Klavdijina zgodba o začetku Lingule

Klavdijina zgodba

 

Lingulo sem ustanovila februarja 2003, ko je bila moja prvorojenka Eva stara dva meseca. Za marsikoga je bila to čisto nora ideja: imaš dojenčka, kredite, pravkar kupljeno hišo, ki jo je treba prenoviti, ti pa se odločiš, da ne boš vložil vsega denarja v dom za mlado družino, ampak ga raje investiraš v podjetje.

V posel se nisem podala zaradi poslovne priložnosti. Začela sem iz strasti in navdušenja ter z vizijo o drugačnem poučevanju tujih jezikov.

Čas oblikovanja koncepta šole ter dogovorov o najemu in ureditvi prostorov v BTC je bil buren in poln izzivov, a hkrati lep – poln otroškega joka in radoživega smeha.

Arhitekt in mojstri obrtniki so se muzali, ko so me na sestankih videvali z otrokom v lupinici.

Take plazilske grdobe pa res ne

Ime šole sem v latinskem slovarju našla hitro in mi je bilo všeč takoj. Zanimivo je bilo iskanje logotipa. Ko sem dobila prvo risbo našega sedaj že kar slavnega kameleona, se mi je zdel prav grd in nisem mogla verjeti, da oblikovalec misli, da bom sprejela takega plazilca za svojega.

Nikoli in nikdar, sem sklenila, take grdobije pa ne bom imela v svojem podjetju. Na srečo sem za mnenje vprašala še druge, ki so me prav šokirali: vsem je bil kameleon nadvse všeč.

Spomnim se, kako je direktorica kadrovske službe v ugledni ustanovi stegnila jezik in mi kazala, da tako počne tudi kameleon, da je to krasna povezava z učenjem jezika … Vdala sem se in si rekla, da mora biti logotip všeč drugim, ne pa nujno meni. In ja, stranke so ga vzele za svojega, je naš prepoznaven »obraz« in tipični stavek je:

»Lingula? Ah, ja tisti kuščar/plazilec/žabica …«

Neurje je prineslo srečo

Slavnostno odprtje Lingule je bilo septembra 2003, to je bil dogodek, ki ga iz več razlogov ne bom nikoli pozabila. Pred vhodom je bilo že vse pripravljeno za nastop Zorana Predina, pa je privršalo neurje in nas pregnalo v zavetje šole. Čeprav bi človek hitro pomislil nasprotno, je bila nevihta za nas očitno dobro znamenje, saj je bil vpis v prvem letu odličen in napolnili smo vseh sedem učilnic.

Klavdijina družina

Prišel je še eden

Zanimanja za tečaje je bilo veliko, zato smo Lingulo že naslednje poletje razširili s še tremi novimi učilnicami. Mojstri so se spet muzali, kajti na pogovore o ureditvi novih prostorov sem tokrat prišla z dvomesečnim Majem. Eden od njih je dejal:

»Gospa, a ni tale otrok še nič zrasel?« »Ta je že naslednji,« sem ga potolažila.«

… in še tretji

Tri leta po ustanovitvi Lingule sva z možem dobila še Jakoba in tudi tisto poletje smo Lingulo znova širili ter ji dodali še dvanajsto in trinajsto učilnico. Mojstri se kar niso mogli dovolj namuzati in eden od njih je ob pogledu name in otroka v lupinici vdano zaključil:

»Ja, gospa, zdaj ne bom pa čisto nič več vprašal …««

Je sicer še kaj novega?

Čez nekaj let smo v Linguli delali nov nadstrešek pri vhodu. Prišel je isti mojster kot pred leti in me po pogovoru malce pomenljivo vprašal: 
 

»Pa sicer, gospa Klavdija, je pri vas še kaj novega …?«

Ko smo v letih 2016 in 2017 opremljali še šest dodatnih učilnic, smo imeli drugo gradbeno ekipo, tako da mi mojstri niso postavljali novih vprašanj ...

Klavdija Kosmač Toplišek
»Lingula je na nek način moj četrti otrok, s katerim lahko uresničujem svoje ideje o drugačnem pristopu k učenju tujih jezikov, k učenju prek pogovora. Radi prehitevamo - z interaktivnimi zasloni, drugačnimi delavnicami, e-šolo poslovne korespondence, e-tečaji, pravljičnimi učilnicami … «
Klavdija Kosmač Toplišek, direktorica Lingule

Poučevanje jezikov je naša strast

Vesela sem, da sem svoje navdušenje nad učenjem jezika prek pogovora prenesla na sodelavce, s katerimi delimo enake vrednote: pomagati strankam, da komunicirajo v tujem jeziku sproščeno, brez zadrege in da njihovo učenje poteka prek pogovora, na prijeten način in učinkovito.

Lingula - Your Licence to Speak™

S pomočjo edinstvenega načina poučevanja tujih jezikov Lingula - Your Licence to Speak™ našim tečajnikom jamčimo, da bodo hitro pridobili samozavest pri komuniciranju v tujih jezikih.

Imate vprašanja, bi želeli ponudbo? Pišite mi na klavdija@lingula.si in odgovorila vam bom v najkrajšem možnem času.

 

Pošljite mi več informacij o jezikovnem tečaju

V Lingula, d.o.o. spoštujemo vašo zasebnost, zato bomo vaše podatke skrbno varovali. Od prejemanja e-časopisa se lahko kadar koli odjavite z e-sporočilom na info@lingula.si.
Strinjam se z navedenimi pogoji. *
Mateja Stružnika
»Dobro izkoriščen čas ni nujno 'garanje' – naši trenerji poskrbijo tudi za zabavno in sproščeno vzdušje.«

Mateja Stružnik, vodja izobraževanja, mateja@lingula.si