelo priljubljeno in nastalo je mnogo knjižnih zbirk. Žanr je postal tudi ena od akademskih (academic) disciplin, zbirali so jih namreč tudi avtorji, kot je sir Walter Scott, nastalo pa je več učenih zbirk, kjer so se otroške pesmi delile na zgodovinske, tiste za prepevanje ob ognju, uganke (riddles), na vraževerne (superstitious) in na uspavanke.

Ena najbolj znanih pesmic pa še vedno ostaja Twinkle Twinkle Little Star, ki je združila besedilo Jane Taylor iz 19. stoletja in francoski napev Ah vous dirai-je, Maman.

Učenje angleščine za otroke z Lingulo

Petje ali prebiranje pesmi in uspavank v tujem jeziku je odličen pristop k osvajanju novega jezika. Da se jih boste lahko naučili skupaj s svojimi najmlajšimi, omogoča učenje angleščine za otroke v jezikovni šoli Lingula

1/30