Ligula
Skoči na vsebino
Lokacija strani: DomovČlanki in videoBritanski kraji, ki imajo smisel za humor

Britanski kraji, ki imajo smisel za humor

Pri poimenovanju nekaterih krajev so se Britanci nedvomno zanašali predvsem na svoj smisel za humor, s tem pa so marsikoga spravili v zadrego, ko mora povedati, od kod prihaja. Tečaj angleščine je odlična priložnost, da se spoznate z britanskim načinom življenja in kulturo.

učenje angleščine
Škotska vasica Lost

Lost – izgubljen kot njegova tabla

Škotska vasica (village) v Aberdeenshiru ima zaradi svojega zabavnega imena stalno težavo, saj ljudje kar naprej kradejo (steal) njegovo tablo z imenom. Težava je tako pereča, da je njihov svet (council) predlagal, da ime spremenijo v Lost Farm, a je bilo njihovo prizadevanje neuspešno.

Christmas Common – premirje sredi smrečic

Christmas Common je zaselek (hamlet) v Oxfordshiru. Obstajajo tri teorije o izvoru njegovega prazničnega (festive) imena. Prva pravi, da naj bi se nanašalo na premirje (truce), ki so ga bojevniki sklenili leta 1643, za božični čas med angleško državljansko vojno. Po drugi se sklepa, da je dobilo ime po bogatem rastju božičnih dreves, po tretji pa naj bi bil poimenovan po družini Christmas, ki je imela tam sorodstvene vezi.

Great Snoring – zaspano ime boginje

Zaspano (sleepy) ime kraja v Norfolku je morda povezano z dansko boginjo (goddess) z imenom Snora. Druga teorija je, da je kraj dobil ime s prihodom saksonskih osvajalcev, ki so ga imenovali Snear, kar pomeni hiter (swift) ali bister (bright). Bolj lokalna teorija pa pravi, da poimenovanje izhaja iz popačenja (corruption) De Snorying, priimka posestnikov (landowners), ki so včasih naseljevali ta del države.

Pity Me – svetnik, ki je padel na tla

County Durham je okraj, kjer je vas Pity Me. Svoje ime naj bi dobila po legendi: menihom (monks), ki so nosili krsto (coffin) svetega Cuthberta, je ta padla na tla prav v vasi in takrat naj bi ubogi svetnik zajokal »Pity me!« (usmilite se me!) in jih prosil, naj bodo bolj previdni (careful).

učenje angleščine
Westward Ho! - v Devonu leži edina vas v Veliki Britaniji, ki ima v svojem imenu klicaj

Westward Ho! – vas, ki kliče po obisku

V Devonu leži edina vas v Veliki Britaniji, ki ima v svojem imenu klicaj (exclamation mark). Ime je namreč dobila po istoimenskem romanu Charlesa Kinglseyja iz leta 1855, ki se dogaja v bližnjem Bidefordu. Knjiga je postala uspešnica, kar je lokalna skupnost izkoristila kot turistično priložnost. Najprej so po knjižni uspešnici poimenovali le hotel in nekaj vil (villas), potem pa se je ime razširilo kar na celotno vas. Klicaj v imenu si deli s kanadskim mestom Saint-Louis-du-Ha! Ha!, ki ima rekord v številu klicajev v imenu.

Land of Nod – vzhodno od Yorka

Ta mirni zaselek blizu Holme-on-Spalding-Moora je svoje ime dobil iz Biblije. V 1. Mojzesovi knjigi (Book of Genesis) najdemo stavek: So Cain went out from the Lord’s presence and lived in the land of Nod, east of Eden. »Eden« naj bi bil poznan tudi kot York.

Tečaj angleščine z Lingulo

Če se boste namenili obiskati mesta, kot sta Matching Tie v Essexu ali Pluck Gutter v Kentu, je tečaj angleščine v Linguli odlična priložnost, da se opremite z besediščem, s katerim bo vaše potovanje v angleško govoreče dežele še bolj sproščeno in brezskrbno.


Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

Pokličite nas na 080 23 52 ali pa nam pišite na info@lingula.si. Z veseljem vam bomo svetovali.

MENU