Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

5 razlogov, zakaj ne napredujete pri učenju tujega jezika

Lingula, ta jezična šola | Učenje tujih jezikov – kakšen je dober učitelj?

Ko se pogovarjamo s tečajniki, ki prvič obiščejo Lingulo, včasih slišimo: 

Mogoče je bolje, da kar odneham. Pač nisem nadarjen za jezike.

Se tudi vam zdi, da napredujete zelo počasi, pa čeprav v učenje jezika vlagate veliko časa? To ni prijeten občutek in zaradi njega včasih kdo prehitro obupa.

Toda pri učenju jezika ni pomembna samo kvantiteta, temveč tudi kvaliteta – če se jezika učimo učinkovito, bomo hitreje napredovali.

Za vas smo zbrali 5 zmot, ki lahko bistveno vplivajo na vaš uspeh pri učenju jezika.

Kaj nas zavira in preprečuje hiter napredek

 

Nisem nadarjen/-a za jezike

To prepričanje pogosto izvira iz negativne izkušnje: mnogim je ostalo v spominu učenje lekcij na pamet, »guljenje« slovnice, reševanje slovničnih vaj pri pouku, učenje pravil … 

Pri sodobnem učenju jezika je najpomembnejši govor. Kot se plavanja lahko naučimo samo s plavanjem, se tudi jezika naučimo samo z govorjenjem. Če je tečaj zraven še zabaven in prijeten ter vas učitelj spodbuja, je vaš napredek še hitrejši. Prava vprašanja, ključne besede, kratki videoposnetki so orodja, ki vam pomagajo, da spregovorite in govorite v tujem jeziku.

Najprej slovnica, brez nje ne gre!

Slovnica je pomemben del učenja jezika, vendar ni edini. Pristop k poučevanju se je spremenil in v ospredju ni več zgolj slovnica, sploh pa ne na začetku učenja novega jezika. Kar je nujno potrebno, vam učitelj že razloži.

Pomembno je, da se naučite sporazumevati, da spontano uporabite tudi strukture, ki jih ne znate razčleniti. Res ni treba, da veste, kako se kateri strukturi reče, in jo takoj analizirate! Pomembno je, da jo znate uporabiti v pogovoru. Ko bo čas za to, boste že spoznali pravila. 

 Brez učenja besed na pamet ne gre

Ne pozabite: ne da se sporazumevati samo z glagoli ali posameznimi izrazi. Pomembno je, da se besede učite v stavku in s tem usvojite tako besedišče kot tudi pravilno slovnično strukturo. 

Prestar/-a sem že za učenje novega jezika

Čeprav se zdi, da imajo otroci večjo sposobnost za učenje jezikov, odrasli lahko dosežemo enako raven znanja, če smo motivirani in vztrajni. Če se torej učenja jezika lotite vsaj s kančkom otroške spontanosti in brezskrbnosti, ga boste usvojili ne glede na leta.

Nimam časa za učenje

Razumem, naporna služba ali študij, družina, nekaj časa potrebujete tudi zase … Svetujem vam, da za učenje izkoristite vsako drobno priložnost. Med vožnjo v avtu poslušajte radijsko postajo v izbranem jeziku, namesto da pri gledanju filma berete podnapise, ga raje poslušajte, berete lahko tudi v avtobusu ali na letališču …

✅ Izkoristite svoj čas! Prav zato, ker imate verjetno tudi vi (pre)malo časa, je še pomembneje, da ga dobro izkoristite in izberete dobro šolo z učitelji, ki vas bodo znali motivirati, da vam bo učenje tujega jezika kljub priganjanju učitelja v užitek in sprostitev.

V Linguli z učinkovito govorno metodo dosežemo, da v najkrajšem možnem času prebudimo govorca v vas. 

Lingula, ta jezična šola | Utrinek iz razreda
popust

Brezplačni tečaj Ekspres

Preizkusite govorno metodo, pridobite praktično znanje ter izkoristite strokoven nasvet o najprimernejšem tečaju za vas.

1/30