Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Nemščina in uporabni izrazi pri okvari vozila

Čeprav se prometne nesreče (der Verkehrsunfall) dogajajo vsak dan, je za vsakega udeleženca to zelo redka in stresna situacija. Še bolj stresno pa je, če se okvara vozila ali nesreča zgodi v tujini. Tečaj nemščine je odlična priložnost tudi za usvojitev uporabnih izrazov, ki vam bodo prišli prav, če bi morda kdaj obtičali (stecken bleiben) na nemških cestah in nujno potrebovali pomoč.

tečaj nemščine
Ko ugotovimo, da je z našim vozilom nekaj narobe, moramo vozilo čim prej odstraniti z vozišča.

Kako ravnati ob okvari vozila na avtocesti?

Vsaka ustavitev vozila na avtocesti (die Autobahn) je velika ovira za potek prometa in za preostale udeležence. Zaradi velikih hitrosti (hohe Geschwindigkeiten) pa je na teh cestah tudi največja nevarnosti za nesreče z večjo materialno škodo (der Materialschaden) in težjimi telesnimi poškodbami (schwere Verletzungen).

Ko ugotovimo, da je z našim vozilom nekaj narobe, moramo takoj zmanjšati hitrost, vozilo čim prej odstraniti z vozišča (Fahrzeug auf den Seitenstreifen fahren) in vključiti varnostne utripalke (den Warnblinker anschalten), saj s tem vozila za nami opozorimo na nevarnost na cesti. Kraj nesreče moramo ustrezno zavarovati, na primerni razdalji moramo postaviti varnostni trikotnik (das Warndreieck aufstellen), ob tem pa si nadenemo odsevni brezrokavnik (die Warnweste anziehen). Ko so potniki na varnem za varnostno ograjo in je kraj nesreče zavarovan, obvestimo policijo in druge pristojne službe.

Kaj pa, če ste priča prometni nesreči?

Tudi če ste udeleženec v prometni nesreči (der Verkehrsunfall) ali pa ste jo povzročili, najprej zavarujete kraj nesreče (die Unfallstelle absichern) in druge udeležence prometa z prižigom varnostnih utripalk opozorite na nevarnost na cesti. Ustaviti morate na zadostni razdalji in tako intervencijskim vozilom omogočiti, da po reševalnem pasu (die Rettungsgasse) nemoteno dostopajo do kraja nesreče (der Unfallort). Po svojih zmožnostih morate tudi pomagati poškodovanim (erste Hilfe leisten), vendar lahko pomoč ponudite le v okviru svoje usposobljenosti. Nato obvestite policijsko in reševalno postajo.

Prometna nesreča – nekaj najpomembnejših izrazov v nemščini

Zbrali smo nekaj izrazov, ki vam bodo prišli prav, če pride do nesreče:

 • der Abschleppdienst – vlečna služba
 • die Behandlungskosten – stroški zdravljenja
 • die Bescheinigung über die Typgenehmigung – potrdilo o skladnosti vozila (homologacija)
 • das Eigenverschulden – lastna krivda za nesrečo
 • die Innenausstattung von Fahrzeugen – notranja oprema vozil
 • die Fahrerflucht – pobeg s kraja nesreče
 • die Fahrzeugausrüstung – oprema vozila
 • das Schmerzensgeld – odškodnina za bolečine
 • der Totalschaden – povsem poškodovano vozilo, »totalka«'
 • der Verbandskasten – komplet prve pomoči
 • der Verkehrsteilnehmer – udeleženec v prometu

Tečaj nemščine z Lingulo

Tečaj nemščine je lahko tudi odlična priložnost za osvojitev uporabnih fraz, ki vam bodo v pomoč v nepredvidljivih situacijah. Razširili boste namreč svoj besedni zaklad in postali boljši govorec, kar vam bo zagotovo prišlo prav, če se vam bo na nemških cestah pokvarilo vozilo. Če se boste morda kdaj znašli v takšni nesrečni situaciji, vam vsaj pogovor z ustreznimi sogovorniki ne bo pomenil nobene ovire.

 

94/333