[Video] - kako zajtrkujejo Angleži, Nemci in Italijani

Bi English breakfast, deutsches Frühstück ali colazione all’italiana? Poglejte si video, kako zajtrkujejo Angleži, Nemci in Italijani, ter se naučite nekaj praktičnih fraz v angleščini, nemščini in italijanščini. Jezikovni tečaj je odlična priložnost tudi za pogovor o kulinariki.

Angleški zajtrk (English breakfast)

Angleži sicer niso poznani po vrhunski kulinariki, a njihov tradicionalni zajtrk ponujajo v hotelih, restavracijah in kavarnah po vsem svetu.

Zajtrk v Veliki Britaniji jedo med osmo in deveto uro zjutraj, saj Britanci začenjajo delati šele od 9. ure dalje. Tradicionalni angleški zajtrk je sestavljen iz pečenih jajc (fried eggs), slanine (bacon), klobas (sausages), pečenega fižola (baked beans), gob (mushrooms) in opečenega kruha (toast), dandanes pa si ob delavnikih pogosto privoščijo le skledo kosmičev (bowl of cereal) ali kos opečenca.

Angleški zajtrk
Tradicionalni angleški zajtrk.

Nemški zajtrk (deutsches Früstück)

Nemci so prepričani, da je zajtrk najpomembnejši obrok v dnevu, zato si še posebej ob vikendih radi privoščijo pravo gostijo. Za mesojedce na mizi ne smejo manjkati različne narezane mesnine (Fleisch und Wurstaufschnitt), privoščijo pa si tudi sir (der Käse), namaze (der Aufstrich), jajca (das Ei), zelenjavo (das Gemüse) in sadje (das Obst). Seveda ob kruhu. Nemci kot veliki ljubitelji kruha (das Brot) poznajo več 100 različnih vrst te pekovske dobrote. Da pa po obilnem zajtrku niso zaspani, spijejo skodelico kave z mlekom ali smetano (die Tasse Kaffee mit Milch oder Kaffeesahne) in kozarec pomarančnega soka (der Orangensaft).

Nemški zajtrk.
Tradicionalni nemški zajtrk.

Italijanski zajtrk (colazione all’italiana)

Italijani zjutraj raje dolgo pospijo in zato največkrat zajtrkujejo kar na poti v službo. Njihov zajtrk je zato med najbolj skromnimi. Jutro je edini del dneva, ko se v Italiji pijejo kavni napitki z mlekom, kot sta cappuccino ali latte macchiato. Izberejo si še kos sladkega peciva in uživajo! Njihovi priljubljeni kombinaciji sta:

  • Cappuccino in cornetto: kapučino in rogljiček veljata za enega od najpogostejših zajtrkov v Italiji.
  • Espresso in biscotti: preprosta kombinacija grenkega espressa in hrustljavih italijanskih piškotov je priljubljen (popolare) zajtrk Italijanov.
    Italijanski zajtrk.
    Tradicionalni italijanski zajtrk.

     

Jezikovni tečaj v Linguli je priložnost za veliko pogovora in ena od priljubljenih tem je tudi kulinarika.


Imate vprašanja o učenju tujih jezikov, vas zanima več?

Pokličite nas na 080 23 52 ali pa nam pišite na info@lingula.si. Z veseljem vam bomo svetovali.

Deli naprej: Facebook Google Plus

Povezani članki