Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Sardinija – arheološki muzej pod odprtim nebom

Tečaj italijanščine si lahko popestrimo s pogovorom o zanimivih temah, kot sta bogata italijanska kultura in zgodovina. Sardinija je otok, bogat s spomeniki, ki pričajo o staroselcih in starih civilizacijah. Lahko rečemo, da je muzej pod odprtim nebom (il museo a cielo aperto), saj je posejana z arheološkimi kraji (il sito archeologico).

učenje italijanščine
Nuragi v bližini Alghera. Foto: Eva Beltram, osebni arhiv.

Naseljena že od 6. stoletja pred našim štetjem

Sardinija je prava zbirka (la raccolta) nuragov, starodavnih megalitskih zgradb, in nuraških templjev, svetih voda, grobov velikanov, megalitskih krogov (il circolo megalitico) ter spomenikov (il monumento) iz feničanskega, punskega in rimljanskega obdobja.

Nuragi – simobl Sardinije

Nuragi so simbol Sardinije. Gre za stolpe, narejene v nuraški dobi med letoma 1800 in 1000 pred našim štetjem samo iz kamnov. Na Sardiniji so razpršene mnoge vasice z nuragi, ena najpomembnejših megalitskih konstrukcij je Su Nuraxi di Baurimini, sicer pa je ohranjenih še okoli 7000 nuragov. Namen teh nenavadnih konstrukcij ni poznan, najverjetneje pa so imele obrambno nalogo. Od leta 1997 so na seznamu Unescove svetovne kulturne dediščine.

Voda – sveti element nuraške dobe

Vodnjake najdemo po vsej Sardiniji. Pravzaprav gre za podzemne kraje, kjer so častili vodo, ki je bila osnovni element nuraške kulture. Najbolj znani sveti vodnjaki so v Paulilatinu, Orunu in Olbiji.

Veliki pokončni kamni – dolmen in menhir

Tako menhirji kot dolmni so ogromni kamni, postavljeni pokončno. Menhirji izhajajo iz neolitika in so visoki vse do pet metrov. Okoli 60 takih monolitov je v Goniju.

Dolmni pa so grobovi s pokončnimi velikimi kamni, ki jih največ najdemo v pokrajini Sassar.

Domus de Janas

Gre za grobove iz neolitskega obdobja. Ponekod so pod zemljo združeni v podzemni nekropolis. So izredno natančno izdelani in okrašeni.

Znani so tudi grobovi (la tomba) velikanov. Gre za podolgovate prostore z obokom, pokrite s kamni. Najbolj znani so tisti v Arzacheni in Dorgaliju.

Rimljanska nahajališča

Na Sardiniji je tudi veliko pričevanj o rimljanskem vplivu, na primer amfiteater v Cagliariju, vila v Olbiju, mesto Traiani itd.

S tečajem italijanščine do bogatega besedišča

Tečaj italijanščine v jezikovni šoli Lingula zagotovo pripomore k bogatenju besedišča in prinese mnogo novega znanja – vse to pa osvojite v sproščenem vzdušju.

 

86/334