Ligula
Skoči na vsebino
Lokacija strani: DomovČlanki in videoUčenje angleščine: kako se z otrokom doma učimo angleško?

Učenje angleščine: kako se z otrokom doma učimo angleško?

Učenje angleščine za otroke ne pomeni le učenja v šoli ali na tečju. Starši se pogosto sprašujemo, kako otroka učiti angleščine ali katerega drugega tujega jezika. Lingulini profesorici angleščine Polona in Milda sta se z voditeljem oddaje Dobro jutro Davidom Urankarjem pogovarjali o tem, kako lahko starši sami doma otroka učimo tujega jezika. Odlična Lingulina anglistka Milda je skupaj z deklicama Anamarijo in Niko pokazala nekaj vaj in idej. Povezava do videa.

Nekaj poudarkov iz oddaje:

Kdaj je učenje angleščine in drugih jezikov najučinkovitejše?

V otrokovem zgodnjem obdobju, saj otroci med tretjim in petim letom, kot radi rečemo, srkajo nove besede kot spužve.

Učenje je učinkovito, če je otrok izpostavljen vsakodnevnim, življenjskim situacijam, in to so pri teh letih pravljice, pesmi, risanke … Tujega jezika se torej uči naravno, na podoben način, kot usvaja materni jezik, v celih povedih, s primeri iz svojega okolja.

Ali lahko otroka učimo tujega jezika tudi mi, starši, ali pa je vedno potreben obisk jezikovne šole?

Najbolje je oboje, saj otroka le tako res obdamo s tujim jezikom. Dobro je, da poznamo nekaj osnovnih zakonitosti poučevanja otrok.

Pomagajmo otroku oblikovati pozitivno samopodobo

Pri učenju tujega jezika je pomembno, da pomagamo otroku oblikovati pozitivno samopodobo in  ga spodbujamo. Pohvalimo ga vsakič, ko sodeluje in pokaže motivacijo za učenje.

Uporabimo lahko različne pohvale: Excellent, bravo, well done. That’s right. Very good, high five, you are amazing, magnificent, I’m proud of you, great job…

Kaj pa, če otrok naredi napako ali se zmoti?

Če otrok naredi napako, je pomembno, da se ne jezimo, ga ne okaramo in ne popravljamo, saj lahko hitro izgubi zanimanje in veselje do učenja.

Poskusimo raje s pohvalo in napako popravimo tako, da za njim ponovimo stavek pravilno ali z mimiko nakažemo, da bi bilo bolje uporabiti drugo besedo ali strukturo.

Če otrok na primer ne pozna besede, mu pomagamo tako, da naštejemo vsaj tri primere in eden od njih je pravilen. Če otrok odgovori nepravilno, lahko le ponovimo pravilno obliko, da jo otrok sliši.

Pravljice z veliko slikami

Otroci imajo radi pravljice, zgodbice in pesmice, zato je učenje tujega jezika najbolj učinkovito, če vključimo tiste zgodbe, ki jih jih pritegnejo in zbudijo njihovo radovednost.

Za začetnike izberemo lažje knjigice z veliko slikami in manj besedila, da se otroci ne bodo izgubili v morju novih besed in bodo lahko že iz ilustracij razbrali pomen zgodbe.

Ni treba, da zna otrok povzeti celotno zgodbo, osredotočimo se lahko samo na like, barve, oblačila, aktivnosti v zgodbi.

Igrajmo se igro vlog, mini gledališče ...

Zgodbice so tudi super pristop za igro vlog. Otroci se radi spremenijo v junake iz svojih najljubših zgodb.

Vzemimo pustne rekvizite, kot so lasulja, klobuki, preveza za oči za pirate, klobuk za kavboja, naredimo velika ušesa za zajčka ali uporabimo plišaste igračke in odigrajmo enega od dialogov v pravljici, potem ko skupaj preberemo zgodbico.

Spomin, pantomina, čudežna škatla ...

Nove besede lahko vadimo z različnimi zabavnimi igricami:

  • spomin/memory, kjer otroci povezujejo enake sličice in na glas povedo, kaj je na njih,
  • pantomima/charades, kjer otroci ugibajo, kaj kdo prikazuje, in pri tem uporabljajo cele stavke (You are playing football/You like chocolate/You are a monkey.),
  • čudežna škatla/magic box, v katero damo predmete in igrače, otroci pa potem poskušajo z dotikom ugotoviti, kaj je v škatli.

Vključimo vse čute

Pri učenju jezika vključimo vse čute (vid, sluh, otip, vonj in okus), saj otroci svet okoli sebe zaznavajo z vsemi čuti in si tako nove besede hitreje zapomnijo.

Doma je lahko najboljši prostor za učenje naša kuhinja, kjer lahko z otroki kuharsko ustvarjamo in se zraven učimo tujega jezika. »V angleščini« lahko pečemo palačinke, pecivo, kruh, naredimo smoothie – izberemo recept v angleščini, pripravimo sestavine, na koncu opišemo okus, vonj, sestavo …

Verjetno je pomembno, da starš dobro govori angleško?

Tako je, pomembno je, da starš lepo govori angleško in da besede lepo izgovarja.

Vas zanima več idej za učenje angleščine za otroke doma?


Imate vprašanja o učenju angleščine, vas zanima več?

Pokličite nas na 080 23 52 ali pa nam pišite na info@lingula.si. Z veseljem vam bomo svetovali.

MENU