Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

La tarte Tatin – francoska obrnjena jabolčna pita

Tečaj francoščine je tudi odlična priložnost za spoznavanje Francije in njene kulture. Francoska kuhinja je med tečajniki zagotovo ena od najbolj zanimivih, praktičnih in priljubljenih tem. Francozi so gurmanski narod, ki obožuje tudi sladice (le dessert), denimo različne vrste pit (la tarte). Ena od najbolj priljubljenih v jesenskem času je La tarte Tatin, ki je nastala po pomoti.

Od raztresene kuharice do Maxima

Ta izredno priljubljena pita naj bi nastala po zaslugi raztresene kuharice. Sestri (la sœur) Tatin sta imeli majhen hotel. Ko je nekega dne ena od sester kuhala, je pozabila (oublier) na jabolka na štedilniku in jih po nesreči karamelizirala (caraméliser). Ker jih ni želela vreči stran, jih je dala v pekač in pokrila s testom ter spekla. Ko je za novo sladico slišal šef Maximove restavracije, jo je šel inkognito poskusit. V Pariz se je vrnil z receptom in sladico poimenoval Tarte des demoiselles Tatin (Pita gospodičen Tatin).

Enostavne sestavine, odličen okus

Sestavine (Ingrédients)

Za testo za pecivo (pour la pâte sablée)

  • 200 g moke (200 g de farine)
  • 125 g hladnega masla (125 g de beurre froid)
  • 4 g soli (4 g de sel)
  • 25 g sladkorja v prahu (25 g de sucre en poudre)
  • 1 jajce (1 œuf)

Za nadev (pour la garniture)

  • 80 g masla (80 g de beurre)
  • 160 g sladkorja v prahu (160 g de sucre en poudre)
  • 1/2 čajne žličke vanilje v prahu (1/2 cuillère à café de vanille en poudre)
  • 8 jabolk (8 pommes)

Priprava

Testo za pecivo

V skledo (un cul de poule) stresite moko, sol, sladkor v prahu in hladno maslo. Z roko ali kuhinjskim robotom zmešajte sestavine v peščeno testo. Dodajte jajce in ponovno zgnetite, da dobite testeno kepo (la boule de pâte).
Sploščite (aplatir) testo, pokrijte s prozorno folijo in shranite v hladilnik (le réfrigérateur).

Jabolčni nadev

Olupite jabolka, narežite na šest krhljev in odstranite peške. V posodi segrejte maslo, sladkor v prahu ter vaniljo v prahu, da dobite (obtenir) temno karamelo (le caramel).
Dodajte koščke (le morceau) jabolk in jih pustite kuhati 10 minut, rahlo premešajte s spatulo.

Pečico segrejte (préchauffer) na 180 stopinj. Na dno pekača vlijte (verser) karamelo ter z vilicami previdno razporedite jabolka in jih pritisnite ob dno. Pustite peči približno 20 minut. Jabolka se bodo začela topiti, karamela pa gostiti (épaissir).

Kako jo postreči?

Testo razvaljajte v obliko pekača med dvema listoma papirja za peko (le papier sulfurisé) in postavite nazaj (remettre) v hladilnik. Nato vzemite jabolka iz pečice ter nanje položite testo, tako da bo pokrit celoten pekač. Na sredini z nožem naredite majhno luknjo (un trou), da bo med peko tekočina lahko izhlapela. Pito postavite nazaj v pečico (le four), da se peče še 20 minut. Testo mora biti zlato (doré) pečeno. Ko je pita pečena, jo pustite, da se ohladi na sobno temperaturo. Postrežete jo še toplo (chaud). K piti se odlično prileže vaniljev sladoled ali stepena smetana.

Tečaj francoščine pomaga tudi pri kuhanju

Tečaj francoščine v jezikovni šoli Lingula poteka v sproščenem vzdušju in ponuja veliko priložnosti za konverzacijo ter spoznavanje francoske kulture in hrane.

38/334