Ligula
Skoči na vsebino

Buchinghamska palača in njene skrivnosti

Buckinghamska palača, stalno prebivališče britanskih monarhov, stoji v središču predela Westminster City. Ena glavnih turističnih znamenitosti Velike Britanije z razkošnim posestvom. Obdajata ga obdajata parka St. James's Park in Green Park, ima pa seveda veliko zanimivih skrivnosti. Tečaj angleščine je odlična priložnost, da se spoznate z angleško kulturo.

učenje angleščine
Buckinghamska palača ima kar 775 sob.

Posestvo, veliko 20 nogometnih igrišč

Prva različica palače še ni bila primerna za kralje in kraljice. Zgradil jo je John Sheffield, the Duke of Buckingham, po katerem je zgradba dobila ime. Leta 1761 pa jo je od njega odkupil kralj Jurij III. in jo začel spreminjati v zatočišče (sanctuary) za svojo ženo, kraljico Šarloto. Palača ima kar 775 sob, največja izmed njih je plesna dvorana (ballroom), ki je dolga 36,6 in široka osem metrov. Rezidenca (residence) ima 760 oken in 1.514 vrat, celotno posestvo pa meri 39 akrov (acres) oziroma več kot 20 nogometnih igrišč!

Lastna poštna številka

Ko je kraljica doma, na palači visi kraljeva zastava, ko pa palačo zapusti, nad palačo dvignejo zastavo Združenega kraljestva. Palača je tako pomembna, da ima celo svojo poštno številko.

Skrivni rovi in izgubljene reke

učenje angleščine
Slavna kraljeva garda.

Že leta krožijo govorice, da ima palača skrivne podzemne povezave (connections) do pomembnejših točk v Londonu. Čeprav je skoraj nemogoče, da bi rovi vodili do postaj podzemne železnice (underground), pa je vendar mogoče, da so povezani s cesto Whitehall. Pa tudi s predorom, ki vodi v kraljevo rezidenco Clarence House – obstoj tega predora je splošno znan, a ni dokazan. Manj skrivna povezava pa poteka po zraku, saj se grajski vrt ponaša z najstarejšo ploščadjo za pristajanje helikopterjev (helipad) v Londonu. Pod zgradbo pa naj ne bi potekali le tuneli. Grajsko podzemlje naj bi skrivalo tudi »izgubljeno reko« Tyburn, majhna struga katere naj bi se vila od sprednjega dvorišča (courtyard) do južnega krila (wing).

Kraljica Viktorija in slavni balkon

V 19. stoletju je palača dobila še tri krila, najstarejše od njih je zahodno, v katerem je danes vinska klet (wine cellar). Palača je sicer nekaj let samevala, preden se je vanjo preselila takrat komaj 18-letna kraljica Viktorija, ki je uvedla številne spremembe. Začela je tradicijo javnih nastopov kraljeve družine na slavnem balkonu (balcony) palače. Včasih je pred glavnim vhodom stal velik kamnit slavolok Marble Arch, kraljica Viktorija pa ga je dala prestaviti pred Hyde Park, saj je bil zaradi njega vhod premajhen za goste.

Kako so s palačo povezane murve?

Velike ideje pa je imel tudi Jakob I., ki je na posestvu želel gojiti sviloprejke (silkworms) in je dal posaditi številne murve (mulberry). Kljub njegovemu neuspelemu poskusu se palača danes ponaša z nacionalno zbirko murv.

Tečaj angleščine z Lingulo

Če želite odpotovati v London in si palačo ogledati še v živo, potem je tečaj angleščine v Linguli odlična ideja za pripravo na brezskrben dopust, saj bodo izkušeni učitelji poskrbeli, da boste izboljšali izgovarjavo in izpopolnili besedni zaklad.


Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

Pokličite nas na 080 23 52 ali pa nam pišite na info@lingula.si. Z veseljem vam bomo svetovali.

MENU