Ligula
Skoči na vsebino
Lokacija strani: DomovČlanki in video6 načinov, kako reči JA v nemškem jeziku

6 načinov, kako reči JA v nemškem jeziku

Kljub temu da nemščina velja za trd in suhoparen jezik, se tudi v njej skrivajo številne zanimivosti. Ta germanski jezik je znan po številnih sestavljenkah oziroma zloženkah, ima pa tudi obsežen nabor besed, s katerimi lahko izrazimo svoje strinjanje. Lepota jezika je tako tudi v tem, da lahko to, kar želimo, povemo na nešteto načinov.

Tečaj nemščine je odlična priložnost, da se naučite šest različnih načinov pritrjevanja v nemščini.

tečaj nemščine
Kako reči "ja" v nemščini?

1. Ja

Najbolj osnoven način pritrditve in strinjanja je enak slovenski pogovorni različici. Gre za nasprotje nikalnice nein (ne). V nekaterih primerih pa se beseda lahko uporablja tudi kot medmet in predvsem v pogovorni različici jezika pogosto nastopa kot mašilo.

A: Ist das dein Buch? (Je to tvoja knjiga?)

B: Ja.

2. Kein Problem

tečaj nemščineNekatere besedne zveze se razširijo tako hitro kot epidemija in med takšne izjemno priljubljene vsakdanje izraze sodi nemški kein Problem. Prevajamo ga lahko kot »ni problema«, gre pa za slengovski način pritrditve oziroma izraža pripravljenost, da storimo uslugo ali ponudimo pomoč sogovorniku.

A: Kannst du mir bei meiner Hausaufgabe helfen? (Mi lahko pomagaš pri domači nalogi?)

B: Kein Problem. (Ni problema.)

3. Ich stimme zu

Nasprotno zgoraj navedenemu »kein Problem« pa fraza »ich stimme zu« sodi v knjižni jezik oziroma visoko nemščino (hochdeutsch). Prevajamo jo lahko kot »pritrjujem« oziroma »soglašam z«. Če osebe, s katero se pogovarjamo, ne poznamo in jo želimo vikati, lahko svoje strinjanje z njo izrazimo tako, da ji odgovorimo z »ich stimme Ihnen zu«. Če pa je sogovornik naš prijatelj ali družinski član, mu lahko pritrdimo z »ich stimme dir zu«.

A: Ich glaube, dass Kinder zu viel Zeit vor dem Smartphone verbringen. (Mislim, da otroci preživijo preveč časa na pametnih telefonih.)

B: Ich stimme dir zu. (Strinjam se s tabo.)

4. Das klingt gut

Besedno zvezo »das klingt gut« prevajamo kot »sliši se dobro« in jo najpogosteje uporabljamo za izražanje strinjanja s predlogom sogovornika oziroma za pritrditev možnosti, ki nam jo je ponudil sogovornik.

A: Gehen wir ins Kino? (Greva v kino?)

B: Das klingt gut. (Sliši se dobro.)

5. Jawohl

tečaj nemščineTudi izraz »jawohl« sodi v pogovorni jezik in je še posebej pozitivno obarvan način pritrjevanja. Prevajamo ga lahko kot »seveda« in »absolutno ja«. Izvira iz vojaških krogov, prve omembe te nemške pritrdilnice pa so bile zabeležene že v 19. stoletju.

A: Ist das klar? (Je to jasno?)

B: Jawohl, (Herr Major)! (Seveda, (gospod major!))

6. Klar

Beseda »klar« je sicer pridevnik in jo prevajamo kot »čist«, »jasen« ali »očiten«, če pa se pojavi kot odgovor na vprašanje, jo v prvi vrsti razumemo kot samoumevno pritrdilnico. Odgovor namreč ne bi mogel biti bolj jasen in seveda je očitno, da to drži.

A: Ist das Meer kalt im Winter? (Je morje mrzlo pozimi?)

B: Na klar! (Seveda!)

Tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula bo povzročil, da vam bo nemščina po zaslugi izkušenih učiteljic, ki znajo motivirati, prirasla k srcu. Z učinkovito govorno metodo boste nemščino osvojili kar se da hitro in v njej samozavestno spregovorili.


Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali pa nam pišite na info@lingula.si.

MENU