Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Egon Schiele, mojster skrivenčenih golih teles

Tečaj nemščine je odlična priložnost, da se spoznate ne le s slovničnimi pravili, temveč tudi s kulturnimi značilnostmi nemško govorečega območja. Pomemben del kulture je tudi likovna umetnost (bildende Kunst) in v njenem okviru slikarstvo, v katerem odsevajo vrednote in duh časa. Za avstrijski kulturni prostor je tako med drugim velikega pomena ekspresionistični slikar (der Maler) Egon Schiele. Ta je bistveno zaznamoval umetnost zgodnjega 20. stoletja.

tečaj nemščine
»Umetnost ne more biti moderna. Umetnost je v temelju večna.« je nekoč dejal Schiele.

Učenec Gustava Klimta

»Umetnost ne more biti moderna. Umetnost je v temelju večna (Kunst kann nicht modern sein. Kunst ist urewig.),« je nekoč dejal Schiele, ki je umrl pri rosnih 28 letih. V Tullnu blizu avstrijske prestolnice leta 1890 rojeni Schiele se je na likovno akademijo na Dunaju vpisal s 16 leti. Po pičlih dveh letih jo je opustil in ustanovil skupino Nova umetnost (die Neukunstgruppe). Kasneje se je učil tudi pri slovitem slikarju Gustavu Klimtu, ki ga je imel za velikega vzornika (na sliki).

Nekonvencionalni slikar z mnogimi nasprotniki

Na njegovih platnih (die Leinwand) so dominirala gola (nackt), deformirana (deformiert) in bolna (krank) telesa, pogosto je slikal akte (der Akt) in gole avtoportrete (das Selbstporträt). Skoraj vsa njegova dela pa izražajo močno spolno energijo. S tem je rušil družbene norme svojega časa ter si kaj kmalu predvsem v konservativnih krogih ustvaril številne nasprotnike. Nekonvencionalno pa je bilo tudi njegovo življenje. Zaradi erotičnih slik so ga obtožili pohujševanja mladih, zato je za 25 dni pristal tudi v zaporu (das Gefängnis).

tečaj nemščine

Izjemni opus kratkega ustvarjalnega obdobja

Schiele je umrl 31. oktobra 1918, ko je v Evropi morila španska gripa (die Spanische Grippe), kljub kratkemu življenju pa je bil umetniško izjemno ploden. Naslikal je približno 330 oljnih slik (das Ölgemälde) in več kot 2.500 risb, velik del njegovega umetniškega opusa pa hranijo dunajski muzeji Albertina, Leopold Museum in muzej Belvedere.

Tečaj nemščine po govorni metodi

Tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula je tako izjemna priložnost, da izpopolnite svoje znanje nemščine in postanete suveren in samozavesten govorec. Ko boste naslednjič želeli obiskati avstrijske muzeje, vam tako tudi opisi del v nemškem jeziku ne bodo nobena ovira.

36/333