Ligula
Skoči na vsebino
  Vsi članki

Angleščina za otroke skozi pravljice in zgodbe

Pripovedovanje zgodb je človeku lastno, odkar smo razvili jezik, saj smo svoje znanje prenašali prav skozi zgodbe in pravljice, za otroke pa imajo zgodbe poseben pomen. Angleščina za otroke malim bučkam omogoča, da skozi zgodbe vstopajo v svetove, ki jim drugače niso dosegljivi, in v njih pridobivajo nova znanja in spodbujajo svojo domišljijo.

Pravljice so več kot resnične: ne samo, da nam pripovedujejo o tem, da zmaji živijo, povedo nam, da jih lahko premagamo. (Neil Gaiman)

anglescina predsolski otroci v linguli
Pravljice so idealen vstop v tuji jezik, saj otrokom jezik predstavijo na način, ki jim je zanimiv.

Posebnosti poučevanja otrok

Otroci se od odraslih učencev zelo razlikujejo in učiteljeva naloga je, da poučevanje primerno prilagodi. Otroci se učijo počasneje in hitro pozabljajo. Po navadi so bolj usmerjeni sami vase in zato velikokrat pravimo, da »živijo v svojem svetu«. Zaradi tega je ključno, da jim učenje popestrimo, saj se hitro začnejo dolgočasiti, vendar lahko ostanejo osredotočeni presenetljivo dolgo, če spodbudimo njihov interes (Brewster, Ellis in Girard, 2002).

Pravljice – idealen vstop v tuji jezik

Pravljice so idealen vstop v tuji jezik, saj otrokom jezik predstavijo na način, ki jim je nadvse zanimiv. Otrokom oči zažarijo takoj, ko slišijo stavek: »Nekoč pred davnimi časi …«

Zgodbe zvišujejo raven motivacije

Med branjem zgodbe učitelj iz otrok zlahka izvabi informacije, ob tem pa razvija njihovo spretnost govorjenja. Pristop s pripovedovanjem zgodb pri otrocih stimulira visoko raven motivacije in sodelovanja, saj se otroci z liki iz zgodb zlahka poistovetijo in svojo zanimanje ohranjajo skozi celotno zgodbo.

Zgodbe in pravljice vsebujejo veliko ponavljanja različnih faz, otroci pa skozi njih občutijo ritem, intonacijo in izgovarjavo besed v tujem jeziku. Z zgodbami pri učencih razvijamo tudi njihovo strpnost in kulturno občutljivost, ki je v današnjem svetu izjemno pomembna.

Most med domišljijo in realnostjo

Zgodbe pomenijo most med otrokovo domišljijo in realnim svetom. Angleščina za otroke prek pravljic omogoča učinkovito in zabavno učenje tujega jezika, hkrati pa pomaga razvijati otrokovo domišljijo in njegovo razumevanje sveta.

Preberite otroku kako zgodbo, na primer knjige o psičku po imenu Spot (Where's Spot? …), The Very Hungry Caterpillar, The Gruffalo, The Gruffalo's child, Meg's Eggs, Room on the Broom, Dear Zoo …

In ne pozabite na iskreno pohvalo vsakič, ko sodeluje in pokaže motivacijo za učenje. Uporabimo lahko različne pohvale: Excellent; Bravo; Well done; That’s right; Very good; High five; You are amazing; Magnificent; I’m proud of you; Great job …

Avtorica: Sara Jurčič

Pravljične urice v čarobnem okolju z izkušenimi učiteljicami

V letih poučevanja predšolskih otrok smo preverjeno najučinkovitejše učne metode združili v uspešno Lingulino pravljično metodo poučevanja. Angleščina za otroke zagotavlja, da se otroci na pravljičnih uricah počutijo domače, se sproščeno učijo in se z velikim veseljem vračajo.

11/30