Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Britanski kraji, ki imajo smisel za humor

Ko govorimo o poimenovanju krajev, Britanci vsekakor kažejo, da imajo občutek za humor. Nekatera krajevna imena so tako smešna in čudaška, da se marsikdo pošteno zasmeje, ko jih sliši, ali pa se zmedeno sprašuje, od kod vraga prihajajo. Zbrali smo imena nekaterih od teh bizarnih krajev, ki razkrivajo edinstven britanski duh, in ob tem spoznali tudi bogato kulturo ter način življenja na otoku.

učenje angleščine
Škotska vasica Lost

Lost 

Majhna škotska vasica (village) v Aberdeenshiru ima zaradi svojega zabavnega imena stalno težavo, saj ljudje kar naprej kradejo (steal) njeno tablo z imenom.

Težava je tako pereča, da je njihov svet (council) predlagal, da ime spremenijo v Lost Farm, a je bilo njihovo prizadevanje neuspešno.

Great Snoring

Zaspano (sleepy) ime kraja v Norfolku je morda povezano z dansko boginjo (goddess) z imenom Snora. Druga teorija je, da je kraj dobil ime s prihodom saksonskih osvajalcev, ki so ga imenovali Snear, kar pomeni hiter (swift) ali bister (bright). Bolj lokalna teorija pa pravi, da poimenovanje izhaja iz popačenja (corruption) priimka posestnikov (landowners) De Snorying, ki so včasih naseljevali ta del države.

Obstaja tudi bližnji kraj z imenom "Little Snoring."

Pity Me

Pity Me je vas v Durhamu v Angliji. Njegovo ime morda zveni kot kraj, kjer bi ljudje iskali sočutje.

Svoje ime naj bi dobila po legendi: menihom (monks), ki so nosili krsto (coffin) svetega Cuthberta, je ta padla na tla prav v vasi in takrat naj bi ubogi svetnik zajokal »Pity me!« (usmilite se me!) in jih prosil, naj bodo bolj previdni (careful).

Dull

Dull je majhna škotska vasica, katere ime ne izvira iz angleškega pomena besede dull (dolgočasen), temveč iz galskega jezika in pomeni prag ali ovira na reki.  Z občutkom za humor so se povezali s krajem Boring v Oregonu, ZDA. Tako sta postala Dull and Boring partnerski kraji.

Westward Ho! – edina vas s klicajem v imenu

V Devonu leži edina vas v Veliki Britaniji, ki ima v svojem imenu klicaj (exclamation mark). Ime je namreč dobila po imenu romana Charlesa Kinglseyja iz leta 1855. 

Klicaj v imenu Westward Ho! si deli s kanadskim mestom Saint-Louis-du-Ha! Ha!, ki ima rekord v številu klicajev v imenu.

Christmas Common – premirje sredi smrečic

Christmas Common je zaselek (hamlet) v Oxfordshiru. Obstajajo tri teorije o izvoru njegovega prazničnega (festive) imena. Prva pravi, da naj bi se nanašalo na premirje (truce), ki so ga bojevniki sklenili leta 1643, za božični čas med angleško državljansko vojno. Po drugi se sklepa, da je dobilo ime po bogatem rastju božičnih dreves, po tretji pa naj bi bil poimenovan po družini Christmas, ki je imela tam sorodstvene vezi.

Pant, Wales

Pant je pogosto uporabljena beseda za hlače, vendar v tem primeru izvira iz keltske besede pant, kar pomeni "nizko ležeče zemljišče" ali "dolina."

Llanfair­pwllgwyngyll­gogery­chwyrn­drobwll­llan­tysilio­gogo­goch

Ime tega kraja v Walesu je eno izmed najdaljših krajevnih imen na svetu in je znano po tem, da ga je težko izgovoriti.

Land of Nod – vzhodno od Yorka

Ta mirni zaselek blizu Holme-on-Spalding-Moora je svoje ime dobil iz Biblije. V 1. Mojzesovi knjigi (Book of Genesis) najdemo stavek: So Cain went out from the Lord’s presence and lived in the land of Nod, east of Eden. »Eden« naj bi bil poznan tudi kot York.

142/332