Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Il Volo – Italijanska zmes opere in popa

Tečaj italijanščine vključuje tudi italijansko glasbo, saj je to zelo prijeten pristop za krepitev znanja jezika. Le kdo ne pozna izraza lasciatemi cantare (pustite mi peti) iz znane pesmi L’Italiano pevca Tota Cotugna? Italija ni le dežela odličnih kuharjev, oblikovalcev in nogometašev (ter seveda navdušencev nad nogometom), ampak tudi odličnih skladateljev, pevcev in glasbenih skupin.

Poznate skupino Il Volo?

Il Volo je skupina (il gruppo), ki jo sestavljajo tenorja Piero Barone in Ignazio Boschetto ter baritonist Gianluca Ginoble. Zelo uspešno združujejo opero s popom in svojo glasbo imenujejo »popera« (l’opera pop). Pojejo v italijanskem jeziku, pa tudi v španščini in angleščini.

Izgubili velikega Pavarottija, dobili tri mlade tenorje

Skupina je nastala leta 2009 pod imenom I tre tenorini (trije mali tenorji), potem ko so nastopali posamezno v glasbeni oddaji Ti lascio una canzone. Zamislili so si jih kot naslednike treh velikih tenorjev Placida Dominga, Joséja Carrerasa in Luciana Pavarottija. Skupina še ne polnoletnih mladeničev je nastala le dve leti po smrti slavnega Pavarottija, zato so v Italiji pogosto rekli, da so izgubili velikega Pavarottija in dobili tri mlade tenorje.

Od konca leta 2010 nastopajo pod imenom Il Volo, kar pomeni let. V sklopu svoje turneje (il tour) so leta 2018 nastopili tudi na koncertu v Stožicah. Pojejo tako znane opere in pesmi drugih izvajalcev kot svoje.

Kateri O sole mio vam je ljubši?

Verjetno vsi poznamo Pavarottijevo izvedbo te napolitanske pesmi (la canzone). Prav ta pesem je bila prva, s katero so nastopili skupaj kot trio. Poslušajte jo.

Zmaga na San Remu

V desetih letih nastopanja in ustvarjanja so prejeli že množico nominacij, priznanj in nagrad: leta 2011 so prejeli zlato ploščo (il Disco d’oro) v Italiji, leta 2014 so zmagali na Billboardovi lestvici Latin Pop Albums Artist of the Year, leta 2015 pa na festivalu v San Remu (il Festival di Sanremo) s pesmijo Grande amore.

Kljub rekordu brez zmage na Evroviziji

S pesmijo Grande amore so nato nastopili tudi na Evroviziji, na kateri sicer niso zmagali, so pa postavili evrovizijski rekord (il record) v številu televizijskih glasov: nobena druga pesem namreč ni prejela toliko glasov kot pesem tria Il Volo.

Poklon mladih treh tenorjev trem velikim

Septembra 2016 so v sodelovanju s Placidom Domingom posneli svoj četrti album (l'album discografico) Notte magica, čarobna noč, posvečen trem tenorjem. Na albumu so mnoge pesmi, ki so jih trije veliki tenorji peli na otvoritvi (l'inaugurazione) svetovnega prvenstva v nogometu leta 1990 v Italiji.

Verdijeva La Traviata

Vsi trije pevci imajo velik razpon glasu (la voce), zelo priljubljena pa je njihova izvedba slavne opere La Traviata.

Tečaj italijanščine z Lingulo

Vas je ob poslušanju italijanske glasbe zamikalo, da bi se še sami naučili tega romantičnega jezika? Tečaj italijanščine v jezikovni šoli Lingula odpira tudi okno v italijansko kulturo.

96/334