Ligula
Skoči na vsebino
  Vsi članki

Kraljevi dan na Nizozemskem – na ulice v oranžni barvi

Tečaj nizozemščine je imenitna priložnost za pogovor o kraljevem dnevu. Kraljevi rojstni dan je v zadnjih nekaj desetletjih postal najbolj priljubljena vsakoletna prireditev na Nizozemskem, zlasti v Amsterdamu. Ljudje na ulicah so oblečeni v oranžna oblačila. Nekateri imajo velike oranžne lasulje, drugi oranžne majice, pravi navdušenci pa se sprehajajo naokoli z oranžno pobarvanimi obrazi.

Praznovanje na ulicah
Utrinek iz kraljevega dne 2019.

Zakaj prav oranžna

Razlog za oranžno barvo je priimek kraljevske družine Van Oranje-Nassau: »oranje« v nizozemščini pomeni »oranžna«. Nizozemski državni praznik je podoben karnevalu, novemu letu, velikanskemu bolšjemu trgu in dnevu državnosti hkrati. To je tudi edini dan poleg pomembnih nogometnih tekem državne reprezentance, ko se Nizozemci oblečejo v oranžna oblačila.

Praznovanje po vsej državi

Slavnostne dogodke pripravijo povsod po državi, od najmanjših vasi do največjih mest. In povsod so glavne značilnosti zabave enake: koncerti in nastopi, ki so v manjših krajih nekoliko skromnejši, v večjih pa zelo odmevni. V največjih mestih organizirajo velikanske koncerte na prostem za več deset tisoč ljudi. Najzanimivejši pa ostajajo bolšji trgi, na katerih ljudje prodajajo svoje stvari. Trenutno rojstni dan praznujejo 27. aprila.

Kaj pa kralj?

Na kraljev dan kraljeva družina ponavadi obišče dve mesti ali vasi. Paradira po ulicah, polnih ljudi, krajevna društva in otroci pripravijo zanje posebne predstave, nato pa se tudi člani kraljeve družine udeležijo različnih zabavnih iger. Trenutni kralj, še zlasti v primerjavi s prejšnjo kraljico, se zelo rad udeležuje manj formalnih dogodkov, koncertov, se vključuje v občinstvo in podobno.

Kako dolga je tradicija praznovanja kraljičinega oz. kraljevega dne?

Tradicija praznovanja sega že v leto 1885, ko so sicer praznovali dan kraljice, od leta 2014 pa so ga zaradi nasledstva nizozemskega kralja preimenovali v kraljevega. Zanimivo je, da predhodna kraljica Beatrix ni imela rojstnega dneva aprila, temveč januarja – datum 30. aprila so se odločili obdržati zato, ker je januarja prehladno za praznovanja. Tečaj nizozemščine je odlično izhodišče za pogovor v različnih vsakodnevnih situacijah in o zanimivostih o nizozemski kulturi, tradiciji in zgodovini.

Praktične fraze

Če vas zanima več o učenju nizozemščine in zanimivostih, si oglejte še video s praktičnimi frazami.

Tečaj nizozemščine

Tečaj nizozemščine v Linguli poteka individualno v živo ali na daljavo. Ponujamo pa tudi najsodobnejši e-tečaj nizozemščine. Pišite na info@lingula.si in poslali vam bomo ponudbo.

232/332