Ligula
Skoči na vsebino
  Vsi članki

Angleščina in besede ameriških staroselcev

Z indijanskimi plemeni, ki so pred prihodom Evropejcev naseljevala ameriška tla, povezujemo številne besede. Mnoge se v angleščini pogosto uporabljajo, denimo tepee ali totem. Tečaj angleščine je odlična priložnost za spoznavanje tovrstnih zanimivosti.

tečaj angleščine
V angleščini se uporabljajo mnoge besede, ki jih povezujemo z indijanskimi plemeni.

Chocolate – omamna azteška pijača

Angleški izraz za čokolado prihaja iz jezika nahuatl, ki so ga govorili Azteki. Še vedno se uporablja v nekaterih mehiških dialektih (dialects). Azteki so iz mletih (ground) kakavovih semen (cacao seeds) napravili napitek, ki so ga imenovali chikolatl.

Barbecue – večnamenska priprava

Ta beseda je v angleški jezik prišla prek španskih raziskovalcev (explorers), saj se je v njihovem slovarju pojavila že leta 1526. Izraz barbacoa izhaja iz jezika arawakan na Haitiju in je prvotno pomenil lesen okvir (frame), postavljen na drogu – to pripravo so Indijanci uporabljali za prekajevanje (curing) mesa, kasneje pa je beseda dobila sodobni pomen peke mesa na žaru.

Avocado – sadež in slengovski izraz

O izvoru besede avocado obstaja smešna zgodba, saj naj bi prvotno pomenila moda. Preučevalci azteškega jezika nahuatl so namreč ugotovili, da se je beseda ahuacatl uporabljala za poimenovanje tega sadeža (fruit), vendar so jo v slengu uporabljali tudi za poimenovanje moških mod (testicles). Beseda je najprej vstopila v španski jezik kot aguacate in bila anglizirana v sodobno (contemporary) različico avocado.

Hurricane – zli vremenski pojav

Maji (the Maya) so verjeli v boga nevihte, imenovanega Hunrakan. Beseda je zaokrožila po vsej Srednji Ameriki in na Karibih (the Caribbean) so jo uporabljali kot poimenovanje za zlo božanstvo (deity). Tam so jo z zapisom huracán prevzeli Španci in z njo poimenovali vremenski pojav, v 16. stoletju pa jo je prevzela še angleščina.

Squash – nova zelenjava

Angleški pionirji so besedo squash uporabljali kot glagol s pomenom streti (to crush), zanimivo pa je, da je bil to tudi izraz za še nezrel strok graha (pea). Ob svojem prihodu na ameriška tla pa so se srečali še z nepoznano zelenjavo, ki so jo tamkajšnji prebivalci, pleme Narragansett, imenovali askútasquash. Angleški prišleki so besedo okrajšali in bučka se danes imenuje squash.

Tečaj angleščine z Lingulo

To je le nekaj vsakdanjih angleških besed, ki so prišle iz množice jezikov prvotnih prebivalcev ameriške celine. Da se seznanite še z drugimi zanimivostmi o angleškem jeziku, obiščite tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula, kjer boste poleg spoznavanja tujih kultur obogatili tudi svoje besedišče.

219/332