Ligula
Skoči na vsebino
  Vsi članki

Učenje angleščine za otroke in pravljična angleščina

Zelo dober pristop, da otroku približate angleščino, je branje angleških knjigic. Pri branju miselni proces poteka drugače kot takrat, ko gre za učenje angleščine za otroke. Zgodbe in hkrati nove besede oziroma stavke si otroci lažje zapomnijo, ker ustvarijo čustveno povezavo. Vaš otrok je lahko prek branja v stiku z angleščino vsak dan in se nauči veliko, ne da bi se zavedal učnega procesa.

33 pravljicna ucilnica

Kako izbrati primerno knjigo?

Izberite knjigo, ki je otroku zanimiva in enostavna, morda namenjena mlajšim od njega. Suhoparno naštevanje podatkov njegovega zanimanja ne bo pritegnilo, na primer besedilo kot

My younger brother is called Fred. Fred's very interested in animals. He talks and asks questions about animals ALL the time! Fred's really interested in parrots and pandas and lions and leopards and rabbits.

je boljše kot

Many birds and animals live in the world, for example, parrots, pandas, lions, leopards and rabbits. In the sea we can find whales, dolphins, sharks and octopuses.

(Do whales have stomach aches? Storyfun for Movers, Cambridge University Press, 2011)

Dobra vprašanja ob izbiri knjige

Pri iskanju primerne knjige se vprašajte:

  • Se bo otrok hitro poistovetil z glavnimi liki? So ti podobne starosti, imajo enake hobije?
  • Ga bodo dogodki v zgodbi zanimali, ga navdušili ali prestrašili? Bo zgodba tako zanimiva, da jo bo enostavno moral prebrati do konca?
  • Je zgodba primerne dolžine (ne sme biti predolga niti prekratka)?
  • Je zgodba privlačno oblikovana in besedilo spremljajo prikupne ilustracije?

Angleščina naj bo primerna njegovemu znanju. Vprašajte se, ali vsebuje enako besedišče kot zgodbe, ki jih bere v maternem jeziku.

Berite mu zgodbice

Če otrok še ne bere sam ali mu gre branje v angleščini zelo težko, mu zgodbo preberite sami. Naj gre za interakcijo med vami in otrokom. Postavljajte mu vprašanja o zgodbi, o likih, naj predvideva, kaj se bo zgodilo, opiše ilustracijo …

Branje pravljic je lep in hkrati koristen način preživljanja prostega časa z vašim otrokom. Učenje angleščine za otroke tako obogatimo z novimi besedami, vaš otrok pa se bo nezavedno naučil tudi pravilnih stavčnih oblik.

Vabljeni na brezplačne pravljične urice

Pravljice prebiramo tudi na pravljičnih uricah v Linguli. Vabimo vas, da pripeljete svojega otroka, da sam preizkusi Lingulin način jezikovnega treninga.

16/30