Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Živali kot nacionalni simboli Velike Britanije

Vsaka država ima nacionalne simbole, kot so himna, zastava in grb. Še posebej pa so zanimivi simboli, ki izhajajo iz flore in favne, kot so nacionalne rastline in živali, ki tradicionalno predstavljajo neko državo. Tečaj angleščine je odlična priložnost, da se spoznate z zanimivostmi o angleškem jeziku in kulturi.

tečaj angleščine
Mogočni lev – nacionalna žival Anglije.

Mogočni lev – nacionalna žival Anglije

Lev je bil kot uradni simbol Anglije izbran v času Riharda I., ki je sedel na prestol leta 1189. Zaradi njegovega poguma (courage) se ga je prijel vzdevek Rihard Levjesrčni, Richard the Lionheart, saj je bila navada, da so najpogumnejšim vitezom (knights) dali vzdevek the Lion – lev. Razlog, da so Angleži za svojo žival izbrali kralja živalskega sveta, so bile njegove odlike, kot so moč, pogum, dostojanstvo (dignity) in ponos (pride), ki naj bi ponazarjale »britanskost«. Lev je upodobljen na grbih, ščitih, v skulpturah in celo kot simbol športnih ekip.

Samorog – pravljični navdih Škotske

Samorog (unicorn) je s Škotsko povezan že stoletja. Čeprav gre za mitološko (mythological) bitje, je z ideali, ki jih predstavlja, postal popoln škotski simbol. V keltski mitologiji je bil samorog povezan s čistostjo (purity) in nedolžnostjo (innocence), hkrati pa tudi s prevlado, viteštvom in močjo. Prvi ga je na kraljevem grbu uporabil Viljem I. v 12. stoletju. Samorog je na grbih vedno zvezan z zlato verigo. Ljudje so verjeli, da je samorog najmočnejša od vseh živali, saj je divji (wild) in neukročen (untamed). Njegova vklenjena podoba najbrž simbolizira moč škotskih kraljev, ki je bila tako velika, da so lahko ukrotili celo samoroga. Zanimivo pa je tudi to, da je največji sovražnik samoroga lev, žival, ki so jo za svojo izbrali Angleži le kakšnih sto let prej.

Rdeči zmaj – ponos valižanske zastave

Razlog za izbor mitske nacionalne živali Walesa se je izgubil v mitih in zgodbah zgodovine, vendar pa je rdeči zmaj (dragon) glavni predmet (object) na njihovi zastavi, ki je najstarejša nacionalna zastava, ki je še vedno v uporabi. Valižanski kralji so podobo zmaja uporabili v 5. stoletju, da so simbolizirali svojo moč in avtoriteto (authority) po odhodu Rimljanov, postal pa je znan pod imenom Red Dragon of Cadwaladr. Zgodovinsko zmaja povezujejo z legendami o kralju Arturju, obstaja pa tudi zgodba o Merlinovi prerokbi (prophecy) o dolgem boju (battle) med rdečim in belim zmajem, ki simbolizira zgodovinska trenja med Valižani in Angleži. Rdeči zmaj še vedno ostaja velik simbol valižanskega ponosa, zgodovine in kulture.

Tečaj angleščine z Lingulo

O nacionalnih simbolih Velike Britanije obstaja še veliko zanimivosti. Obiščite tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula, kjer boste ob prijetnem pogovoru o kulturnih značilnostih izboljšali svoje besedišče in izgovarjavo.

211/332