Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Stuttgart – nemško mesto, ki je rojstni kraj avtomobila

Tečaj nemščine je izjemna priložnost, da poleg jezika spoznate tudi nemška mesta z bogato naravno, kulturno in zgodovinsko dediščino (das Erbe). Stuttgart je glavno mesto zvezne dežele (das Bundesland) Baden–Württemberg in velja za rojstni kraj (die Geburtsstadt) avtomobila. Je šesto največje nemško mesto, ki je z več kot 635.000 prebivalci (der Einwohner) tudi eno izmed glavnih območij priseljevanja.

učenje nemščine
Stuttgart ima bogato naravno, kulturno in zgodovinsko dediščino.​

Nemška zibelka avtomobilizma

Nemčija je država z dolgo zgodovina avtomobilskega inženirstva. Prvo poglavje je leta 1885 spisal Karl Benz, ko je razvil štiritaktni motor z notranjim izgorevanjem (der Motor mit interner Verbrennung). Leto kasneje pa je izumitelj (der Erfinder) Gottlieb Daimler na ceste poslal prvo motorno štirikolesno vozilo. Potek avtomobilske revolucije si je danes mogoče ogledati v Stuttgartu. V muzeju Mercedes-Benza je na okoli 17.000 kvadratnih metrih razstavljenih več kot 160 avtomobilov iz različnih obdobij.

Ljubiteljem avtomobilizma (das Kraftfahrzeugwesen) pa mesto ponuja še moderni Porschejev muzej. Tu je razstavljenih več kot 80 vozil in okoli 200 manjših razstavnih eksponatov (das Ausstellungsstück).

Med gozdom in vinogradi

Mesto v dolini reke Neckar (das Neckartal) je polno parkov in hribčkov, rodovitna zemlja omogoča, da se v srcu mesta razprostirajo tudi vinogradi (der Weinberg). Prestolnica Baden–Württemberga prav tako leži le dobro uro vožnje stran od Črnega gozda (der Schwarzwald), ki velja za eno najbolj raznolikih nemških pokrajin.

Rojstno mesto očeta dialektike

Leta 2020 smo zaznamovali tudi 250. obletnico rojstva velikega nemškega filozofa Georga Wilhelma Friedricha Hegla, ki se je v Stuttgartu rodil 27. avgusta 1770. Hegel velja za očeta dialektičnega mišljenja, bistvo katerega je razdelal v svojem temeljnem delu Fenomenologija duha (die Phänomenologie des Geistes). V osrčju Stuttgarta je v rojstni hiši (das Geburtshaus) nemškega filozofa postavljena stalna razstava (die Dauerausstellung), ki še danes priča o življenju očeta moderne dialektike.

Tečaj nemščine po govorni metodi

Tečaj nemščine je odlična priložnost, da poleg jezika spoznate tudi nemška mesta ter njihove kulturne in zgodovinske zanimivosti. Znanje nemščine, ki ga boste osvojili na tečaju, pa vam bo zagotovo prišlo prav, če boste mesta obiskali tudi v živo.

 

104/333