Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Zapuščene irske vasice z zanimivimi zgodbami

Irska je dežela z bogato zgodovino, ki še danes buri domišljijo. Na širnih zelenih travnikih so zapuščene vasice, ki so prava paša za oči, skrivajo pa tudi mnoge zgodbe za radovedne. Tečaj angleščine je odlična priložnost, da se spoznate z zanimivostmi irske kulture.

tečaj angleščine

Slievemore, County Mayo – dom pastirskih hišk

Na otoku Achill Island je Slievemore Mountain, kjer še danes najdemo ruševine (ruins) vsaj stotih kamnitih hišk. Nekaj časa je bila pozabljena vasica nahajališče tako imenovanih domov (homes) booley, v katerih so med poletnimi meseci stanovali kmetje in pasli živino (cattle). Danes se imenuje kar The Deserted Village in se ponaša tudi z grobnicami, starimi več kot 5.000 let.

Great Blasket Island, County Kerry – lingvistična posebnost

The Blasket Islands je skupina otokov v Atlantskem (Atlantic) oceanu. Ta vključuje otoke The Great Blasket Island, Beginish, Inishabro, Inishvickillane, Inishtooskert in Tearaght Island. Njihova posebnost je, da jih je stoletja poseljevala skupnost (community), katere prvi jezik je bil irska gelščina. Njihova »irščina« je bila zelo podobna prvotni. Otočje je bilo zato zajeto v veliko jezikovno raziskavo (research).

Na žalost pa so leta 1953 odredili, da se morajo vsi prebivalci, ki jih je bilo takrat zgolj 22, preseliti. Zaradi odročnosti so bili namreč odrezani (cut off) od vsake nujne pomoči. Še danes pa si med poletnimi meseci lahko privoščite obisk s trajektom.

Port, County Donegal – reka nesrečne ljubezni

V najbolj severni irski grofiji najdemo zapuščeno (abandoned) vasico, imenovano Port. Danes razpadle hiške so zgrajene iz lokalnega kamna. Prepričani so, da je bila vas dom prve uspešne pomorske (maritime) skupnosti na otoku. Vas naj bi zapustili v času velike lakote (Great Famine) med letoma 1845–1852. Navada je, da v vasi vedno ostane vsaj nekaj ljudi, Port pa so zapustili kar vsi krajani.

Zgodovinske knjige govorijo o legendi hčerke poglavarja klana (clan) O’Boyle. To naj bi želeli prisiliti v dogovorjeno (arranged) poroko, zato se je odločila zbežati. Užaljeni bodoči mož naj bi jo zato utopil v reki, ki teče skozi Port.

Inis Cathaig, County Clare – stara samostanska skupnost

Inis Cathaig ali Scattery Island je majhen neposeljen otok na ustju reke Shannon. Na njem je zapuščena samostanska skupnost, ustvarjena že v 6. stoletju. Ponaša se s kar šestimi cerkvami (churches) in s skoraj 40 metri višine. Gre za enega najvišjih od skupine ovalnih stolpov na Irskem. Irski Round Towers so stolpi iz kamna, ki jih najdemo po celotnem otoku. Njihov namen je še danes neznan (unknown). Na otoku je včasih živelo okoli 141 ljudi. Vasica je povsem zapuščena že od 1978 in predstavlja krasen dnevni izlet s trajektom (ferry).

Tečaj angleščine po govorni metodi

Da boste ob naslednjem obisku Irske brezskrbno kramljali z domačini, obiščite tečaj angleščine v Linguli. Pod okriljem izkušenih učiteljev boste hitro postali samozavesten govorec angleščine.

333/333