Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Buchinghamska palača in njene skrivnosti

Buckinghamska palača je ena glavnih turističnih znamenitosti Velike Britanije. Stalno prebivališče britanskih monarhov, obdano z razkošnim posestvom, stoji v središču predela Westminster City. Obdajata ga parka St. James's Park in Green Park. Palača ima veliko zanimivih skrivnosti in tečaj angleščine je odlična priložnost, da se spoznate z angleško kulturo.

Lingula, ta jezična šola | Tečaj angleščine - Buckinghamska palača
Buckinghamska palača ima kar 775 sob.

Buckingham Palace ni bil vedno kraljeva rezidenca

Prva različica palače še ni bila primerna za kralje in kraljice. Zgradil jo je the Duke of Buckingham, po katerem je zgradba dobila ime. Leta 1761 pa jo je od njega odkupil kralj Jurij III. in jo začel spreminjati v zatočišče (sanctuary) za svojo ženo, kraljico Šarloto. 

Posestvo, veliko kot 20 nogometnih igrišč

Palača ima kar 775 sob, največja izmed njih je plesna dvorana (ballroom), ki je dolga 36,6 in široka osem metrov. V palači je kar 52 spalnic in 188 sob za osebje. Celotno posestvo meri 39 akrov (acres) oziroma približno 20 nogometnih igrišč!

Kaj pomeni dvignjena zastava 

Ko je kralj doma, na palači visi kraljeva zastava, ko pa palačo zapusti, nad palačo dvignejo zastavo Združenega kraljestva. Palača ima celo svojo poštno številko.

Uradni sestanki in sprejemi za mnoge slavne osebnosti

Palača se uporablja tudi kot urad za kraljevo družino, kjer se izvajajo uradni sestanki in sprejemi. V palači so tako gostili številne znane osebnosti, med drugim papeža Janeza Pavla II., Nelsona Mandelo, Baracka Obamo in številne druge. 

V Buckinghamski palači so se zgodili tudi številni zgodovinski dogodki, kot je bil denimo govor Winston Churchilla ob koncu druge svetovne vojne.

Lingula, ta jezična šola | Tečaj angleščine - zastava
Je kralj doma?

 

Slavna kraljeva garda

Pred palačo je mogoče videti »King's Guard«. Slavna kraljeva garda je znana po svojih barvitih uniformah in velikanskih čepicah, ki tehtajo več kot 1,5 kilograma. Ste se že fotografirali z njimi?

Lingula, ta jezična šola | Tečaj angleščine - straža
Slavna kraljeva garda.

Skrivni rovi in izgubljene reke

Že leta krožijo govorice, da ima palača skrivne podzemne povezave (connections) do pomembnejših točk v Londonu. Čeprav je skoraj nemogoče, da bi rovi vodili do postaj podzemne železnice (underground), pa je vendar mogoče, da so povezani s cesto Whitehall.

Pod zgradbo pa naj ne bi potekali le tuneli. Grajsko podzemlje naj bi skrivalo tudi »izgubljeno reko« Tyburn, majhna struga katere naj bi se vila od sprednjega dvorišča (courtyard) do južnega krila (wing).

Manj skrivna povezava pa poteka po zraku, saj se grajski vrt ponaša z najstarejšo ploščadjo za pristajanje helikopterjev (helipad) v Londonu.

Kraljica Viktorija in slavni balkon

Komaj 18-letna kraljica Viktorija je v palači uvedla številne spremembe. Začela je tradicijo javnih nastopov kraljeve družine na slavnem balkonu (balcony) palače. Včasih je pred glavnim vhodom stal velik kamnit slavolok Marble Arch, kraljica Viktorija pa ga je dala prestaviti pred Hyde Park, saj je bil zaradi njega vhod premajhen za goste.

Iz zakulisja tradicionalnega kraljevega piknika

Kraljevi piknik na posestvu Buckinghamske palače je tradicionalni dogodek, ki ga vsako leto organizira britanska kraljeva družina za svoje zaposlene. Dogodek se običajno odvija v drugi polovici junija in je namenjen kot zahvala za trdo delo in predanost kraljeve družine.

Na pikniku se zberejo člani kraljeve družine in zaposleni na Buckinghamski palači, vključno s služinčadjo, varnostnimi uslužbenci in drugimi uradniki. Dogodek poteka na lepo urejenih travnikih Buckinghamske palače, kjer postrežejo tradicionalne britanski jedi. 

Piknik je postal tradicionalni dogodek po zaslugi kraljice Viktorije, ki je leta 1868 organizirala prvi piknik na travniku v bližini Buckinghamske palače.

Hrana na kraljevem pikniku

Kraljevi piknik je znan po svoji obilni in okusni hrani, ki jo pripravijo kraljevi kuharji. Na pikniku se ponujajo tradicionalne britanske jedi, kot so:

  • Pečenka (roast beef): Postrežejo jo s prilogo, kot so krompir, korenje, brstični ohrovt in omaka.
  • Losos (salmon): Običajno ga pripravijo na žaru in ga postrežejo s svežimi zelišči in limono.
  • Scones: Scones so majhne, mehke in drobljive pekovske dobrote, ki jih običajno postrežejo s smetano in marmelado ob angleškem čaju.
  • Sadje (fruits): Na pikniku ponudijo različno sveže sadje, kot so jagode, maline, češnje, hruške in jabolka.
  • Torte (cakes): Značilna je izbira različnih vrst tort, od klasičnih vaniljevih in čokoladnih do bolj razkošnih, kot so limonina in jagodna.
  • Pijače (drinks): Na voljo so različne vrste pijač, od šampanjca in vina do sadnih sokov in ledenega čaja.

Poleg tradicionalnih britanskih jedi na pikniku postrežejo tudi mednarodne jedi, kot so sushi, curry in drugi azijski okusi. 

Kako so s palačo povezane murve?

Velike ideje pa je imel tudi Jakob I., ki je na posestvu želel gojiti sviloprejke (silkworms) in je dal posaditi številne murve (mulberry). Kljub njegovemu neuspelemu poskusu se palača danes ponaša z nacionalno zbirko murv.

Tečaj angleščine z Lingulo za večjo samozavest

Če želite odpotovati v London in si palačo ogledati še v živo, potem je tečaj angleščine v Linguli odlična ideja za pripravo na brezskrben dopust, saj bodo izkušeni učitelji poskrbeli, da boste izboljšali izgovarjavo in izpopolnili besedni zaklad ter postali samozavestni govorci angleščine.

124/332