Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Britanska pokopališča: polna zgodovine in zanimivih zgodb

Pokopališča (cementary) niso vedno le kraj žalovanja. Obisk nekaterih je prava paša za oči, ki jo pospremi tudi marsikatera zanimiva zgodba. Tečaj angleščine je odlična priložnost, da se seznanite z zanimivostmi angleške kulture, med katero sodijo tudi pokopališča. 

Highgate Cemetery v Londonu — počivališče slavnih

Pokopališče Highgate je nedvomno najslavnejše od sedmih najlepših pokopališč Velike Britanije. Dandanes je postalo prava turistična atrakcija (attraction). Na njem so namreč pokopane številne slavne osebnosti, kot so Karl Marx, George Eliot, Michael Faraday in Douglas Adams.

Obisk grobov je povezan tudi z zanimivimi zgodbami. Grob Karla Marxa na primer je bil zaradi njegovih komunističnih (communist) idej večkrat oskrunjen. Nekoč so ga celo poskušali razstreliti (blow up), zato še danes kljubovalno visi nekoliko v levo.

Na pokopališču stoji tudi precej nenavaden (unusual) grob iz leta 2006. Alexander Litvinenko je bil žrtev umora z zastrupitvijo z radioaktivnimi snovmi. Njegova grobnica je zato globoka več kot tri metre, krsta pa je prevlečena s svincem (lead), da so obiskovalci zaščiteni.

Na pokopališču Highgate Cemetery pa pravzaprav »prebiva« več živih kot mrtvih. V času njegove pozabe so se na njem namnožile živalske in rastlinske vrste, zato tam najdemo vse od bogatega rastlinja do 40 vrst ptic in 20 vrst metuljev.

Whitby Cemetery — navdih tudi za Drakulo

Cerkev St. Mary’s v mestu Whitby v severnem Yorkshiru ima pokopališče s pisano zgodovino. Cerkev sama je tako stara, da nekateri deli izhajajo iz zgodnjega 12. stoletja iz časa normanskih vpadov.

Spomeniki na vrhu 199 stopnic poskrbijo za krasen razgled (view), a težavno pot za pogrebce, ki so tja nosili krste (coffins).

Pokopališče je med drugim služilo tudi kot navdih piscu Drakule Bramu Stokerju. Stoker je namreč živel v mestu Whitby in ena izmed epizod (episode) njegovega romana se dogaja prav na mestnem pokopališču. Ime junaka (Mr. Swales), ki se v zgodbi pogovarja z mladenko, ki postane žrtev vampirja Drakule, je mogoče najti na enem od grobov.

Na pokopališču je tudi več nenavadnih grobov. Na njih najdemo motive lobanj (skulls) in kosti, s katerimi so označevali člane prostozidarjev (Freemasons), pa tudi grob iz litega železa, ki je pripadal arktičnemu raziskovalcu Williamu Scoresbyju.

Arnos Vale Cemetery v Bristolu — kot grška nekropola

V času industrijske revolucije so v Angliji začeli graditi velika pokopališča, saj se je nabralo preveč ljudi za tedanja manjša pokopališča. Leta 1837 so zato v Bristolu odprli eno najlepših angleških pokopališč.

Arnos Vale je bil zgrajen kot grška nekropola (necropolis) sredi velikega, z drevesi okrašenega vrta. Štiri zgradbe na pokopališču je zgradil arhitekt Charles Underwood, ki je uporabil samo najkakovostnejše materiale, zato so še danes zelo dobro ohranjene.

Pokopališče je postalo domovanje divjih živali, saj so na njem prepovedali celo uporabo pesticidov (pesticides). Ko so na njem nehali množično pokopavati ljudi, je pokopališče skoraj propadlo, danes pa je prenovljeno v park.

Crossbones Garden v Londonu — iz geta v pop kulturo

Le kratek sprehod od Shakespearjevega gledališča Globe v Londonu je staro pokopališče Crossbones Garden z zanimivo zgodovino. Nekoč je bilo namenjeno najrevnejšim iz londonskega predela the Mint, enega najrevnejših in najnevarnejših v mestu.

Govori se, da je bilo pokopališče zadnji dom tako imenovanih winchestrskih gosi (the Winchester Geese), kot so poimenovali srednjeveške prostitutke. Tem je licenco (licence) za delo podelil kar sam winchestrski škof (bishop). Ko je Crossbones leta 1853 zaprl svoja vrata, je bilo na njem pokopanih okoli 15.000 ljudi.

Pokopališče je navdahnilo gibanja, kot so Friends of Crossbones, neformalno združenje aktivistov, pesnikov in tistih, ki jih družba zavrača, ki na njem pogosto postavijo manjše oltarje (shrines) ter imajo svoje rituale in dogodke.

Greyfriars Kirkyard - zadnji dom številnih Škotov

Greyfriars Kirkyard  leži v središču Edinburga in je dom pokopanih številnih znanih Škotov, vključno z pisateljem Walterjem Scottom.

Pokopališče je znano tudi po svojih strašljivih zgodbah o duhovih.

Glasnevin Cemetery

Glasnevin Cementary je eno izmed najstarejših pokopališč v Belfastu in dom številnih znanih osebnosti Severne Irske, vključno z vrhunskimi politiki, umetniki in športniki.

Zakaj obiskati britanska pokopališča?

Britanska pokopališča so pomembna kulturna in zgodovinska središča, ki odražajo bogato dediščino in prispevke številnih slavnih osebnosti skozi zgodovino.

Tečaj angleščine po govorni metodi

Tečaj angleščine v Linguli vam omogoča, da postanete samozavestnejši tudi v angleščini, hkrati pa bose spoznali tudi angleško kulturo.

43/333