Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Angleške knjige za poletje 2024

Angleščina je jezik, ki ga srečamo praktično povsod, kar nam ponuja nešteto možnosti za stik z njim. Za vse, ki iščete navdihujoče, napete ali romantične zgodbe v angleščini, smo pripravili seznam TOP 12 knjig, ki so popolne za poletno branje. Branje knjig je ena najbolj priljubljenih aktivnosti, zato se pri učenju angleščine ni treba omejevati zgolj na tečaje.

Lingula, ta jezična šola | Angleščina - knjige leta 2023

Zakaj je branje odličen način za širjenje besednega zaklada?

Branje je odličen način za širjenje besednega zaklada, saj na prijeten način utrjujemo že znano besedišče, se učimo novih fraz in pridobivamo občutek za naraven jezikovni izraz.

Ko besede vedno znova prebiramo, jih naši možgani shranjujejo v dolgoročni spomin. Besedišče pisanih besedil je običajno bogatejše od tistega, ki ga uporabljamo v vsakodnevnem govoru, zato lažje usvojimo več novih besed.

Kako z branjem usvojiti čim več besedišča

  • Povedi, odstavke ali dele, ki pritegnejo našo pozornost, preberimo večkrat.
  • »Dobre« stavke, ki bi si jih radi zapomnili, preberimo tudi na glas. Tako si bomo strukture bolje vtisnili v spomin in jih uporabili, ko se pojavi priložnost.
  • Strukture in stavke, ki bi si jih radi zapomnili, zapišimo v poseben bralni zvezek.

Izbira dobre knjige ne bi smela biti pretežavna, saj se vsako leto v svetu izda okoli štiri milijone novih naslovov knjig, od tega jih je približno 20 % v angleščini.

Seznam knjig leta je dobra odskočna deska za začetek branja

Seznam najboljših knjig leta je lahko odličen začetek branju. 

1. Mornings in Jenin - Susan AbulhawaLingula I Knjiga

Mornings in Jenin je pretresljiva zgodba o družini Abulheja, ki je prisiljena zapustiti svojo domovino Palestino leta 1948. Skozi oči Amal spremljamo štiri generacije te družine, ki se soočajo z izgubo, trpljenjem in izgnanstvom, a hkrati najdejo moč v ljubezni in upanje. Roman je poln čustev in zgodovinskih dejstev, ki bralca ne bodo pustila ravnodušnega.

 

2. The Book Thief - Markus ZusakLingula I Knjiga

The Book Thief je zgodba o mladi deklici Liesel Meminger, ki v času nacistične Nemčije najde tolažbo v kraji knjig in branju. Skozi knjigo spremljamo njeno odraščanje in njen odnos z rejniško družino ter skritim judovskim bežnikom Maxom. Knjiga je ganljiva pripoved o moči besed in človeški dobroti v najtežjih časih.

 

3. Where the Crawdads Sing - Delia OwensLingula I Knjiga

Ta roman pripoveduje zgodbo o Kyi Clark, deklici, ki odrašča sama v močvirju Severne Karoline. Kyiin svet je poln skrivnosti narave, a ko v mestu najdejo truplo, se njeno življenje obrne na glavo. Roman je čudovita kombinacija misterioznosti, ljubezenske zgodbe in naravoslovnega opisa.

 

4. Normal People - Sally RooneyLingula I Knjiga

Rooneyjeva je mojstrica opisovanja človeških čustev in odnosov. Roman sledi zapletenemu odnosu med Connellom in Marianne, dvema mladima, ki odraščata v majhnem irskem mestu. Njuna zgodba se prepleta skozi srednjo šolo in fakulteto, raziskuje ljubezen, prijateljstvo in družbene razrede.

 

5. Educated - Tara WestoverLingula I Knjiga

Spomini Tare Westover pripovedujejo o njenem odraščanju v fundamentalistični mormonski družini v Idahu. Kljub temu, da ni nikoli hodila v šolo, se Tara odloči za izobrazbo in končno dobi doktorat na univerzi v Cambridgeu. Knjiga je navdihujoča zgodba o moči izobraževanja in osebne rasti.

 

6. Circe - Madeline MillerLingula I Knjiga

Circe je moderna priredba grške mitologije, ki se osredotoča na boginjo Circe. Millerjeva mojstrsko prepleta starodavne mite z novimi interpretacijami in ustvari fascinanten portret močne ženske, ki se upre bogovom in najde svojo pot v svetu smrtnikov.

 

7. Little Fires Everywhere - Celeste NgLingula I Knjiga

Knjiga obravnava teme družbenih norm, rasne identitete in materinstva. Roman raziskuje zapleten odnos med dvema družinama v predmestju Shaker Heights. Ko se Mia Warren in njena hči Pearl preselita v najemniško hišo družine Richardson, se začnejo razkrivati skrivnosti, ki pretresajo življenje obeh družin.

 

8. The Night Circus - Erin MorgensternLingula I Knjiga

The Night Circus je magična zgodba o cirkusu, ki se nenadoma pojavi in izgine brez opozorila. Sredi tega fantastičnega sveta se odvija tekmovanje med dvema mladima čarovnikoma, Celio in Marcosom, ki se zapleteta v nevarno igro, kjer so stave višje, kot si predstavljata. Roman je poln čarobnosti, skrivnosti in romantične napetosti.

 

9. Eleanor Oliphant Is Completely Fine - Gail HoneymanLingula I Knjiga

Eleanor Oliphant je osamljena ženska z rutinskim življenjem, ki ga nenadoma pretrese srečanje z Raymondom, sodelavcem iz IT oddelka. Skupaj rešita starejšega gospoda in njuni življenji se za vedno spremenita. Knjiga je humorna, srčna in raziskuje temo duševnega zdravja ter pomena človeške povezanosti.

 

10. Big Little Lies - Liane MoriartyLingula I Knjiga

Roman sledi življenjem treh žensk v bogatem predmestju Sydneyja. Ko med šolskim dogodkom pride do skrivnostnega umora, se razkrijejo globoko zakoreninjene skrivnosti in laži. Knjiga je napeta in duhovita zgodba o prijateljstvu, družinskih težavah in posledicah laži.

 

11. The Martian - Andy WeirLingula I Knjiga

The Martian je napet znanstvenofantastični roman, ki sledi astronavtu Marku Watneyju, ki ostane sam na Marsu po neuspešni misiji. S svojim inženirskim znanjem in neomajno voljo do preživetja se spopada z vrsto izzivov, da bi se vrnil na Zemljo. Knjiga je polna akcije, humorja in tehničnih podrobnosti, ki bodo navdušile vsakogar.

 

12. Sapiens: A Brief History of Humankind - Yuval Noah HarariLingula I Knjiga

Sapiens je fascinantna zgodovina človeštva, ki raziskuje, kako so Homo sapiensi postali prevladujoča vrsta na planetu. Harari analizira razvoj kognitivne revolucije, vzpon kmetijstva, oblikovanje imperijev in prihod sodobne znanosti. Knjiga je informativna in miselno izzivalna, primerna za bralce, ki želijo razumeti našo preteklost in prihodnost.

 

Te knjige so idealne za poletno branje in vam bodo popestrile dolge, vroče dni. Uživajte v čudovitih zgodbah in se prepustite svetu literature!

Odkrijte svet angleščine prek branja

V Linguli verjamemo, da angleški jezik ne odpira samo vrat do večje samozavesti, temveč tudi pot v številne fantastične svetove, ki jih najdemo med platnicami knjig. Verjamemo v učenje jezika skozi zanimive in privlačne izkušnje, zato smo za vse ljubitelje angleškega jezika pripravili Book Club.

1/334