Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Neptunova jama – jama čudovitih kapnikov

Tečaj italijanščine vključuje tudi zanimive pogovore o Italiji in njenih znamenitostih, saj učenje novega jezika odpira vrata v nov svet. Sardinija je drugi največji italijanski otok, ki skriva veliko naravnih zakladov. Eden od njih je La grotta di Nettuno (Neptunova jama), v katero naj bi se zatekel (rifugiarsi) celo sam Neptun (Nettuno), bog morja (il dio del mare).

učenje italijanščine
Sardinija skriva veliko naravnih zakladov. Foto: Eva Beltram, osebni arhiv.

Naravni tempelj

učenje italijanščine
Foto v članku: Eva Beltram, osebni arhiv

Jama leži na severozahodnem delu Sardinije, v osrčju rta (il promontorio) Capo Caccia. Ta 580 metrov dolgi naravni tempelj (il tempio naturale) je odkril ribič (il pescatore). Do srede 20. stoletja je bila jama dostopna le z ladjo, zato so jo obiskali le redki. Zdaj si jo ogleda več kot 150.000 turistov letno, na Capo Caccia pa so še številne druge podvodne kraške jame, ki so pravi raj za potapljače.

654 kozjih stopnic

Jama je dostopna z ladjo ali pa po tako imenovanih kozjih stopnicah (la scala del capriolo), s katerih se odpirajo čudoviti razgledi na širno modro morje in visoke klife (la falesia).

Slano jezero Lamarmora

 

Jezero z izjemno čisto vodo je v prvem delu jame. Velja za eno največjih slanih jezer (il lago salato) v Evropi in je s sifonom povezano z morjem. Na sredini je dva metra velik stalagmit (la stalagmite), ki ima na vrhu številne bazenčke (la vaschetta). V njih se zbirajo kapljice sveže sladke vode (l’acqua dolce), zaradi česar stalagmit imenujejo tudi kropilnica z blagoslovljeno vodo. To je dragocen vir vode za ptice, ki gnezdijo (nidificare) na tem zaščitenem območju (l’area protetta).

Božično drevo

Na koncu jezera izstopa stalagmitska oblika zelenkaste barve, ki se zaradi svoje tipične oblike imenuje božično drevo (l’albero di Natale).

Velike orgle

Sredi druge dvorane se dviguje 11 metrov dolg, 12 metrov širok in 4 metre globok kapnik, ki je največji v jami. Po obliki spominja na velike orgle (il grande organo), po čemer je tudi dobil ime. Svoje drugo ime, dvorana Smith, je kapnik prejel po angleškem kapitanu, ki je v začetku 19. stoletja začel temeljito raziskovanje jame.

Rdeča korala in leščur

To območje pa ni znano le po jamah, ampak ima tudi bogato morsko favno in floro. Najdemo celo zaščiteno rdečo koralo (il corallo rosso) in ogroženega (minacciato) leščurja (la pinna nobilis). Rdeča korala je za ta kraj tako pomembna, da je tudi del občinskega grba (lo stemma comunale).

Madonna del Frontuni

Včasih so ribiči rt Capo Caccia imenovali Frontuni. Zdaj pa z izrazom Nostra Senyora del Frontuni poimenujejo magdaleno, podobo, ki je v niši pod Capo Caccia. Na začetku marca in septembra, ob koncu sezone nabiranja koral (la pesca dei coralli), se ji poklonijo s sprevodom bark (la processione in barca) ter prosijo za blagoslov in zaščito na morju.

Tečaj italijanščine s Lingulo

Tečaj italijanščine v jezikovni šoli Lingula poteka v sproščenem vzdušju, z veliko vaje vsakdanjih praktičnih dialogov, tako da v tem temperamentnem jeziku spregovorite že prvo uro tečaja.

81/332