Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Litovščina na RTV SLO: Praktične fraze

Litovščina je zanimiv jezik. Lingulina profesorica angleščine in izvirna govorka litovščine Milda se je z Mojco Mavec, voditeljico oddaje Dobro jutro, pogovarjala o Litvi in litovskem jeziku. Video si lahko ogledate tukaj.

učenje litovščine

Fraze za predstavljanje v litovščini

Litovci so izjemno navdušeni, če tujci pozdravijo v litovščini ali uporabijo katero od osnovnih fraz.
slovensko litovsko
Dobro jutro. Labas rytas.
Sem … Aš esu …
Ime mi je … Mano vardas …
Kako si? Kaip sekasi?
Zelo dobro. Labai gerai.
Me veseli. Malonu susipažinti.
Odlično. Puikiai.

ako se pozdravimo v litovščini?

Pri pozdravih je kar enostavno. Prvi del pozdrava je zelo podoben, in sicer Laba, labas. Zjutraj pozdravijo z Labas rytas, kar dobesedno pomeni dobro jutro, od 12. ure dalje pa Laba diena. Zvečer rečejo Labas vakaras. Poslovijo se z Viso gero. Med prijatelji in znanci uporabljajo za slovo izraz Iki. Če nas zanima počutje, uporabimo frazo Kaip sekasi ali kako si? Odgovorimo pa z Gerai/labai gerai, puikiai, neblogai, vidutiniškai.

Najpogostejši stereotipi o Litovcih – lepa dekleta in najboljši košarkarji

Najpogostejša stereotipa o Litovcih sta, da imajo lepa dekleta in najboljše košarkarje na svetu. Mnogi se spomnijo Sabonisa, Jasikevičiusa in drugih.

Katere so nacionalne litovske jedi in pijače?

 • Zelo posebna in okusna stvar je pečen temen kruh s česnom, pomočen v sirovo omako. Jed je zelo enostavna, skrivnost odličnosti se skriva v uporabi ajdovega kruha.
 • Za turiste je morebiti bolj zanimiva pink ali rožnata juha, ki se servira hladna. Reče se ji šaltibarščiai, kar bi najbolje prevedli kot mrzel boršč.
 • Med tradicionalnimi pijačami prevladuje pivo. V Litvi imamo veliko vrst piva, kar je posledica dejstva, da v Litvi ne poznamo vinske trte in ne pridelujemo lastnega vina.
 • Če piva ne marate, je vredno poskusiti litovski hladni napitek, ki se postreže za božič. Imenuje se kisielius in je narejen iz brusnic.

Kako pa naročimo v baru ali restavraciji?

Ko pridemo v lokal, lahko rečemo: Laba diena. Norečiau (Želela/želel bi …). Ko želimo plačati, lahko rečemo: Norečiau apsimoketi ali Prašyčiau saskaitos.

Fraze za predstavljanje v litovščini

slovenskolitovsko
Želel/-a bi …Norečiau …
Želel/-a bi krompirjeve cmoke.Norečiau cepelinu.
čajarbata
mrzla juha z rdečo pesošaltibarščiai
pečen kruh s česnomkepta duona su česnaku
pivoalus
računsaskaita
Želel/-a bi plačati.Norečiau apsimoketi./Prasyciau saskaitos.
Koliko stane …?Kiek kainuoja …?

Litovska beseda parduoti je precej podobna slovenski prodajati. Če nas zanima, ali prodajajo določeno stvar, vprašamo: Ar parduodate …?, če pa nas zanima cena: Kiek kainuoja …?

Kakšne odnose imajo Litovci z Američani?

Dejstvo je, da Litovci idealizirajo Združene države Amerike in morda včasih preveč kritizirajo Rusijo. To lahko pojasnimo s tem, da ima Litva v ZDA izjemno veliko diasporo s skoraj 600.000 ameriškimi Litovci. Chicago je najmočnejša zibelka litovske kulture zunaj Litve s skoraj 80.000 Litovci. Izseljene družine so litovskim sorodnikom in prijateljem pomagale že med sovjetsko okupacijo.

Je bila Litva v srednjem veku mnogo večja?

Drži, z Rusijo se Litva že od srednjega veka bojuje za status bogate in razvite države. Litva je v srednjeveških časih obsegala ozemlje od Baltika do Črnega morja in so bili Rusi pravzaprav njeni podaniki. Sodobna zgodovina je obrnila tok dogodkov in Litovci se z zelo grenkim priokusom spominjajo obdobja ruske okupacije, zlasti po drugi svetovni vojni.

Kateri so prepoznavni litovski obrazi?

Najbrž najbolj znan litovski športnik v Sloveniji je Šarunas Jasikevičius, ki je svojo izjemno košarkarsko kariero začel prav v Olimpiji. Drugi znani športniki so vsi bolj ali manj košarkarji, recimo Arvydas Sabonis, ki je med prvimi zaigral v ligi NBA.

Znana obraza s filmskega platna, ki imata vsaj delno litovske korenine, sta Jason Sudeikis in Robertas Zemeckis. Znan litovski umetnik je Jonas Mekas, delno Litovca sta Anthony Kiedis iz popularne skupine Red Hot Chilli Peppers in Brandon Flowers iz skupine The Killers. Znana je tudi predsednica Litve Dalia Grybauskaite, ki jo imenujejo železna dama.

Kako se litovski jezik razlikuje od slovenščine oziroma v čem ji je podoben?

 • Litovščina ima ogromno pomanjševalnic, po eni od teorij celo največ na svetu. Tako na primer za besedo saule, ki pomeni sonce, lahko rečemo: saulute, saulyte, saulele, saulaite.
 • Priimki za moškega in žensko se razlikujejo. Po priimku lahko takoj ločimo tudi med poročenimi in neporočenimi ženskami. Jaz sem obdržala svoj dekliški priimek Mackevičiute. Končnica -ute kaže, da nisem poročena. Če bi bila poročena v Litvi, bi bil moj priimek Mackevičiene. Moški priimek je pa Mackevičius.
 • Včasih je v litovščini obstajala dvojina, ki jo zdaj uporabljajo le redki starejši ljudje. Podobno kot v slovenščini tudi v litovščini obstajajo šumniki.

Katere so najpopularnejše turistične destinacije?

 • Najpopularnejši turistični destinaciji sta zagotovo Trakai z znamenitim gradom na otoku in Kurska kosa – gre za naravno peščeno sipino med morjem in laguno, ki se razteza vse do Kaliningrada.
 • Prestolnica Litve, Vilna, je v zadnjih letih doživela preporod in je zagotovo ena najlepših evropskih prestolnic.
 • Zaradi številnih gričev je Litva krasen cilj za kolesarjenje, malo manj za pohodništvo, saj je najvišji hrib visok komaj 300 metrov.
 • Svet pozna Litvo tudi po znamenitem hribu križev, ki se je ohranil kljub številnim poskusom sovjetskih okupatorjev, da ga uničijo.

Tečaj litovščine 

Litovščino se v jezikovni šoli Lingula lahko učite na individualnem tečaju.

251/333