Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Japonščina na RTV SLO: praktične fraze

Japonščina je jezik, ki ga je Lingulina učiteljica Anja predstavila na oddaji Dobro jutro. Z Mojco Mavec se je pogovarjala o zanimivostih japonskega jezika in kulture. Predstavila je najpomembnejše fraze za vsakdanje sporazumevanje in delila z nami nekaj zanimivih izkušenj življenja v Tokiu. Oglejte si video.

Kako se pozdravimo in predstavimo v japonščini

slovensko japonsko izgovarjava
Pozdravljeni. はじめまして。 Hajimemashite.
Jaz sem Anja. 私はアニャです。 Watashi wa Anja desu.
Kako vam je ime? お名前は何ですか。 Onamae wa nan desu ka.
Me veseli. よろしくお願いします。 Yoroshiku onegai shimasu.

Japonščina ima kar 4 pisave

Sodobna japonščina uporablja štiri različne pisave:

 • Kanji (漢字, kandži) so kitajske pismenke.
 • Hiragana (平仮名) in katakana (片仮名) sta zlogovni pisavi, ki se večinoma uporabljata za zapis tujk, za katere ne obstajajo pismenke.
 • Rōmaji (ローマ字, romadži) so latinične črke, s katerimi zapisujejo števila, fizikalne enote ter kratice in okrajšave.

Zapis besede jaz (»watashi«) v vsaki od štirih pisav:

KanjiHiraganaKatakanaRōmaji
わたしワタシWatashi

Družbena hierarhija se kaže tudi v jeziku

Družbene značilnosti, kot so hierarhija, kulturne razlike in razlike med spoloma, imajo velik vpliv na japonski jezik. Ko nekdo z nižje ravni nagovori osebo iz višjega hierarhičnega razreda, uporablja zase »kenjougo« oziroma ponižni jezik, za sogovorca pa »sonkeigo« oziroma spoštljivi jezik.

Izrazi za ženske se razlikujejo od tistih, ki nagovarjajo moške. Moški jezik je bolj grob in napadalen, ženski pa mehak, vljuden in ponižen.

Kako spoštljivo ogovorimo Japonca

 • Japonci se v formalnih situacijah naslavljajo s –san; ista oblika se uporablja za oba spola (Haruka-san, Kaito-san). To v slovenski jezik prevedemo kot gospa oziroma gospod.
 • Med prijatelji pa se končnica med spoloma razlikuje; za ženske se uporablja –chan (Haruka-chan), za moške pa –kun (Kaito-kun).
 • Pri pozdravu se vedno priklonimo, kako globok bo priklon, pa je odvisno od hierarhičnega razmerja s sogovorcem. Da sogovornika res poslušamo, pa pokažemo s kimanjem in zvočnimi odzivi (mhm, mhm, aha aha).

Preplet starodavne tradicije, pravil in ultra moderne tehnologije

 • Japonska je dežela, kjer ima starodavna tradicija pomembno vlogo v postmoderni družbi. Ultra moderna mesta navdušujejo z najsodobnejšo tehnologijo, vendar je tradicijo še vedno opaziti na vsakem koraku.
 • Japonci delujejo zelo zaprti in hladni, vendar so izredno prijazen narod, ki pa strogo sledi pravilom. Na Japonskem ne boste nikakor mogli preskočiti kakšnega koraka v uradnem postopku, saj je zanje neupoštevanje pravil nepojmljivo.
 • Življenje se vrti predvsem okrog službe in dela: »O šigoto«. Delovni čas je odvisen od podjetja, vendar je na Japonskem dolg vsaj devet ur, kar vključuje uro odmora za malico. Japonci so skoraj ves dan zdoma, saj porabijo uro ali več za prevoz, pogosto pa gredo s sodelavci še na pijačo ali dve, tako da se vračajo domov ob pozni uri.
 • Otroci se po pouku udeležujejo obšolskih aktivnosti, ki jim tudi vzamejo večino dneva. Tako so družine skupaj le ob praznikih in vikendih.

Srkanje rezancev je znamenje vljudnosti

Japonci imajo veliko običajev, ki se Evropejcem zdijo nekoliko nenavadni.

 • Pred vstopom v stanovanje se, tako kot večina Slovencev, sezujejo, sezuvanje pa je običajno tudi pri vstopu v nekatere japonske restavracije s tradicionalno hrano.
 • Srkanje rezancev je obvezno, saj pomeni, da je jed okusna in da smo v njej uživali.
 • Precej nevljudno je sam sebi natočiti kozarec pijače.
 • Na podzemnem vlaku je nekaj vsakdanjega, da si po napornem dnevu odpočijejo tako, da na sosedovo rame naslonijo glavo in zadremajo.
 • Na obisk je vedno treba prinesti majhno darilo.

Zdrava, slastna in očem prijetna hrana

Japonska hrana je izjemno okusna in očem prijetna. Japoncem videz hrane veliko pomeni, zato so slike v menijih vedno identične čudoviti postavitvi na krožniku. Okus hrane pa je sploh odličen, naj omenimo samo sushi, gyudon, ramen in okonomiyaki. Japonci jedo zelo zdravo in raznoliko, zato ljudi s prekomerno težo na Japonskem skoraj ni mogoče videti.

Kako naročimo hrano v japonski restavraciji

slovenskojaponskoizgovarjava
Kaj želite? (Ste se odločili?)ご注文はお決まりですか?Gochuumon wa okimari desu ka?
Meni, prosim.メニューお願いします。Menyuu onegai shimasu.
Ime jedi, prosim.よろしくお願いします。_____ onegaishimasu.
Izvolite.どうぞ。Douzo.
Dober tek.いただきます。Itadakimasu.
Hvala.ありがとうございます。Arigatou gozaimasu.
Zelo je okusno.美味しいです。Oishii desu.
Koliko stane?これはいくらですか。Kore wa ikura desu ka?
Stane …_____円です。_____ yen desu.
Nasvidenje.さようなら。Sayounara.

Tečaj japonščine

Japonščina v Linguli vam omogoča, da spoznate več zanimivosti in usvojite osnove tega zanimivega jezika. Udeležite se lahko tečaja japonščine individualno ali v mini skupini.

247/333