Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje

Jezikovna šola: Klavdijina zgodba o začetku

Lingulo sem ustanovila februarja 2003, ko je bila moja prvorojenka Eva stara dva meseca. Za marsikoga je bila to čisto nora ideja: imaš dojenčka, kredite, pravkar kupljeno hišo, ki jo je treba prenoviti, ti pa se odločiš, da ne boš vložil vsega denarja v dom za mlado družino, ampak ga raje investiraš v podjetje in je tvoja vizija drugačna jezikovna šola.

V posel se nisem podala zaradi poslovne priložnosti. Začela sem iz strasti in navdušenja ter z vizijo o drugačnem poučevanju tujih jezikov.

Čas oblikovanja koncepta šole ter dogovorov o najemu in ureditvi prostorov v BTC je bil buren in poln izzivov, a hkrati lep – poln otroškega joka in radoživega smeha.

»Arhitekt in mojstri obrtniki so se muzali, ko so me na sestankih videvali z otrokom v lupinici.«

Take plazilske grdobe pa res ne

Ime šole sem v latinskem slovarju našla hitro in mi je bilo všeč takoj. Zanimivo je bilo iskanje logotipa. Ko sem dobila prvo risbo našega sedaj že kar slavnega kameleona, se mi je zdel prav grd in nisem mogla verjeti, da oblikovalec misli, da bom sprejela takega plazilca za svojega.

»Nikoli in nikdar, sem sklenila, take grdobije pa ne bom imela v svojem podjetju. Na srečo sem za mnenje vprašala še druge, ki so me prav šokirali: vsem je bil kameleon nadvse všeč.«

Spomnim se, kako je direktorica kadrovske službe v ugledni ustanovi stegnila jezik in mi kazala, da tako počne tudi kameleon, da je to krasna povezava z učenjem jezika … Vdala sem se in si rekla, da mora biti logotip všeč drugim, ne pa nujno meni. In ja, stranke so ga vzele za svojega, je naš prepoznaven »obraz« in tipični stavek je:

»Lingula? Ah, ja tisti kuščar/plazilec/žabica …«

Neurje je prineslo srečo

Slavnostno odprtje Lingule je bilo 11. septembra 2003, to je bil dogodek, ki ga iz več razlogov ne bom nikoli pozabila. Pred vhodom je bilo že vse pripravljeno za nastop Zorana Predina, pa je privršalo neurje in nas pregnalo v zavetje šole. Čeprav bi človek hitro pomislil nasprotno, je bila nevihta za nas očitno dobro znamenje, saj je bil vpis v prvem letu odličen in napolnili smo vseh sedem učilnic.

Prišel je še eden

Zanimanja za tečaje je bilo veliko, zato smo Lingulo že naslednje poletje razširili s še tremi novimi učilnicami. Mojstri so se spet muzali, kajti na pogovore o ureditvi novih prostorov sem tokrat prišla z dvomesečnim Majem. Eden od njih je dejal:

»Gospa, a ni tale otrok še nič zrasel?« »Ta je že naslednji,« sem ga potolažila.

… in še tretji

Tri leta po ustanovitvi Lingule sva z možem dobila še Jakoba in tudi tisto poletje smo Lingulo znova širili ter ji dodali še enajsto in dvanajsto učilnico. Mojstri se kar niso mogli dovolj namuzati in eden od njih je ob pogledu name in otroka v lupinici vdano zaključil:

»Ja, gospa, zdaj ne bom pa čisto nič več vprašal …»

Je sicer še kaj novega?

Čez nekaj let smo v Linguli delali nov nadstrešek pri vhodu. Prišel je isti mojster kot pred leti in me po pogovoru malce pomenljivo vprašal: 

»Pa sicer, gospa Klavdija, je pri vas še kaj novega …?»

Ko smo v letih 2016 in 2017 opremljali še šest dodatnih učilnic, smo imeli drugo gradbeno ekipo, tako da mi mojstri niso postavljali novih vprašanj ...

Iz 7 na 14

Začeli smo s sedmimi učilnicami in 7 jeziki; danes imamo 17 učilnic in več kot 24 jezikov, tudi kiswahili. Več kot 18 tisoč tečajnikov smo že popeljali v Lingulin svet, kjer so tuji jezik usvojili prek pogovora in ga uporabljajo tako v poslu kot tudi za osebne potrebe.

Hvala najboljši ekipi

Hvaležna sem ekipi, ki mi stoji ob strani,  podpira in širi Linguline vrednote naprej. Ponosna sem, da je kar 6 mojih sodelavk z menoj že od začetka, vseh 20 let. Danes Lingulino ekipo skupaj z učitelji in prevajalci ustvarja več kot 50 izjemnih oseb, ki so postali naša velika pripadna družina.

Lingula ta jezična šola I 20 let

... in najboljšim strankam ter partnerjem

Zelo sem počaščena, da je z nami kar nekaj podjetij in ustanov, ki nam zaupajo od samega začetka, vseh 20 let.

Lingula, ta jezična šola | Klavdija Kosmač Toplišek

Lingula je na nek način moj četrti otrok, s katerim lahko uresničujem svoje ideje o  učenju tujih jezikov po govorni metodi. 
— Klavdija Kosmač Toplišek, direktorica Lingule, klavdija@lingula.si