Ligula
Skoči na vsebino
  Vsi članki

Tečaj angleščine na ulicah Ljubljane

Tečaj angleščine se je zaključeval in Lingulin učitelj Richard se je s svojimi tečajnicami odpravil na ogled Ljubljane. Tečajnice so se za eno sončno popoldne prelevile v turistične vodnice, ki so Richardu v angleščini predstavile ljubljanske znamenitosti (tourist sights).

Skrbno načrtovana priprava

Že na urah angleščine v učilnici so spregovorili o zanimivostih Ljubljane ter izbrali nekaj zgodovinsko in kulturno pomembnih objektov ter osebnosti, ki bi jih predstavili turistu na ogledu Ljubljane (sightseeing). Naredili so načrt poti in se na naslednjem srečanju odpravili v mesto.

tourist sights

Kako je dobil hotel Slon svoje ime?

Pot so začeli na Prešernovem trgu (Preseren Square) z zanimivo zgodbo, ki je marsikateremu Ljubljančanu neznana in govori o tem, kako je priznani hotel Slon dobil svoje ime. Za tiste, ki še ne veste, se hotel imenuje po resnični živali, slonu Sultanu Suljemanu, ki ga je leta 1552 avstrijski vojvoda Maksimilijan s svoje poti po Španiji pripeljal v Ljubljano. Slon je Ljubljančane tako očaral, da so kasneje na mestu, kjer je počival, zgradili gostišče, ki so ga poimenovali Pri Slonu.

Do župana in vodnjaka

Pot je vodila do mestne hiše (City Hall/Town Hall), kjer domuje pisarna župana (mayor's office) in Robbovega vodnjaka (Robba Fountain).

Ste vedeli, da ima vodnjak kar dve imeni, drugo ime Vodnjak treh kranjskih rek (Fountain of the Three Carniolan Rivers) izhaja iz tega, ker upodablja reke Savo, Krko in Ljubljanico.

Veste, koliko mostov krasi obrežje Ljubljanice?

Ljubljanico od Barja pa vse do izliva v Savo krasi kar 35 mostov, od železniških do takih, namenjenih samo pešcem … Vsak izmed njih ima svoje ime, ki ima zgodovinski ali kulturni pomen.

Nedvomno pa med vsemi kraljuje najbolj znano in najbolj slikovito Plečnikovo Tromostovje (Triple Bridge). Ob Čevljarskem mostu (The Cobbler's Bridge/The Shoemaker's Bridge) so imeli svoje delavnice čevljarji, Mesarski most (The Butcher's Bridge) je povezoval center mesta s tržnico, kjer so kmetje prodajali meso, Zmajski most (The Dragon Bridge) pa ima ime po simbolu Ljubljane.

Triple bridge

Tečajnice so Richarda popeljale do Kongresnega trga (Congress Sqaure), katerega ime izvira iz leta 1821, ko je na tem mestu potekal znameniti ljubljanski kongres.

Sprehodili so se po judovski četrti (Jewish Quarter) in na kratko povzeli zgodovino Judov na slovenskem ozemlju.

Pot jih je vodila mimo NUK-a, Narodne univerzitetne knjižnice (National University Library), in Trga francoske revolucije (French Revolution Sqaure).

Ogled so končali na mestni tržnici (Central Market), kjer so si privoščili zasluženo kavo.

sightseeing
Malo počitka dobro dene.

Zadovoljne tečajnice

Tečajnicam je bil drugačen pouk všeč. Gospa Monika Fortin je napisala.: »Bilo je super, uživale smo in izvedele marsikaj novega. Mislim, da se bomo teh drugačnih učnih ur vse še dolgo spominjale, za kar je seveda "kriv" naš odlični učitelj. Temeljito se je poglobil v naše mesto in naredil izlet še toliko bolj zanimiv.«

Tečaj angleščine - se nam boste pridružili?

Na Lingulinih poletnih tečajih boste eno srečanje preživeli "na terenu":

  • Začetniki se bodo odpravili  na tržnico in v trgovino nakupovat,  naročili bodo pijačo v tujem jeziku  ...
  • Na osvežitvenem tečaju pa vas čaka potep po Ljubljani, kjer boste gostu iz tujine (učitelju)  predstavili znamenitosti Ljubljane.

Ali znate tujemu gostu predstaviti Ljubljano?

Kako dobro pa bi vi znali predstaviti svoj domači kraj in znamenitosti? Jih znate našteti tudi v angleškem jeziku? Naredite vajo v Virtualni Linguli in preverite, ali znate našteti znamenitosti Ljubljane. Če vas je zamikal tečaj angleščine, pa nas kontaktirajte za umestitveni pogovor, po katerem bomo izbrali pravi tečaj angleščine za vas.

310/332